Näin sähköpotkulautayhtiö yrittää vähentää humalaisten ajoa sähköpotkulaudoilla | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähköpotkulautailu#Liikenneturvallisuus

Näin sähköpotkulautayhtiö yrittää vähentää humalaisten ajoa sähköpotkulaudoilla

29.11.2022 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Taksiyhtiö Cabonline, jonka takseja Suomessa ovat esimerkiksi FixuTaxi ja Kovanen, sekä yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja vuokraava TIER ovat aloittaneet yhteistyön, todetaan yhtiöiden tiedotteessa.

Yhteistyön tavoitteena on ohjata päihtyneet käyttäjät turvallisesti kotiin ja lisätä kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. Kaikille käyttäjille tullaan ilta-aikaan ehdottamaan TIERin sovelluksessa taksin valitsemista sähköpotkulautojen sijaan.

"Mikäli henkilö on epävarma omasta ajokunnostaan, häntä kannustetaan tilaamaan taksi."

Jatkossa TIERin sovelluksessa muistutetaan käyttäjää siitä, etteivät päihteet sovi liikenteeseen. Mikäli henkilö on epävarma omasta ajokunnostaan, häntä kannustetaan tilaamaan taksi.

Käyttäjä ohjataan sovelluksen ilmoitusviestistä suoraan FixuTaxin sovellukseen, josta hän voi valita turvallisimman liikkumistavan haluttuun määränpäähän.

Yhteistyö on alkanut pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Sovelluksen muistutusviesti on käytössä arkisin iltakymmenestä aamuviiteen, ja viikonloppuisin kello 20–05.

– Suurin osa FixuTaxin pääkaupunkiseudun autoista on sähkökäyttöisiä, joten yhteistyön aloittaminen Euroopan johtavan kevyitä sähköajoneuvoja tarjoavan TIERin kanssa on meille hyvin luontevaa. Koen näiden kahden liikkumismuodon täydentävän hyvin toisiaan, Cabonline Suomen toimitusjohtaja Teemu Romppanen kertoo.

Yhteistyön avulla TIER ja Cabonline vähentävät myös riippuvuutta yksityisautoilusta ja tarjoavat yhä monimuotoisempia sekä helposti saavutettavampia liikkumismuotoja jokaisen käyttäjän tarpeeseen. Yhteistyöstä on saatu erinomaisia kokemuksia Ruotsista, missä TIER ja Cabonline tekevät yhteistyötä jo 14:ssä kaupungissa.

Promillerajat myös sähköpotkulautailuun

Useimmat sähköpotkulautaonnettomuudet tapahtuvat yöaikaan humalassa ajaville. Operaattorit ja viranomaiset pyrkivät estämään päihtyneenä ajamista, mutta koska sähköpotkulaudalla tai -pyörällä päihtyneenä ajaminen ei ole rangaistavaa, estäminen on käytännössä hyvin vaikeaa.

"Liikenne- ja viestintäministeriöllä on käynnissä selvitys promillerajan käyttöönotosta."

Päihtyneenä ajamisen estämiseksi, loukkaantumisien vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi sähköpotkulaudoille ja -pyörille tulisi säätää promillerajat. Liikenne- ja viestintäministeriöllä on käynnissä selvitys promillerajan käyttöönotosta.

Alkavalla TIERin ja Cabonlinen yhteistyöllä kannustetaan valitsemaan turvallinen liikkumismuoto myös ennen mahdollisen lakiuudistuksen toteuttamista.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell