Artikkelit | Uutiset
#Liikenteessä#Turvallisuus#Volvo EX90

Auton matkustamon tutkajärjestelmä varmistaa, ettei kukaan unohdu autoon

3.10.2022 | Autotoday

Kuva: Volvo Cars.

Volvon kehittämä uusi matkustamon tutkatoiminto on riittävän herkkä tunnistamaan pienimmätkin – kuten nukkuvan pikkulapsen – liikkeet alle millimetrin tarkkuudella. Se on ensimmäinen toiminto, joka kattaa auton kaikki sisätilat, tavaratila mukaan lukien.

Uusi tutkajärjestelmä sisältyy tulevaan täyssähköiseen Volvo EX90 -malliin. Sen tarkoituksena on ehkäistä tragedioita, jotka ovat koituneet liian monen perheen kohtaloksi.

Yhdysvaltojen kansallisten tilastojen mukaan vuodesta 1998 lähtien yli 900 lasta on kuollut jäätyään kuumaan autoon. Mikä surullisinta, suurin osa näistä kuolemista johtui siitä, että joku unohti, että lapsi oli autossa.

Uusi matkustamon tutkajärjestelmä tulee säädösten salliessa ensin vakiovarusteeksi Volvo EX90 -malliin, joka esitellään marraskuun 9. päivä. Ominaisuus sisältyy myös muihin tuleviin Volvo -malleihin.

Tukea tarjoavaa teknologiaa

Kattokonsoliin, lukuvaloihin ja tavaratilaan asennettuja antureita käyttävä järjestelmä on ensimmäinen, joka osaa tunnistaa pienimmätkin liikkeet auton koko sisätiloissa.

Jotta tutkat kattavat mahdollisimman suuren osan matkustamoa ja tunnistavat, onko autoon jäänyt lapsi tai lemmikki, Volvo on sijoittanut niitä kaikkialle edestä taakse, tavaratila mukaan lukien.

Jotta järjestelmä osaa muistuttaa vain tarvittaessa, Volvon asiantuntijat ovat määrittäneet, että paras tapa antaa merkki autossa olevista perheenjäsenistä on auton lukituksen yhteydessä.

Aina, kun yrittää lukita autoa, matkustamon tutkajärjestelmä aktivoituu ja määrittää, onko autossa ihmisiä tai lemmikkejä.

Jos perheenjäsen tai lemmikki havaitaan sisätiloissa, auton lukitus pysyy auki ja keskinäyttöön tulee kehotus tarkistaa matkustamo matkustajien varalta.

Auton ilmastointijärjestelmä voi pysyä käynnissä, jos ihmisiä tai eläimiä havaitaan matkustamossa, mikä parantaa mukavuutta. Tämä voi myös auttaa pienentämään hypotermian tai lämpöhalvauksen riskiä.

Edellytykset

  • Matkustamon tutkajärjestelmä tulee vakiovarusteeksi kaikissa maissa, joissa järjestelmän käyttämä 60 GHz:n taajuus on hyväksytty autokäyttöön.
  • Ilmastointijärjestelmä pysyy käynnissä niin kauan kuin korkeajänniteakussa on riittävä varaus.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell