Kuljettaja.fi esittelee - Rekkaparkki | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Esittelyssä
#Raskas liikenne#Pysäköintipaikka

Kuljettaja.fi esittelee - Rekkaparkki

21.11.2022 | Jarkko Nisula

Kesäkuun alussa avattiin Vantaalle Kehä III:n tuntumaan suuri käyttäjille maksuton Rekkaparkki osoitteeseen Katriinantie 22, 01530 Vantaa. Kaikkiaan alueella on 61 pysäköintipaikkaa ajoneuvoyhdistelmille. Kävimme tutustumassa paikkaan viime viikon tiistaina.

KUVA: JARKKO NISULA

Pysäköinti Rekkaparkkiin käy kätevästi. Ennen ensimmäistä pysäköintiä tulee kuljettajan rekisteröityä Rekkaparkin käyttäjäksi internetsivuilla osoitteessa rekkaparkki.com. Sen jälkeen nettisovellukseen voi syöttää niiden ajoneuvojen rekisterinumerot, joilla ajaa. Sitten voi aina Rekkaparkin puomille saapuessaan valita oikean ajoneuvon ja avata puomin sovelluksesta. Myös pois lähtiessä avataan puomi sovelluksesta. Pysäköintipaikat on tarkoitettu vain ja ainoastaan raskaan kaluston pysäköintiin. Perävaunujen tai trailereiden irrottaminen vetoautosta sekä pysäköinti pysäköintialueella ilman vetoautoa on ehdottomasti kielletty.

Kuvassa Juha Wiman, Kuljetusliike Pu-Vap Oy. KUVA: JARKKO NISULA

Tapasimme Rekkaparkissa vuorokausilepoaan lopettelemassa olleen autonkuljettaja Juha Wimanin Oululaisesta Kuljetusliike Pu-Vap Oy:sta. Pu-Vap:n kuljettajat käyttävät Rekkaparkkia säännöllisesti. Wiman kertoi, että jos Rekkaparkkia ei olisi, niin vuorokausilepo täytyisi pitää jonkun terminaalin pihalla Kehä III:n varrella. Niissä ei kuitenkaan ole välttämättä turvallista yöpyä eikä WC- tai suihkutiloja ole käytettävissä.

Wiman olikin tyytyväinen siihen, että Kehä III:n liepeiltä löytyy turvallinen, maksuton ja valaistu pysäköintipaikka, jossa kuljettajien käytettävissä on siistit WC- ja suihkutilat sekä kahviautomaatti. Hän piti myös Rekkaparkin nettisovelluksesta, josta näkee reaaliaikaisesti, kuinka monta pysäköintiruutua kulloinkin on vapaana.

Kun kysyimme, mitä toiveita hänellä Rekkaparkille olisi, niin päällimmäisinä mielessä olivat maksimi pysäköintiajan nostaminen 18 tunnista 24 tuntiin, jotta rekkaparkissa voisi viettää myös lyhennetyn viikkolevon sekä palveluiden puute. Kehä III:n läheisyydestä huolimatta Rekkaparkin sijainti on melko syrjäinen eikä lähistöllä ole sen enempää ruokakauppaa kuin ravintolaakaan. Kuljettajan täytyy siis olla ruoan suhteen omavarainen Rekkaparkissa taukoa viettäessään.

Rekkaparkin WC- ja suihkutilat. KUVA: JARKKO NISULA

Rekkaparkkia pyörittää yrittäjä Jarno Kangas hallinnoimallaan vuokratontilla. Ajatus suuresta, käyttäjille maksuttomasta rekkaparkista oli alun perin hänen. Hän on myös vastannut Rekkaparkin rakentamiskustannuksista. Toimintaa rahoittavat Uudenmaan ELY-keskus sekä Vantaan, Helsingin ja Espoon kaupungit. Aikajana siitä, kun Kangas sai ajatuksen Rekkaparkin perustamisesta siihen, kun parkki avattiin, kesti kaksi vuotta. Kankaan mukaan ilman Rahtareiden sekä YTL:n (Yhteinen Toimialaliitto) erittäin aktiivista apua hanke olisi todennäköisesti jäänyt toteutumatta.

Rekkaparkin pysäköintialue. KUVA: JARKKO NISULA

Aivan kuten Wiman, haluaisi Kangaskin saada maksimi pysäköintiajan nostettua 18 tunnista 24 tuntiin. 18 tunnin pysäköintiaika on ELY-keskuksen määräys, jota tälläkin hetkellä yritetään saada muutettua asiakasystävällisempään suuntaan.

Tällä hetkellä Rekkaparkin ja ELY-keskuksen välistä sopimusta on jäljellä vielä noin 4,5 vuotta eli ainakin vielä niin kauan on turvallinen ja maksuton pysäköinti Kehä III:n liepeillä turvattu. Lisätietoja: Rekkaparkki.com

KUVA: JARKKO NISULA