Artikkelit | Uutiset
#Heijastin#Liikenneturvallisuus

Nyt on aika ottaa heijastin esiin

3.9.2022 | Autotoday

Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen

Syksy tuo tullessaan yhä aiemmin hämärtyvät illat, minkä lisäksi sateet heikentävät havaittavuutta entisestään. Ajoneuvojen kuljettajien havainnoidessa liikennetilanteita tuulilasin tai visiirin läpi ei ilman heijastimia oleva jalankulkija erotu kunnolla taustasta, vaikka tämä liikkuisikin valaistulla väylällä.

Heijastin, heijastinliivi tai muu heijastava asuste onkin tärkeä turvavaruste kaikkialla. todetaan Autoliiton tiedotteessa.

Lenkkeilijöiden on hyvä huomioida nopeasti hiipivä pimeys. Vaikka iltalenkille lähdettäessä olisikin vielä valoisaa, tulee hämärä ja sitä seuraava pimeä tähän vuodenaikaan yllättävän nopeasti.

– Huomiovärinen heijastinliivi on erinomainen lenkkeilijän varuste valoisaankin aikaan – pimeästä puhumattakaan. Sen ansiosta kulkija on helppo havaita hyvissä ajoin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Heijastinliivit myös autoon

Myös autolla liikkeelle lähdettäessä on syytä varautua märkään ja pimeään. Ajonopeus tulee sovittaa sillä ajatuksella, että liikenteessä on aina myös ilman heijastinta liikkuvia jalankulkijoita ja valottomia pyöräilijöitä. On myös huolehdittava, että oman ajoneuvon valot toimivat ja ovat puhtaat.

Autoilijoiden pitää ottaa myös huomioon, että matka saattaa yllättäen keskeytyä esimerkiksi teknisen vian tai liikennevahingon vuoksi. Autosta ulos tultaessa kuljettaja ja matkustajat muuttuvat jalankulkijoiksi. Autosta tulisikin löytyä heijastinliivit kuljettajan lisäksi jokaiselle matkustajalle.

– Liivit tulisi sijoittaa autoon niin, että ne ovat tarvittaessa nopeasti kuljettajan ja matkustajien saatavilla – ei siis tavaratilan välipohjaan, matkatavaroiden alle, Vesalainen muistuttaa.

Autoliitto on tehnyt videon jalankulkijan näkymisestä pimeällä erilaisissa tilanteissa. Videon voit katsoa alta.

 Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

Video: Autoliitto