Virittämättä perille — poliisi muistuttaa mopoilukauden alkaessa turvallisesta liikennekäyttäytymisestä | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Mopoilu#Poliisi#Liikenneturvallisuus

Virittämättä perille — poliisi muistuttaa mopoilukauden alkaessa turvallisesta liikennekäyttäytymisestä

4.5.2023 | Autotoday

Kuva: Poliisi

Kevään koittaessa monissa perheissä nuoret ottavat mopot esille tai suunnitellaan uuden mopon, skootterin tai traktorimönkijän hankintaa. Tämä näkyy myös liikenteessä. Nuoret ovat ajoneuvoillaan liikkeellä usein suurissa ryhmissä ja järjestävät erilaisia kokoontumisajoja. Näissä kokoontumisissa eli miiteissä syntyy vaaratilanteita ja niissä on mukana paljon viritettyjä ja myös epäkuntoisia mopoja.

Poliisi toivoo, että vanhemmat kävisivät nuorten kanssa läpi ajoneuvojen kunnon keväällä ennen liikenteeseen lähtöä. Samoin olisi hyvä keskustella nuorten kanssa, missä ja miten mopoilla, skoottereilla ja mönkijöillä liikutaan.

Mitä miiteissä tapahtuu?

Mopomiiteissä nuoret kokoontuvat yleensä sosiaalisessa mediassa ennalta ilmoitetussa paikassa ilmoitettuun aikaan. Miiteissä kokoonnutaan ”lähtöpaikkaan” josta miittiin tulleet ajoneuvot kulkevat yleensä ”miitin johtajien” perässä ajamalla seuraavaan paikkaan ja sieltä edelleen seuraavaan.

Ajojen tai siirtymien välissä, miitin pysähtyessä yleensä parkkialueille, teollisuusalueille tai vastaaviin, ajoneuvot pysäköidään ajotien reunoille, joskus myös tielle, tukkien yleisiä teitä. Letkan pysähtyessä ja pysäköinnin jälkeen alkaa miittialueella erilainen ajoneuvoilla temppuilu, keuliminen, kumin polttaminen jne.

– Esimerkiksi keuliessa nopeudet nousevat yleensä suuriksi ja tuolloin riski ajoneuvon hallinnan menettämiseen ja sen ajautumiseen pysäköityjen ajoneuvojen ja näiden kuljettajien päälle, kasvaa huomattavasti. Myös siirtymillä tulee erilaisia, yleensä näyttämisen ja esittämisen tarpeesta johtuvia, ylilyöntejä, kovia ylinopeuksia ja keulimista, kertoo ylikonstaapeli Joonas Salo Hämeen poliisilaitokselta.

Salo työskentelee Lahden poliisiasemalla liikennepoliisisektorilla ja on usein ollut paikalla mopomiiteissä.

– Siirtymillä ajoletkassa olevat kulkuneuvot ajavat yleensä todella lähellä toisiaan, jopa useampia ajoneuvoja rinnakkain ja aivan toisissaan kiinni ilman riittävää turvaväliä. Tällöin yhden esimerkiksi kaatuessa, on päälleajon ja ketjokolarin riski valtava, ylikonstaapeli Salo jatkaa.

Mopomiitit mielletään usein aikuisten keskuudessa nuorten, 15-16-vuotiaiden, hyvänhenkisinä kokoontumisina ja jutteluna. Tosiasiassa miiteissä on enenevässä määrin tavattu aikuisia, jopa yli 40-vuotiaita osallistujia, jotka tuovat paikalle erilaisia rekisteröimättömiä ja tieliikennekäyttöön soveltumattomia ajoneuvojaan ja ajavat, polttavat kumia, esittävät ja temppuilevat nuorten joukossa.

Miiteissä on tavattu myös paikalle omia lapsiaan tuovia aikuisia, jotkia kuljettavat näiden rekisteröimättömiä esimerkiksi motocross-moottoripyöriä miittipaikoille ajettavaksi.

Millainen on turvallinen mopo?

Turvallisessa mopossa on toimivat jarrut, peilit, valot ja sitä ei ole viritetty. Virittämällä mopoa sen rakenteellinen nopeus kasvaa. Läheskään kaikkien mopojen runkoja, laakerointeja tai jarrutehoja ei ole tehty sellaisiin nopeuksiin, joita viritetyt mopot kulkevat. Turvallinen mopo ei vuoda maahan mitään eikä niissä myöskään ole katkenneita jarru- tai kytkinkahvoja.

Mitä seurauksia tulee, jos ajaa epäkuntoisella tai viritetyllä mopolla?

Riippuu mopon epäkuntoisuudesta. Mikäli puutteet ovat pieniä, ne voidaan kehottaa korjattaviksi ja antaa suullinen tai kirjallinen huomautus. Isommissa kuntopuutteissa voidaan moposta ottaa rekisterikilpi pois ja määrätä mopo valvontakatsastukseen, jossa katsastaja tarkistaa mopon tieliikennekelpoisuuden ja sen todettuaan antaa rekisterikilven takaisin. Epäkuntoisuudesta voidaan määrätä myös liikennevirhemaksu tai sakko.

Mopo koeajetaan ja seuraukset käsitellään koeajon mukaisesti. Mikäli mopoon on asennettu yli 50 kuution moottori, ei koeajo välttämättä ole tarpeellinen. Tällöin kyse ei ole moposta, vaan kevytmoottoripyörästä.

Välillä mopoihin on asennettuna erilaisia kierros- tai muita rajoittimia millä yritetään hämätä poliisia luulemaan koeajossa, että mopo ei kulkisi kuin esimerkiksi sallitun 45 km/h. Tällaiset jälkiasennetut rajoittimet ovat laittomia.

Mikäli mopoa on viritetty siten, että sen rakenteellinen nopeus kasvaa liian suureksi, mopoa käsitellään kevytmoottoripyöränä, eli silloin sen kuljettamiseen tarvitaan vähintään kevytmoottoripyöräkortti (A1). Mikäli mopon kuljettajalla on vain mopokortti, hänet määrätään ajokieltoon. Moposta otetaan rekisterikilpi pois ja mopo määrätään muutoskatsastettavaksi takaisin mopoksi. Usein tällöin mopon rakenteellisen nopeuden muuttamisesta kirjoitetaan myös liikennevirhemaksu tai sakko.

Rakennemuutosten perusteella moposta ilmoitetaan myös liikenteen turvallisuusvirasto Traficomille ja vakuutuskeskukseen (VAKES). Nämä viranomaiset voivat määrätä viritetyn ajoneuvon omistajalle maksettavaksi erilaisia lisäveroja ja maksuja.

Miten tunnistan viritetyn mopon?

Ensimmäinen indikaattori mopon virityksestä on sen ääni. Virittämätön mopo ei pidä kovaa ja pahaa ääntä, eikä särise tai rämise käynnistettäessä tai ajettaessa. Monesti viritettyjen mopojen rekisterikilpi ei ole alkuperäisessä telineessään, vaan se on kiinnitetty enduro-mallisissa mopoissa takalipan jatkeeksi suurempaan kuin 35 asteen kulmaan tai takapyörän kuralokasuojan pohjaan.

Viritetyssä mopossa on yleensä myös tehopakoputki, jollaisia on erivärisiä, merkkisiä ja mallisia. Usein viritetyn mopon etu- ja takarattaiden kokoa myös muutetaan alkuperäisestä, mutta tällaisten havaitseminen vaatii jo perehtyneisyyttä asiaan.

Kokoontumisajon järjestäminen

Mopomiitit ja kokoontumisajot ovat lähes aina ilman asianmukaisia lupia järjestettyjä tapahtumia. Niistä ei ole tehty ilmoitusta viranomaisille eikä niistä ole tehty turvallisuus- ja pelastussuunnitelmia.

Viranomaisen kanta on, että erilaiset miitit ja kokoontumisajot ovat yleisötilaisuuksia, joista tulisi tehdä ilmoitus poliisille. Yleisötilaisuuksien järjestämistä sääntelee kokoontumislaki ja sen mukaan tapahtumalla tulee olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö.

Ilmoitus tapahtumasta tulee jättää poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tapahtumaa. Jos tilaisuus edellyttää liikennejärjestelyjä, on ilmoitus tehtävä tätä aikaisemmin. Jos tilaisuuteen tarvitaan liikenteenohjaajia tai tilapäisiä järjestyksenvalvojia, tulisi ilmoitus tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta.

Koska jokainen tapahtuma on erilainen, kannattaa kokoontumisajoja suunnitellessa olla hyvissä ajoin yhteydessä poliisiin. Näin on mahdollista saada ohjeita ja neuvoja lupiin ja suunnitelmiin liittyvissä asioissa.

Järjestyksenvalvojilla on oltava voimassa oleva järjestyksenvalvojakortti ja järjestäjän on perehdytettävä heidät tehtäviinsä ennen tapahtuman alkua. Järjestyksenvalvojilla on oltava säännösten mukaiset keltaiset tunnisteliivit asianmukaisine merkintöineen (Sisäministeriön asetus järjestyksenvalvojien tunnuksista 848/2003). Samoin liikenteenohjaajilla on oltava tehtävään soveltuva heijastinliivi sekä pienoiskoossa oleva liikennemerkki nro 311.

Ilmoituksen tai sen liitteiden tulee sisältää mm. turvallisuus- ja pelastussuunnitelma ja suunnitelma liikennejärjestelyistä. Pelastussuunnitelman hyväksyy alueen pelastuslaitos.

Ohjeita tapahtumailmoituksen tekoon löytyy poliisin sivuilta osoitteesta poliisi.fi/yleisotilaisuudet. Varsinainen ilmoitus tehdään poliisin verkkoasiointipalvelussa osoitteessa asiointi.poliisi.fi. Lupapäätös on maksullinen.

Poliisille tehtävän ilmoituksen lisäksi yleisötilaisuuksien turvallisuuteen liittyy monia muitakin asioita, joista pitää tehdä ilmoitus eri viranomaisille. Esimerkiksi, jos tapahtumassa käytetään katualuetta, tulee kaupungilta tai kunnalta hakea kadunkäyttölupa.

Virittämättä perille -tapahtuma Lahdessa

Hämeen poliisilaitos järjestää lauantaina 29.4.2023 kello 13:00 – 17:00 Lahdessa tapahtuman, joka on suunnattu mopoikäisten nuorten vanhemmille ja mopoileville nuorille. Tapahtumassa on mahdollisuus keskustella liikennepoliisisektorin poliisien kanssa nuorten liikennekäyttäytymisestä, mopomiiteistä, mopoista ja muista nuorten käyttämistä ajoneuvoista.

Ohjelmassa on lyhyitä tietoiskuja ja esillä on muutama esimerkki vaarallisesta ja viritetystä moposta. Tapahtumapaikka on Renkomäellä, tavaratalo Bilteman parkkialueella, osoitteessa Myyntimiehenkatu 9.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell