Ajokortin hankkiminen opetusluvalla voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto autokoululle | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Autokoulu#Opetuslupa

Ajokortin hankkiminen opetusluvalla voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto autokoululle

6.5.2023 | Autotoday

Kuva: Pixabay

Kun tavoitteena on henkilöauton ajamiseen oikeuttava B-ajokortti, opetusautoksi soveltuvat kaikki liikennekelpoiset B-luokan ajoneuvot.

– Sopivaa opetusautoa harkitessa kätevä vaihtoehto voi olla se, että esimerkiksi nuorelle hankitaan oma auto jo ennen ajokortin saamista, Kamux Suomen maajohtaja Jani Koivu sanoo.

– Silloin on mahdollista etsiä yhteistuumin ajoneuvo, jossa on opetusautolta toivotut ominaisuudet ja joka samalla sopii ajokorttia hankkivan tarpeisiin. Osalle käy parhaiten pieni ja ketterä auto, toiset taas tarvitsevat tavaratilaa vaikkapa harrastusvälineiden tai lemmikin kuljettamiseen.

Koivu muistuttaa, että mikäli ajokokeen suorittaa automaattivaihteisella autolla, koskee ajo-oikeus jatkossakin vain automaattiautoja.

– Lisäksi varsinkin uudemmissa autoissa on paljon ajamista helpottavia varusteita. Osana ajoharjoittelua on tärkeä selvittää, mistä eri avustimet saa kytkettyä päälle ja pois, Koivu huomauttaa.

– Kun ajamista harjoittelee myös ilman varusteiden tuomaa apua, oppii paremmin auton toimintaperiaatteet ja ajamisen perustaidot. Silloin on helpompi istua auton kuin auton rattiin, jos tilanne joskus vaatii.

Muista poljin, peili ja kolmio

Opetusautoon asennetaan aina lisäpoljin, joka on ajo-opettajaan nähden samassa paikassa ja yhtä sujuvasti käytettävissä kuin varsinainen jarrupoljin on kuljettajan puolella. Polkimen voi asentaa autoon myös itse. Oikein asennettu lisäpoljin on edellytys ajokokeeseen pääsemiselle.

Lisäksi opetusauton varustevaatimuksiin kuuluu lisäsivupeili oikealle puolelle autoa, sekä kolmiomerkki auton taakse. Valkoinen tasasivuinen kolmio on opetusajoneuvon tunnus, joka on kiinnitettävä auton ulkopuolelle. Jos opetuksessa käytettävä auto on valkoinen, kolmio tulee kehystää esimerkiksi mustalla teipillä, jotta se erottuu riittävän hyvin muille liikenteen käyttäjille, Koivu vinkkaa.

Välttämättömiä varusteita ei enää katsasteta erikseen ennen opetuksen alkua, vaan poliisi voi tarkistaa ne muun liikenteenvalvonnan yhteydessä. Ennen ajokoetta kokeen vastaanottaja testaa vielä lisäpolkimen toiminnan.

Pakollisten varusteiden lisäksi opetusautoon voi kiinnittää lisätaustapeilin sekä tuulilasin oikeaan alakulmaan asetettavan peilin, jonka kautta opettaja pystyy helpommin seuraamaan oppilaan katseenkäyttöä.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell