Taitaja-kisat 2022 Porissa 16 – 19.5.2022 - osa 1/3 | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Juttusarja
#Taitaja2022#Kuljetuslogistiikka#Työniloa

Taitaja-kisat 2022 Porissa 16 – 19.5.2022 - osa 1/3

25.4.2022 | Jarkko Nisula

Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatil-lisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

TAITAJA2022
Kuva: TAITAJA2022

TAITAJAKISOJEN LAJI 104 KULJETUSLOGISTIIKKA

Helmikuussa järjestetyn semifinaalin 50 osallistujasta selvisi kahdeksan Taitaja-kisojen finaaliin Poriin. Lajin tehtävät finaalissa perustuvat logistiikan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, lentoasemahuoltaja ja varastonhoitaja. Työpaikka opintojen valmistuttua voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi tavara- tai henkilöliikenteen kuljetusyrityksessä, teollisuudessa, lentokentällä tai esimerkiksi varastossa tai terminaalissa.

“Autonkuljettaja ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kuljettavat paketti- ja kuorma-autolla sekä yhdistelmäajoneuvolla erilaisia tavaroita liikenteessä ennakoivasti, taloudellisesti ja turvallisesti.“

YLEISKUVAUS KILPAILULAJISTA

Autonkuljettaja ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kuljettavat paketti- ja kuorma-autolla sekä yhdistelmäajoneuvolla erilaisia tavaroita liikenteessä ennakoivasti, taloudellisesti ja turvallisesti. Työssä käytetään erilaisia kuormausvälineitä, kuten trukkia, kappaletavaranosturia ja pyöräkuormaajaa. Työhön kuuluu kuormankäsittelyä, asiakaspalvelua ja terminaalitoimintoja. Logistiikan telematiikka (GPS-paikannuslaitteet, erilaiset navigointijärjestelmät, älykortit, langattoman viestinnän laitteet) kuuluvat myös tehtäviin.

Linja-autonkuljettaja kuljettaa matkustajia paikallis-, pikavuoro-, linja- ja tilausliikenteessä. Linja-autonkuljettajan työ on palveluammatti.

Kuljettaja noudattaa työssään muun muassa työaikalainsäädäntöä, ajo- ja lepoaika-asetusta, työehtosopimusta sekä kuorman varmistamiseen ja liikenteeseen liittyvää lainsäädäntöä. Sen lisäksi hän osaa hakea kuljetusalan avoimia työpaikkoja ja tehdä työsopimuksen.

Menossa mukana myös Kuljettaja.fi. Tule käymään osastollamme tapahtumatorilla ja testaamaan samalla perustietojasi kuljetuslogistiikasta.