Kuljettajan uniapnea - Ranen tarina - osa 4/4 | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Juttusarja
#Uniapnea#Hyvinvointi

Kuljettajan uniapnea - Ranen tarina - osa 4/4

9.9.2022 | Erkki Heiskanen

Osa 4/4. Uniapnea – turbolla entisiin tehoihin

 

Tässä juttusarjassa pureudumme uniapnean syövereihin. Tarinan päähenkilö on 56-vuotias autonkuljettaja Rane, joka kärsi sekä työtä että vapaa-aikaa häiritsevästä väsymyksestä. Juttusarjan aikaisemmissa osissa kerrottiin Ranen oireista, uniapnean syistä ja diagnosoinnista sekä uniapnean seurauksista muuhun terveydentilaan ja vaikutuksiin autonkuljettajan ammatissa jatkamiseen. Tässä neljännessä ja samalla viimeisessä osassa kerromme uniapnean hoitomenetelmistä. 

 

Hoitomuodot

Rane pääsi noin viikon kuluttua uniapneatutkimuksesta työterveyslääkärin vastaanotolle. Lääkäri vahvisti diagnoosin ja kertoi Ranelle hänen sairauteensa soveltuvista hoitomuodoista. Uniapnean hoitopolut ja -muodot ovat monipuoliset ja yksilölliset. Ranelle niistä tulisivat kysymykseen elintapahoito, asentohoito sekä ylipainehengityshoito eli CPAP-hoito. Keskitymme tässä jutussa vain niihin, ja jätämme harvinaisemmat hoitomuodot huomiotta.

Lievän uniapnean yleisimmät hoitomuodot ovat elintapahoito ja asentohoito. Elintapahoitoon liittyvät elintapamuutokset, kuten painonhallinta ja laihduttaminen, unen riittävyydestä huolehtiminen, liikunta, alkoholin ja bentsodiatsepiinien (rauhoittava lääke) käytön välttäminen sekä tupakoimattomuus. Asentohoidossa pyritään estämään selällään nukkuminen, jossa kuorsaus ja muut uniapnean oireet ovat yleisimmät. Uniapneasta kärsivä voi estää selällään nukkumisen esimerkiksi käyttämällä yöpaitaa, jonka selkään on ommeltu pallo tai muu vastaava korotus.

CPAP-hoito on keskivaikean ja vaikean uniapnean ensisijainen hoitomuoto. Laitteen avulla ilmateissä ylläpidetään erityisellä laitteella jatkuvaa ylipainetta ja pidetään ylähengitystiet auki unen aikana vähintään 4 tuntia yössä, vähintään viitenä yönä viikossa. Ranelle lääkäri määräsi CPAP-laitteen sekä suositteli vahvasti painon pudottamista. 

KUVA: DREAMSTIME

Ylipainehoito CPAP-laitteella

CPAP-laite ei paranna sairautta. Sen avulla unen laatu voi parantua, koska hengityskatkot vähenevät tai poistuvat. Kun uni paranee, paranee myös virkeys ja elämänlaatu. Kaikki uniapneadiagnoosin saaneet eivät saa hoidoksi CPAP-laitetta. Ja hekään, jotka sen saavat, eivät saa sitä välttämättä heti vaan tilanteesta riippuen vasta viikkojen odotuksen jälkeen.  

Ammattikuljettaja saa useimmiten tarvittavan laitteen käyttöönsä jonon ohi muita nopeammin, sillä hänellä uniapnea voi alentaa työajalla vireystilaa ja siten kasvattaa liikenneonnettomuusriskiä. Uniapneaa sairastava saa CPAP­-laitteen käyttöönsä maksutta, mutta vain silloin, jos laitteeseen on lääkärin määräys.

 

Nämä voit tehdä CPAP-laitetta odotellessasi

Rane joutui odottamaan laitetta reilut pari viikkoa. Sen aikana hän aloitti jo elintapahoidon lääkäriltä saamiensa ohjeiden mukaisesti. Hän ei halunnut hukata CPAP-laitteen odotusaikaa vaan halusi ryhtyä parantamaan elämänlaatuaan välittömästi.

1. Painonhallinta

Rane oli ylipainoinen, joten hän aloitti painon pudottamisen. Uniapneasta johtuva väsymys ja energian puute teki sen vaikeaksi, mutta pääasia on, että hän pääsi asiassa kuitenkin jo hyvään alkuun.

2. Liikunta

Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua ja vähentää hengityskatkoksia, vaikka paino ei putoaisikaan. Yhdistettynä painon alenemiseen liikunnan vaikutukset ovat vielä paljon suuremmat. Rane ei uniapneasta johtuvan väsymyksen ja energiapulan vuoksi jaksanut paljoa liikkua, mutta hän alkoi kuitenkin harrastaa hyötyliikuntaa ja kävellä ainakin hyvällä säällä parin kilometrin työmatkansa. ”Juostaan sitten, kun saan sen turbon”, ajatteli hän.

KUVA: DREAMSTIME

3. Tukisukat

Päivällä kannattaa käyttää tukisukkia, jolloin neste ei siirry yöllä alaraajoista kaulan alueelle. Rane huomasi tukisukkien vähentävän selvästi myös jalkojen turvotusta ajaessaan.

4. Vältä alkoholia

Jo yksikin annos alkoholia illalla heikentää unen laatua. Ranelle oli tullut tavaksi nakata ennen nukkumaan menoa niin sanottu yömyssy, koska hän ajatteli sen rauhoittavan ja helpottavan nukahtamista. Niin hän uskoi edelleen, mutta kokeili kuitenkin tuon pinttyneen tavan jättämistä. Suurta eroa hän ei huomannut, mutta ainakin sen hän huomasi, että yömyssy unohtui kuin itsestään.

5. Älä tupakoi

Tupakointi turvottaa limakalvoja, mikä taas on haitaksi öiselle hengitykselle. Tätä ohjetta Rane ei voinut noudattaa, koska hän ei ole koskaan ollut tupakkamiehiä. Eikä hän lopettamisen takia aikonut aloittaakaan, kuten hän sanoi lääkärille.

6. Varaa nukkumiselle riittävästi aikaa

Univaje pahentaa uniapneaa, huolehdi siksi unen riittävyydestä. Tämä ohje tuntui Ranesta ensin ristiriitaiselta, miten voi nukkua riittävästi, kun ei saa nukutuksi. Aika pian hän kuitenkin huomasi, että enemmän tuli nukuttua, kun meni petiin aikaisemmin.

7. Kokeile myös asentohoitoa

Lievää tai keskivaikeaa asennosta riippuvaista uniapneaa sairastavilla asentohoito eli selällään nukkumisen vaikeaksi tekevä apukeino saattaa parantaa päiväväsymystä, mielialaa ja kognitiivisia toimintoja. Tätä keinoa Rane ei kokeillut, sillä hän nukkui enimmäkseen kyljellään ja tiesi aamulla rutussa olevien petivaatteiden perusteella pyörivänsä sängyssä ilman tennispalloakin.

8. Hoida muut sairautesi

Muut hoitamattomat sairaudet voivat pahentaa uniapneaa. Ranella oli lääkärin mukaan vakavia viitteitä diabeteksen alkamisesta, sillä hänen verensokeriarvonsa oli riskirajoilla. Myös verenpaine oli ollut jo pitempään koholla. Näihin ongelmiin Rane toivoi saavansa avun elintapamuutoksilla.

 

CPAP-laitteen käyttö – alku aina hankalaa

Saatuaan CPAP-laitteen Rane sai ensin kutsun uniapneahoitajalle, joka opetti hänelle perusteellisesti laitteen käytön ja kertoi hänelle myös sen käyttöön liittyvistä haitoista. Siitä huolimatta Rane yllättyi ensimmäisenä iltana maskin kasvoilleen viritettyään, kuinka hankalaksi sen pitäminen osoittautui. Hän oli valinnut laajasta maskivalikoimasta itselleen kokomaskin.

KUVA: DREAMSTIME

Heti maskin puettuaan ja tyynylle päänsä kallistettuaan hän tunsi tukehtuvansa. Hänet valtasi lähes pakokauhu ja hän repi kiireesti maskin pois kasvoiltaan. Ei ole minun laite tuo, sanoi hän vaimolleen. Vaimo sai kuitenkin houkuteltua hänet jatkamaan kokeilua. Ensi säikähdyksestä toivuttuaan Rane pystyi kuin pystyikin nukkumaan maski kasvoillaan. Päästyään uneen hän heräsi vähän väliä pärpättävään ääneen, joka johtui ilmavuodosta kasvojen ja maskin välistä. Aina kun hän käänsi kylkeään, vääntyi maski hieman eri asentoon ja alkoi vuotamaan.

Onneksi hoitaja oli antanut Ranelle myös kokomaskia pienemmän nenämaskin. Sitä hän päätti kokeilla käytettyään kokomaskia viikon ajan huonoilla tuloksilla.

KUVA: DREAMSTIME

Nenämaski tuntui Ranen mielestä paremmalta. Se ei aiheuttanut samanlaista tukehtumisen tunnetta ja paniikkireaktiota päälle pukemisen jälkeen kuin kokomaski. Se ei myöskään herättänyt häntä öisin pärpätyksellä, koska se kesti pienempikokoisena vuotamatta paikallaan myös nukkujan kääntyillessä. Vuotamatta sekään ei pysynyt paikallaan vaan puhalsi nenän tyvestä ilmaa suoraan silmiin. Siihen Rane heräsi joka yö. Sen vuoksi hän soitti uniapneahoitajalle ja kysyi, olisiko vielä muita maskivaihtoehtoja.

Hoitaja kehotti kokeilemaan vielä sierainmaskia. Hän kertoi niitä olevan sellaisia, jotka sallivat asennon vaihtamisen ja jopa pyörimisen sängyssä vuotamatta. Näissä maskityypeissä paineilmaliitin on pään päällä ja se on laakeroitu. Maski itsessään on niin pienikokoinen, että se pysyy tiiviisti paikallaan, vaikka nukkuja pyörisikin tyynyllään. 

KUVA: RESMED

Parin välillä epätoivoisenkin kuukauden jälkeen Rane sai vihdoin sierainmaskin, jonka hän toivoi toimivan hänellä. Se toimikin ja siksi hän käyttää sitä edelleen. Sillä on helppo hengittää eikä se normaalitilanteessa vuoda eikä äännä. Toki silläkin on omat haittapuolensa. Toinen niistä johtuu itse laitteesta, joka on itsesäätyvä. Se tarkoittaa, että laite lisää automaattisesti painetta havaitessaan esteitä ilman virtauksessa. Tyypillinen este on sierainten tukkeutuminen. Kun sieraimet tukkeutuvat, laite lisää painetta, ja se saattaa havahduttaa nukkujan. Nenän tukkeutumisen estämiseksi laitteessa on ilmankostutin, ja sen lisäksi Rane käyttää iltaisin nukkumaan mennessään nenäsuihketta. Niistä on apua, mutta ne eivät ole poistaneet täysin nenän tukkeutumisongelmaa. 

Toinen haittapuoli on Ranen sanoin se, että joinakin aamuina suu on kuiva kuin turkkilaisen rekkakuskin rukkanen. Kuivuminen johtuu siitä, että laitteen tuottaman ilma virtaa suun kautta ulos, kun suu avautuu unen aikana. Tämän haitan Rane on oppinut estämään välttämällä selällään nukkumista. 

 

CPAP-laite – Turbolla entisiin tehoihin

Saatuaan sopivan sierainmaskin ja opittuaan sietämään sitä, Rane alkoi nukkua hyvin. Hyvä merkki siitä olivat unet, joita hän alkoi näkemään taas oltuaan näkemättä niitä pitkän aikaa. Nukkuminen on nyt yhtenäisempää, mitä parantaa sekin, että vessaan ei tarvitse enää herätä aamuöisin kuin korkeintaan kerran, aina ei sitäkään. Aamuisin Rane herää virkeämpänä ja ilman päänsärkyä. Nyt hän ei enää koe päiväväsymystä. Työpäivän jälkeen hän jaksaa lähteä lenkille tai muihin harrastuksiin. Rane on huomannut myös muistinsa ja keskittymiskykynsä paranevan. Aiemmin hänelle tapahtui usein erilaisia hajamielisyydestä johtuvia kömmähdyksiä, jotka nyt ne ovat selvästi vähentyneet. 

KUVA: DREAMSTIME

Käytyään seurantatutkimuksessa Rane sai tietää verensokeriarvonsa ja verenpaineensa laskeneen normaalille tasolle. Nämä muutokset saattoivat olla myös epäsuoraa seurausta CPAP-laitteen käytöstä, sillä sen ansiosta hän jaksoi pitää kiinni elintapamuutoksistaan. Paino putosi lisääntyneen liikunnan ja terveellisemmän ruokavalion vuoksi jo parin ensimmäisen käyttökuukauden aikana puolen kymmentä kiloa. 

CPAP-laite eli turbo, kuten Rane sitä nimittää, on hänen mukaansa palauttanut hänet normaaliin elämään. Hän suositteleekin kaikkia samanlaisista oireista kärsiviä hakeutumaan lääkärin tutkimuksiin ja kertomaan niistä lääkärille avoimesti. Niille, joille määrätään CPAP-laite, hän suosittelee kokeilemaan erilaisia maskityyppejä ja totuttelemaan sitkeästi laitteen käyttöön. Jos alku onkin hankalaa, lopulta sitkeys palkitaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut

Liikenteessä
#Hyvinvointi

Ajoneuvo on kunnossa, entä kuljettaja?

5.5.2022 | Janne Kuusela

Blogi
#Ulkomaanliikenne

Rokkaamassa - Vanhan tien aikaan

24.3.2023 | Jarkko Nisula