Keskustanuoret: Sähköpotkulautailu kuriin – vakuutukset ja promillerajat käyttöön | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Liikenneturvallisuus#Sähköpotkulautailu

Keskustanuoret: Sähköpotkulautailu kuriin – vakuutukset ja promillerajat käyttöön

16.5.2023 | Autotoday

Keskustanuoret vaatii sähköpotkulautailuun selkeämpiä pelisääntöjä, sillä nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista kaupungeille riittäviä keinoja puuttua sähköpotkulautailun ongelmiin.

Kuva: Eerik Ahola

Ratkaisuiksi Keskustanuoret ehdottaa kaupungeille mahdollisuuksia rajoittaa vuokrattavien potkulautojen määrää ja parkkeerausta. Tämän lisäksi käyttöön tulisi ottaa pakollinen vakuutus, joka kattaisi sairaanhoidon kuluja, jotka jäävät nyt yhteiskunnan maksettavaksi.

Suomeen on rantautunut uusi yhteiskunnallinen ongelma, kun sähköpotkulaudat ovat rantautuneet suomalaiseen kaupunkikuvaan. Sähköpotkulautojen parkkeeraus ja sähköpotkulautaonnettomuudet ovat luoneet kaupunkien kuvaan uuden ongelman, johon ei muutamassa vuodessakaan ole löydetty riittäviä ratkaisuja.

Keskustanuorten mielestä etenkin vuokrattavien sähköpotkulautojen ongelmat ovat kasvaneet liian suuriksi.

Huonosti parkkeeratut sähköpotkulaudat aiheuttavat ongelmia esteettömyyden osalta, kun lautoja jätetään jalkakäytäville huolimattomasti. Myös vuokrasähköpotkulautojen aiheuttavat onnettomuudet ovat vakava ongelma ja ne kuormittavat suomalaista terveydenhuoltoa. Onnettomuuksia tapahtuu erityisesti päihtyneenä potkulaudoilla ajaessa.

Sähköpotkulautojen osalta tarvitaan parempaa lainsäädäntöä etenkin selkeyttämällä kaupunkien mahdollisuuksia rajoittaa sähköpotkulautojen määrää, pysäköintialueita ja onnettomuuksien ehkäisyä.

Kaupungeille tulisi antaa mahdollisuus kilpailuttaa yhtiöiden toimintaa, huomioiden toimivat ja selkeät pelisäännöt potkulautojen käyttöön ja vuokraukseen.

Sähköpotkulautojen osalta etenkin päihtyneenä ajaminen aiheuttaa ongelmia, sillä käytössä ei ole olemassa olevaa promillerajaa.

Keskustanuoret vaatii autoilussa käytössä olevaa 0,5 promillen rajaa sähköpotkulaudan kuljettamiselle. Huomattava määrä sähköpotkulautaonnettomuuksista sijoittuu yöaikaan, jolloin todennäköisyys humalassa ajamiselle on ilmeinen.

Promilleraja vähentäisi riskiä onnettomuuksien tapahtumiseen, mutta ei poistaisi niitä kokonaan. Tästä syystä Keskustanuoret ehdottaa myös vuokratun sähköpotkulaudan käytössä pakollista vakuutusta, jonka toteuttaminen tulisi saada vuokrayhtiöiden vastuulle.

Keskustanuorten näkökulmasta ei ole oikeudenmukaista, että sähköpotkulautojen onnettomuudet huolimattomasta käytöstä siirtyvät veronmaksajien maksettavaksi etenkin sairaanhoitokulujen osalta.

Keskustanuorten mielestä sähköpotkulaudat ovat hyvä tulevaisuuden kulkuväline, joka mahdollistaa liikkumista nopeasti ja sujuvasti myös harvemmin asutuissa kaupungeissa. Sähköpotkulautailu tarvitsee kuitenkin selkeämmät pelisäännöt, jotta niiden käyttö on tulevaisuudessa mahdollisimman turvallista ja sujuvaa.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa