Huimat erot eri kaupunkien pysäköintimaksuissa! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Pysäköinti#Talous

Huimat erot eri kaupunkien pysäköintimaksuissa!

9.11.2022 | Autotoday

Kaikki autoilijat joutuvat toisinaan pulittamaan parkkimaksuja. Yksittäinen parkkimaksu saattaa kirpaista, mutta kuukausittainen parkkihallipaikka voi maksaa kuluttajalle tuhansia euroja vuodessa. 

Kuva: Vertaa ensin

Vertaa ensin -vertailupalvelu selvitti kaupunkikohtaisesti katuparkin, parkkihallipaikan ja ostoskeskusten pysäköintikustannukset.

Yli 600 000 asukkaan Helsingissä ydinkeskustan parkkihallipaikka voi maksaa lähes 500 euroa kuussa, kun Kuopiossa parkkihallipaikan saa 50 eurolla.

Helsingissä työssäkäyvän kannattaa ydinkeskustan alueella liikkua julkisilla, sillä kuukausittainen parkkihallipaikka maksaa reilusti enemmän kuin muissa isoissa kaupungeissa.

Kuva: Vertaa ensin

Muissa kaupungeissa kuukausittaisen parkkihallipaikan hinta vaihtelee 100 € – 200 € välillä. Parkkihallipaikka tulee edullisimmaksi kuukausisopimuksella, joka solmitaan parkkihallin tai sitä hallinnoivan pysäköintiyhtiön kanssa.

Esimerkki: Hongiston perheen molemmat vanhemmat ovat töissä Helsingin ydinkeskustassa. He kulkevat töihin kahdella eri autolla erilaisten työaikataulujen takia. Perheen äiti säilyttää autoaan Aimo Park Iso-Erottajan parkkihallissa, jonka kuukausihinta on 485,33 euroa. Perheen isä säilyttää autoaan P-CityForumin parkkihallissa, jonka kuukausihinta on 415,40 euroa. Yhteensä Hongiston perhe maksaa parkkihallipaikoistaan yli 900 euroa kuussa.

Kuva: Vertaa ensin

Kauppakeskus Redi pesee muut Helsingin keskustan ostoskeskukset parkkihinnoissa

Helsingin keskustan alueella toimivien kauppakeskusten parkkihinnoissa on suuria hintaeroja. Kampin ja Forumin kauppakeskukset eivät tarjoa ilmaisia parkkitunteja, vaan veloittavat 3,40 euroa tunnilta.

Vaikka lyhyt shoppailu ei otakaan paljoa lompakon päälle, kannattaa pidemmät ostosreissut tehdä kauppakeskus Triplaan tai Rediin.

Tripla tarjoaa ensimmäisen parkkitunnin ilmaiseksi ja veloittaa seuraavastakin parkkitunnista vain kaksi euroa. Ylivoimaisesti edullisimmat parkkihinnat on kuitenkin Kalasataman Redissä, jossa parkkisovelluksen avulla voi saada kolme ensimmäistä tuntia ilmaiseksi.

Esimerkki: Hongiston perhe lähtee kahden lapsensa kanssa syömään ja ostoksille kauppakeskukseen Helsingin keskustan alueella. Perhe on arvioinut ostosreissun kestävän kaksi tuntia, mutta perheen pieniä lapsia ei huvita syödä ja kaupassa käydään pitkittyviä leluneuvotteluita, joten ostosreissu kestääkin neljä tuntia. Forumin ja Kampin kauppakeskuksissa Hongiston perheen parkkikulut ovat 13,60 euroa, Triplassa 11 euroa ja Redin kauppakeskuksessa vain 2,80 euroa.

Kuva: Vertaa ensin

Kuopiossa katuparkki voi tulla parkkihallipaikkaa kalliimmaksi

Katuparkkien hinnoilla ei ole suoraa yhteyttä kaupungin asukaslukuun. Katuparkki on odotetusti kalleinta Helsingissä, jossa yksi parkkitunti maksaa neljä euroa. Toiseksi kalleinta sijaa jakavat Tampere ja Kuopio, joka on asukasluvultaan vasta vertailun kuudeksi isoin kaupunki.

Ylipäätään vertailuun kuuluvien kaupunkien parkkituntihinnoissa on yllättävän vähän eroja, joista suurin (2,5 €) Helsingin ja Seinäjoen välillä. Hintaerot vaihtelevat rajustikin parkkiskenaarion mukaan.

Kuopiossa parkkitunti on 3,20 €, mutta kuukausittaisen parkkihallipaikan hinta on vain 50 euroa. Ero on huomattava ottaen huomioon, että parkkihallihinnat ovat yksityisten yritysten määrittelemiä ja katuparkkihinnat kaupungin päättämiä.

Esimerkki: Hongiston perhe käy Kuopion keskustassa asioilla kerran viikossa ja jättää autonsa katuparkkiin. Keskustassa asiointi vie keskimäärin 4 tuntia. Perheen parkkikustannukset ovat tällöin 51,20 euroa kuussa. Perhe tajuaakin pian, että heidän kannattaa ostaa kuukausipaikka Maaherrankadun P-talosta, jossa parkkihallipaikka maksaa 50 euroa kuussa.

Kuva: Vertaa ensin

Yksittäistä pysäköintiä ei kannata maksaa parkkisovelluksella

Parkkisovellukset nopeuttavat pysäköinnin maksamista, mutta myös nostavat sen hintaa. Mikäli autoilija maksaa tunnin pysäköinnin parkkisovelluksella, tulee hänelle lisäkulua vähintään 0,39 euroa.

Osalla parkkisovelluksista on kiinteä lisämaksu parkkituntia kohden, kun taas jotkut veloittavat 10 – 15 prosenttia pysäköinnin loppusummasta.

Kaksi parkkisovellusta, Easypark ja Moovy, tarjoavat mahdollisuuden pysäköidä ilman lisäkuluja, kun maksat sovelluksesta 4,95 euroa kuukaudessa. Kuluttajan kannattaakin maksaa parkkimaksu aina pysäköintiautomaatilla.

Esimerkki: Helsingissä asuva Hongiston perhe on päättänyt käyttää kolmen tunnin keskustakäynnillään Easypark-parkkisovellusta nopeuttaakseen parkkikulujen maksamista. Parkkimaksujen hoitaminen sovelluksella helpottaa käytännön asioita, mutta lisää parkkikuluja. Aiemmin 12 euroa maksanut pysäköinti maksaa perheelle nyt 13,80 euroa.

Kuva: Vertaa ensin

Selvityksen tärkeimmät havainnot

  • Eri kaupunkien ydinkeskustan parkkihallipaikoilla on hintaeroa tuhansia euroja vuositasolla. Kalleinta on Etelä-Suomessa ja halvinta Pohjois-Savossa.
  • Asukasmäärällä ei ole suoraa yhteyttä katuparkkien ja ostoskeskusten parkkihintoihin, vaan hinnat ovat yllättävän tasaisia ympäri Suomea.
  • Jos kuluttaja kulkee autolla ostoskeskukseen Helsingin keskustan alueella, tämän kannattaa suosia Rediä, jossa on muita ostoskeskuksia moninkertaisesti edullisemmat parkkihinnat.
  • Katuparkin maksaminen on sovelluksella käytännöllistä, mutta ei kannattavaa. Parkkisovellus lisää kiinteänä kustannuksena vähintään 0,39 euroa per tunti tai vastaavasti jopa 15 prosenttia pysäköinnin loppusummasta.

Näin selvitys tehtiin

Vertaa ensin vertaili Suomen suurimpien kasvukeskuksien pysäköintihintoja. Näihin kaupunkeihin kuuluivat Helsinki, Tampere, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Joensuu, Vaasa, Seinäjoki ja Rovaniemi.

Katupysäköintihinnat kerättiin kunkin kaupungin kotisivuilta. Parkkihallipaikkojen ja ostoskeskusten parkkihinnat perustuvat parkkihallien ja -firmojen nettisivuilta, sovelluksista ja asiakaspalvelusta hankittuun dataan.

Selvityksessä käytettiin kolmea esimerkkitaloutta: Hongiston nelihenkistä perhettä, Niemisen pariskuntaa ja sinkku-Korhosta. Näille talouksille laskettiin kuukausittaisen parkkihallipaikan, katuparkin ja kauppakeskuspysäköinnin hinta.

Koko selvitys on nähtävänä tästä. 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell