Huollatko autosi itse? Katso tästä vinkit ja varoitukset | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Auton huolto#Vianor

Huollatko autosi itse? Katso tästä vinkit ja varoitukset

10.12.2022 | Autotoday

Kuva: Vianor

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.

Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse, todetaan Vianorin tiedotteessa.

Ennakoivalla auton tarkastuksella pystytään estämään vikoja kehittymästä. Hyvä esimerkki ovat jarrut, joiden huoltamatta jättäminen voi johtaa ennenaikaiseen jarruremonttiin.

– Koska nykypäivän autot sisältävät niin paljon teknisiä ja digitaalisia ratkaisuja, pitää auton kanssa olla todella tarkkana, jos haluaa hoitaa auton huollon tai korjauksen omin käsin. Monet toimenpiteet ja komponenttien vaihdot pystyy teoriassa tekemään itse, mutta sen jälkeen autolle tulisi kertoa testilaitteen avulla, mitä on tehty, autohuolto- ja rengasketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko selventää.

Huomioi nämä seikat ennen kuin huollat tai korjaat autoa itse:

  • Autohuolto:
    Modernia autoa ei kuulu huoltaa pihalla. Kerros- ja rivitaloissa asuville taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät parkkipaikalla tapahtuvat autonhuoltotoimenpiteet. Myös huollossa syntyvät jätteet (esim. vanhat öljyt ja öljynsuodatin) pitää hävittää asianmukaisesti ja toimittaa kierrätykseen.

  • Määräaikaishuolto:
    Jos määräaikaishuollon haluaa tehdä itse, ensin pitää selvittää, mitä huoltoon sisältyy. Ennen huoltokirjoissa oli tätä varten kaaviot, mutta nykyään niitä ei enää löydy. Kuluttajan voi olla vaikea selvittää, mitä huollossa pitäisi tehdä sekä toteuttaa kaikki tarvittava itse, jotta määräaikaishuollon kriteerit täyttyvät.

  • Sähköiset huoltokirjat:
    Kuluttaja ei pääse itse täyttämään sähköisiä huoltokirjoja. Ainoastaan yrityksillä on pääsy niihin. Jos huoltoa ei merkitä sähköiseen huoltokirjaan, ajoneuvovalmistajan järjestelmässä huolto näyttää tekemättömältä.

  • Renkaanvaihto:
    Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että modernin auton tunkkia ei ole tarkoitettu renkaiden normaalia kausivaihtoa varten. Se on apuväline vain hätätilanteisiin. Läheskään kaikissa autoissa ei enää edes ole tunkkia mukana. Jos renkaat vaihtaa itse, on tärkeää tarkistaa ohjeista, miten autoa saa nostaa. Tämä sääntö pätee sekä sähkö- että polttomoottoriautoihin.

  • Öljynvaihto:
    Lähes kaikissa autoissa öljynvaihdon pystyy tekemään itse, mutta huoltovalon nollaamista varten pitää joko löytää ohjeet tai hankkia testilaite.

  • Ohjainlaitteiden päivitys:
    Modernissa autossa voi olla jopa 100 ohjainlaitetta, joihin on tarjolla erilaisia päivityksiä. Jos ohjainlaitteeseen tarvitaan päivitys, kuluttaja ei pysty hoitamaan sitä itse. Käytännössä päivitys tarkoittaa uudempaa ohjelmistoversiota, jossa on korjattu virheitä tai jolla jokin toiminto muuttuu paremmaksi.

  • Vikakoodit, nollaus ja sopeutus:
    Vikavalon palamattomuus ei ole tae siitä, ettei vikoja olisi, sillä testilaitteella voi löytyä kymmeniä vikakoodeja, vaikka merkkivaloja ei palaisikaan. Komponentin (esim. säätömoottori) voi vaihtaa itse, mutta sen jälkeen vikakoodi pitää nollata ja sopeuttaa uusi komponentti järjestelmään. Tähän tarvitaan testilaitetta. Muuten uusi komponentti ei välttämättä toimi oikein. Mikäli vaihdettu komponentti on jokin tunnistin, auto on jo saattanut sopeutua väärään tietoon eikä ymmärrä, että viallinen tunnistin on vaihdettu. Siksi se ilmoittaa viasta edelleen. Edellä mainittujen toimenpiteiden tekemättä jättäminen on yleinen syy siihen, että auto ei toimi kunnolla, vaikka rikkinäinen komponentti onkin vaihdettu ehjään.

  • Akun vaihto:
    Jos akku vaihdetaan kertomatta tästä autolle testilaitteella, auto ei ymmärrä, että akku on vaihdettu. Silloin auto voi luulla, että akun kunto on huonompi ja että virtaa on käytettävissä vähemmin kuin todellisuudessa on. Auto voi tästä syystä rajoittaa vaikkapa penkinlämmittimien tai takalasinlämmittimien käyttöä.

  • Akun testaaminen:
    Akun kunnon testaaminen kotioloissa on käytännössä mahdotonta, sillä pelkkä lepojännite ei kerro akun kunnosta paljoakaan. Korjaamokäyttöön tarkoitetulla akkutesterillä akun testaaminen on nopeaa ja luotettavaa, ja autoilija saa tiedon esimerkiksi akun varauskyvystä ja kylmäkäynnistysvirran antokyvystä. Monet liikkeet tarkastavat akun kunnon veloituksetta.

www.vianor.fi

Lähde: Autotoday | Clas von Bell