Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Näyttely

BUS 2022 -näyttely keräsi bussiväen Jyväskylään

22.6.2022 | Eerik Ahola

Linja-autoliiton liittokokous ja linja-autonäyttely BUS 2022 järjestettiin Jyväskylän messukeskus Paviljongissa 21.6.2022. Näyttelyssä oli runsaasti esillä toimialan eri tahoja ja liittokokouksessa puheenvuoron piti muun muassa entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Mirja Vehkaperä.

Kuva: Eerik Ahola

Liittokokous: Tulkaa kyytiin - taas mennään!

Linja-autoliitto toivoo linja-autoliikenteen elpymistä ja matkustajien paluuta takaisin kyytiin. Se turvaisi alan yrittäjien ja työntekijöiden tulevaisuuden sekä auttaisi vähentämään liikenteen päästöjä. Linja-autoala tarvitsee myös pikaisesti lisää kuljettajia.

Linja-autoliitto selvitti ELY-keskusten tilaaman joukkoliikenteen kehittämistä, jossa selvityshenkilönä oli entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Mirja Vehkaperä.

Joukkoliikenteen kilpailukyvyn, saavutettavuuden ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi tarvitaan valtakunnallisia ja alueellisia ratkaisuja. Asiakkaiden toivetta yhtenäisesti mobiilisti toimivasta järjestelmästä – riippumatta alueista tai kulkuneuvoista – on edistettävä. Joukkoliikenne on tärkeä osa huoltovarmuutta, jota varten tarvitaan riittävä ja toimintavarma linja-autokalusto kriisitilanteiden varalle.

"Alalla olisi töitä tarjolla, jos vain olisi tekijöitä"

Liittokouksessa valittiin linja-autoliitolle puheenjohtaja ja hallitus. Kokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Mika Järvisen. Puheenjohtajan mielestä toipuminen reilun kahden vuoden koronapandemian seurauksista on edelleen kesken. Sota Ukrainassa ja polttoaineen hinnannousu ravistelevat toimialaa kovalla kädellä. Lisäksi henkilöstön saatavuus – erityisesti kuljettajapula – vaikeuttaa nyt linja-autoyritysten toimintaedellytyksiä. Alalla olisi töitä tarjolla, jos vain olisi tekijöitä, Järvinen sanoo.

BUS 2022 -näyttely

Näyttelyssä oli reilut 40 näytteilleasettajaa. Paikalla oli linja-autovalmistajien isoja ja pienia busseja, kuljettajakoulutusta järjestäviä oppilaitoksia, erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja palveluja tarjoavia toimijoita, asennus-, huolto-, puhdistus- ja korjauspalveluyrityksiä ja muita toimialaa lähellä olevia tahoja. Tapahtumassa vierailijoilla oli mahdollisuus myös koeajaa linja-autoja. 

Selaa nuolesta kuvia näyttelystä.