Talvirenkaita käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttää! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#LVM#Liikenneturvallisuus#Talvirenkaat

Talvirenkaita käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttää!

28.10.2022 | Autotoday

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, joten ne voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on oleellista, että talvikeleillä käytetään hyväkuntoisia nasta- tai kitkarenkaita. Talvirengassääntelyssä korostuu tienkäyttäjän oma vastuu liikenneturvallisuudesta, ylitarkastaja Sofia Johansson liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa.

Nastattomilta talvirenkailta vaaditaan M+S-merkinnän lisäksi 3PMSF-merkintää joulukuusta 2024 alkaen. Rengasvalinnassa kannattaa tukeutua myös EU-rengasmerkintään, joka tarjoaa tietoa renkaan polttoainetaloudellisuudesta, ohiajomelusta ja suorituskyvystä märkä-, lumi- ja jääpidon osalta.

Ennakointia renkaanvaihdon ajoitukseen ja talviajoon

Kesärenkaat toimivat parhaiten alkusyksyn vetisillä keleillä, mutta ensiliukkailla tarvitaan pohjoismaisiin talvikeleihin tarkoitettuja kitka- tai nastarenkaita. Fintrafficin yksikön päällikkö Mika Jaatinen korostaakin ennakoinnin merkitystä sekä renkaanvaihdon ajoituksessa että talvikelillä ajamisessa.

– Pidempää matkantekoa on hyvä suunnitella etukäteen seuraamalla sää- ja keliennusteita sekä keli- ja liikennetilannetta. Ajokelit, tieliikenteen häiriöt ja vaikkapa liikennemäärät näkee kätevästi Liikennetilanne-palvelustamme joko nettiselaimella tai mobiilisovelluksena, Jaatinen vinkkaa.

Katso tästä muita juttuja renkaista.

Kampanjasivuilta renkaatkelinmukaan.fi löytyvä talvirengasvalitsin auttaa pohtimaan omia rengasvalintoja kokonaisvaltaisesti turvallisuuden, taloudellisuuden, mukavuuden ja käytännöllisyyden sekä ympäristövaikutusten kannalta. Käy testaamassa, kummat renkaat sopisivat sinulle paremmin!

Kitkarenkaat säästävät tienpintoja ja parantavat ilmanlaatua

Rengasvalinnat tehdään yleensä yksilöllisten tarpeiden ja arvostusten pohjalta, mutta niiden yhteiskunnalliset vaikutukset koskettavat meitä kaikkia. Kansallisessa ilmansuojeluohjelmassa nähdäänkin tarvetta lisätä informaatio-ohjausta ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista.

– Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä. Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin, ilmansuojeluohjelman koordinoinnista vastaava erityisasiantuntija Katja Ohtonen ympäristöministeriöstä perustelee.

Ilmansuojeluohjelmassa viitataan myös nastarenkaiden käyttörajoitusten selvittämiseen tietyillä alueilla.

– Seuraamme mielenkiinnolla Helsingin kaupungin nastarengaskieltokokeilun toimivuutta ja vaikutuksia. Uskon, että monilla muillakin kaupunkialueilla on intressejä edistää kitkarenkaiden talvikäyttöä tuoreimman tutkimustiedon valossa, ryhmäpäällikkö Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskuksesta arvelee.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell