Yksi istuin hylättiin turvaistuintestissä | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Turvallisuus#Autoliitto#Turvaistuin

Yksi istuin hylättiin turvaistuintestissä

25.10.2024 | Autotoday

Kuvituskuva. Kuva: Adobe Stock

Autoliiton syksyn turvaistuintestissä saatiin pääosin mainioita tuloksia. Yksi istuin hylättiin liian suuren kemikaalipitoisuuden takia.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä tutkittiin yhteensä 17 erikokoisille lapsille tarkoitettua turvaistuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää. Istuimista 12 sai kokonaisarvosanan hyvä ja neljän istuimen arvosanaksi tuli tyydyttävä. Yksi istuin sai arvosanan heikko.

Testissä hylätty eli heikon arvosanan saanut istuin oli Graco Snuglite i-Size eikä sen käyttämistä siten voi suositella. Kyseinen turvakaukalo menestyi varsin hyvin itse törmäystesteissä, mutta sen päälliskankaat sisälsivät niin suuren määrän formaldehydiä, että sen katsotaan olevan vaaraksi lapselle.

Jos istuin saa jollain testin osa-alueella heikon arvosanan, myös kokonaisarvosanaksi tulee heikko riippumatta siitä, miten istuin on selviytynyt muista kokeista.

Kaikki kahdeksan etutörmäystestissä erinomaisen arvosanan saanutta istuinta on selkä menosuuntaan asennettavia turvakaukaloita. Matkustettaessa selkä menosuuntaan, päähän ja niskaan ei kohdistu juurikaan heilahdusliikettä, mikä suojaa lasta vammoilta.

Isofix-telakkaan asennettu Britax Römer Baby-Safe Core -turvakaukalo repesi etutörmäyksessä hieman telakan takaosasta, minkä takia istuin sai telakan kanssa etutörmäyksestä välttävän arvosanan ja kokonaisarvosanaksi tuli tyydyttävä. Sama kaukalo ilman telakkaa suoriutui etutörmäyksestä erinomaisesti.

Myös Joie i-Bold-turvaistuin sai etutömäystestistä välttävän arvosanan ja tyydyttävän kokonaisarvosanan. Muut tyydyttävän kokonaisarvosanan saaneet istuimet olivat Maxi-Cosi Rodifix M ja Cosatto All in Ultra 360 Rotate i-Size.

Koroke toimii hätävarana

Testissä arvioitiin lisäksi erilaisten korokeistuinten ominaisuuksia varsinaisen arvostelun ulkopuolella. Jokainen korokeistuin olisi saanut joka tapauksessa heikon kokonaisarvosanan, koska ne eivät tarjoa lainkaan sivutörmäyssuojaa. Syyskuun alusta alkaen EU:ssa on saanut myydä vain ECE-R129 -tyyppihyväksyttyjä korokeistuimia.

Tyyppihyväksynnän mukaan korokeistuimia ilman sivutörmäyssuojaa ei voida hyväksyä alle 125 cm pituisille lapsille. Olemassa olevia vanhan R44/04-tyyppihyväksynnän mukaisia istuimia saa kuitenkin edelleen käyttää.

Osa korokeistuimista on valmistettu valmistamalla ontto muovirakenne puhallusmuovaamalla, osa koostuu paksummista ruiskuvaletuista muoviosista ja osassa runko on styroxia. Etutörmäystesti osoitti, että ensin mainittu rakenne on kaikista vahvin. Styrox-korokkeen lantiovyötä ohjaava uloke murtui, mikä voi aiheuttaa lapselle sisäisiä vammoja.

”Korokeistuin toimii hätävarana lapsen tilapäiseen kuljetustarpeeseen ja on tyhjää parempi. Se vie vähän tilaa ja on helppo kuljettaa mukana. Korokkeella ei pidä kuitenkaan korvata hyvää sivusuojan tarjoavaa turvaistuinta”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

”Korokeistuimessa turvavyön yläosa saattaa vyönohjaimen puuttuessa hangata lapsen kaulaa. Siitä huolimatta ylävyötä ei saa missään nimessä laittaa lapsen käden alle kainaloon, koska se altistaa törmäystilanteessa lapsen rintakehän ja vatsan vakaville vammoille.”

Istuinkohtaiset arviot

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös