Viranomaisilta suositus hätävilkun käyttöön hälytysajoneuvon kohtaustilanteissa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Liikenteessä
#Liikenneturvallisuus#Hälytysajo

Viranomaisilta suositus hätävilkun käyttöön hälytysajoneuvon kohtaustilanteissa

20.2.2023 | Jarkko Nisula

Hätävilkun käyttö liikkuvassa ajoneuvossa tuli sallituksi tieliikennelain kokonaisuudistuksen myötä kesäkuussa 2020. Tämä mahdollisti uuden ohjeistuksen, jonka poliisi ja pelastuslaitos ovat antaneet tilanteeseen, jossa hälytysajoneuvo lähestyy takaapäin.

Kuva: Dreamstime

Hälytysajo tarkoittaa sitä, että viranomaisen tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti kohteeseen. Hälytysajossa olevan ajoneuvon tunnistaa sinisistä vilkkuvaloista ja sireenistä. 

Kun edessä ajava kuljettaja reagoi yllättävällä tavalla takaa päin lähestyvään hälytysajoneuvoon aiheuttaa se vaaratilanteen ja pahimmassa tapauksessa jopa liikenneonnettomuuden. Taajama-alueiden ulkopuolella erityisesti nopeasti jarruttavat kuljettajat ovat hidasteena ja vaarana hälytysajoneuvoille ja muille liikkujille. Viranomaiset ovat tehneet yhdessä uuden ohjeen hälytysajoneuvojen kohtaamiseen erityisesti maantietilanteissa. 

Toimintaohjeet hälytysajoneuvon kohtaustilanteeseen

Jos tien päällä havaitset taustapeilistä hälytysajoneuvon valot, pidä oma vauhti tasaisena ja kytke hätävilkku päälle. Pidä pää kylmänä ja vältä nopeita jarrutuksia tai muita äkkiliikkeitä. Hätävilkuilla kerrot myös takaa tulevalle hälytysajoneuvon kuljettajalle, että tämä on havaittu. Kun hälytysajoneuvo on ohittanut, voit kytkeä hätävilkun pois päältä.

Kannattaa myös varautua siihen, että hälytysajoneuvoja voi tulla kerralla useampi. Esimerkiksi onnettomuuspaikalle joudutaan usein menemään monen ajoneuvon voimin.