Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa tarkastaa auton iskunvaimentimet ja jouset! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Auton huolto#Liikenneturvallisuus

Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa tarkastaa auton iskunvaimentimet ja jouset!

10.11.2022 | Autotoday

Kuva: Vianor

Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa vilkaista, ovatko kesärenkaat kuluneet tasaisesti. Epätasaiseen kulumiseen saattavat olla syynä ohjauskulmien ongelmat tai vaurioituneet iskunvaimentimet. Hyvässä kunnossa olevat iskunvaimentimet tekevät ajosta paitsi mukavampaa, myös turvallisempaa.

Jos iskunvaimentimien epäilee vioittuneen tai hajonneen, kannattaa autokorjaamolla vierailla mahdollisimman nopeasti. Vialliset tai kuluneet iskunvaimentimet eivät vaikuta pelkästään ajamisen mukavuuteen, vaan niillä on selkeä vaikutus myös ajoturvallisuuteen.

– Yksikin huonokuntoinen iskunvaimennin vaikuttaa niin, että renkaat eivät pysy kunnolla tienpinnassa, jolloin jarrutusmatkat pitenevät ja auton hallittavuus huononee merkittävästi kohtuullisen alhaisissakin nopeuksissa, muistuttaa autonhuolto- ja rengasketju Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Jarrutusmatkan pituuteen vaikuttavat myös esimerkiksi renkaiden laatu ja kunto, joten renkaiden kausivaihdon yhteydessä on hyvä varmistaa niin säilöön menevien kuin alle vaihdettavien renkaiden kulutuspinnan kunto, jäljellä oleva urasyvyys ja renkaiden ikä. Nastarenkaista tulee lisäksi varmistaa, että nastoja on tarpeeksi jäljellä.

Kuluneet iskunvaimentimet laittavat jouset koetukselle – ja päinvastoin

Iskunvaimentimet kuluvat vaihtokuntoon tavallista nopeammin, jos autolla kuljetetaan raskaita kuormia tai vedetään usein asuntovaunua tai peräkärryä. Myös esimerkiksi teräväreunaiseen kuoppaan ajaminen voi hajottaa iskunvaimentimet.

Kun iskunvaimentimet ovat kuluneet ja ajo on pomppivaa, myös auton jouset ovat koetuksella. Varsinkin epätasaisella alustalla ajettaessa jousitus saattaa pohjata. Vastaavasti huonokuntoiset jouset kuluttavat iskunvaimentimia nopeasti.

Vaikka vain yksi iskunvaimennin olisi viallinen, myös sen pari tulee vaihtaa samalla kertaa. Tämä johtuu siitä, että jos uuden ja toimivan iskunvaimentimen parina on vanha ja puutteellisesti vaimentava, auton ajettavuus on toispuoleisuuden vuoksi epävakaa.

Sama pätee jousiin: jos yksi hajoaa, sen parikin tulee vaihtaa samalla kertaa.

– Jos haluaa parasta turvallisuutta ja ajomukavuutta, kannattaa vaihdattaa auton kaikki iskunvaimentimet ja jouset yhtä aikaa, sanoo Pekka Alanko.

Mistä tietää, että iskunvaimentimet kannattaa tarkistuttaa?

  • Auton heiluva ja/tai pomppiva ajokäytös
  • Vuodot iskunvaimentimissa
  • Kolina tai muu epämääräinen ääni jousituksessa
  • Katsastuksessa on merkittävä ero saman akselin vaimentimien testituloksissa

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell