Heijastimia kannattaa käyttää useampia! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Liikenneturvallisuus#Heijastin

Heijastimia kannattaa käyttää useampia!

21.10.2022 | Autotoday

Autoklinikan tuore kyselytutkimus paljastaa, että suurin osa suomalaisista käyttää heijastimia pimeällä liikkuessaan. Lisäksi joka toinen suomalainen käyttää kahta tai useampaa heijastinta samanaikaisesti.

Arkistokuva. Kuva: Juha Tuomi / Rodeo

Aamut ja illat ovat pimentyneet, minkä myötä heijastin on jälleen tärkeä turvavaruste jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Vahinkokorjaamo Autoklinikka selvitti lokakuussa teettämässään kyselytutkimuksessa, miten perusteellisesti suomalaiset suojaavat itsensä heijastimilla pimeällä liikkuessaan.

Noin 85 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo käyttävänsä heijastimia kulkiessaan jalan tai pyörällä pimeän aikaan. 37 prosenttia vastanneista käyttää vain yhtä heijastinta kerrallaan, 30 prosenttia kahta heijastinta kerrallaan ja 18 prosenttia kolmea tai useampaa heijastinta kerrallaan. Noin puolet suomalaisista siis hyödyntää vähintään kahta heijastinta varmistaakseen näkyvyytensä autoilijoille.

– On erittäin suositeltavaa kiinnittää vaatteisiin tai vaikkapa laukkuun useampia heijastimia, jotta autoilijoiden olisi mahdollisimman helppo havaita kulkija lähestymissuunnasta riippumatta. Onkin hienoa nähdä, että näin moni suomalainen ei tyydy vain yhteen heijastimeen. Samalla toki toivoisin, että myös heijastimia välttelevät ottaisivat pimeällä vähintään yhden käyttöön tulevaisuudessa, Autoklinikan asiakaspalvelupäällikkö Helena Ruuska toteaa.

Alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmista noin 80 prosenttia vakuuttaa, että myös heidän lapsensa käyttävät heijastimia pimeällä. 11 prosenttia vanhemmista vastaa, että heidän lapsensa eivät käytä heijastimia, ja 9 prosenttia ei tiedä, käyttävätkö heidän lapsensa heijastimia.

Katso tästä Autoliiton video "Jalankulkijan näkyminen pimeällä".

Riippuvien heijastimien tulisi päästä liikkumaan vapaasti noin polven korkeudella, jotta ne näkyvät mahdollisimman hyvin kaikkiin suuntiin. Tämän lisäksi on suositeltavaa käyttää useita heijastimia molemmilla puolilla kehoa. Autoilija näkee kaukovaloilla ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä, kun taas heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla vastaavat etäisyysarviot ovat 50 ja 350 metriä. (Lähde: Liikenneturva)

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 6.–10. lokakuuta 2022. Kyselyyn vastasi verkossa 1 018 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell