Maailman ensimmäiset sähkökuorma-autot fossiilivapaalla teräksellä toimitetaan nyt asiakkaille | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Sähkökuorma-auto

Maailman ensimmäiset sähkökuorma-autot fossiilivapaalla teräksellä toimitetaan nyt asiakkaille

23.11.2022 | Autotoday

Kuva: Volvo Trucks

Maailman ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana Volvo on alkanut käyttää fossiilivapaata terästä kuorma-autoissaan. Ensimmäiset sähkökuorma-autot fossiilivapaalla teräksellä toimitetaan nyt asiakkaille.

Volvo Trucks aloitti syyskuussa raskaiden sähkökäyttöisten, 44 tonnin* kuorma-autojen sarjatuotannon ensimmäisenä maailmanlaajuisena kuorma-autovalmistajana. Osa sähkökuorma-autoista on myös maailman ensimmäisiä fossiilivapaalla teräksellä valmistettuja kuorma-autoja.

Fossiilivapaata terästä valmistaa ruotsalainen teräsvalmistaja SSAB ja se on valmistettu täysin uudella tekniikalla käyttäen fossiilivapaata sähköä ja vetyä.

Tuloksena on merkittävästi pienempi ilmastovaikutus ja tärkeä askel kohti nollapäästöistä arvoketjua. Fossiilivapaata terästä käytetään osassa Amazonin ja DFDS:n sekä kuljetusyhtiö Simon Loosin kautta Unileverille toimittavissa sähkökuorma-autoissa.

Ensimmäistä vedyllä valmistettua terästä käytetään kuorma-auton runkorakenteessa, johon kaikki muut pääkomponentit asennetaan. Fossiilivapaan teräksen saatavuuden lisääntyessä se otetaan käyttöön myös kuorma-auton muihin osiin.

90 % Volvon kuorma-autosta voidaan kierrättää

Nykyään noin 30 % uuden Volvo-kuorma-auton materiaaleista on peräisin kierrätysmateriaaleista. Lisäksi jopa 90 % kuorma-autosta voidaan kierrättää sen käyttöiän lopussa. Fossiilivapaa teräs täydentää merkittävästi Volvon kuorma-autoissa käytettyä perinteistä ja kierrätettyä terästä.

*Yhdistelmän kokonaispaino (Gross Combination Weight, GCW).

Lähde: Autotoday | Clas von Bell