Uusi yhteisyritys: Sähkökuorma-autoista maksetaan käytön mukaan | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Scania#Sähkökuorma-auto

Uusi yhteisyritys: Sähkökuorma-autoista maksetaan käytön mukaan

10.11.2023 | Autotoday

Scania CV AB ja johtava digitaalisen kuljetusvälityspalvelun tuottaja Sennder Technologies GmbH ovat perustaneet JUNA-nimisen yhteisyrityksen, joka johtaa tietä sähköratkaisuille Euroopan maantiekuljetuksiin.

Kuva: Scania

Yhteisyritys, joka lanseerattiin äskettäin Saksassa, pyrkii edistämään sähkökuorma-autojen käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa kuljetusyrityksissä sekä edistämään siirtymistä kohti kestävämpää logistiikkaa.

Perustettu yhteisyritys on vastaus eurooppalaiseen ACEA/PIC lausuntoon, jonka mukaan ”vuoteen 2040 mennessä kaikkien uusien kaupallisten ajoneuvojen on oltava fossiilittomia”.

JUNA on juuri perustettu, Berliinissä sijaitseva saksalainen yritys (GmbH), joka esittelee innovatiivisen ”maksu käytön mukaan” -mallin sähkökuorma-autoille.

JUNA poistaa esteet sähkökuorma-autojen käyttöönotolta tarjoamalla etuoikeutetun pääsyn kuljetustehtäviin Sennderin digitaalisella alustalla.

JUNAn tarkoituksena on välttää taloudelliset haasteet, jotka liittyvät suuriin sähkökuorma-autojen hankinnan etukäteiskustannuksiin, jäännösarvoon ja teknologiariskiin, ja samalla uusi yritys tarjoaa kuljetusyrityksille kaupallista ennakoitavuutta taattujen tulojen kautta.

Yhdistämällä Scanian sähkökuorma-autot ja räätälöidyt palvelut Sennderin teknologiaan pienten ja keskikokoisten kuljetusyritysten yhdistämiseksi suurten asiakkaiden kanssa, JUNA hyödyntää molempien yritysten voimavaroja Euroopan maantiekuljetuslogistiikan hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Aloitettu Stuttgartissa

JUNAn toiminta on aloitettu Stuttgartissa pilottiprojektin avulla yhdessä kuljetusliike FMCG:n kanssa. FMCG käyttää JUNAn toimittamaa Scania sähkökuorma-autoa, joka suorittaa jopa kymmenen ajoreittiä viikossa aivan kuten sen diesel-edeltäjä.

Ensimmäisen pilottiauton avulla on jo mahdollisuus vähentää kuorma-auton vuosittaisia CO2-päästöjä 93 tonnia, ja pilotin laajuutta laajennetaan kattamaan pitkät etäisyydet vuonna 2024.

Projekti perustuu olemassa olevaan, sekä laajenevaan julkiseen latausinfrastruktuuriin, ja kilometrikohtaiset kustannukset ovat hyvin verrattavissa nykyisiin dieselkustannuksiin.

– Tämä on ratkaiseva hetki toimialallemme, ja olemme innoissamme yhteisyrityksestä ja kumppanuudesta Scanian kanssa. Pystymme edistämään laajamittaisesti sähkökuorma-autojen käyttöönottoa. Kun ottaa huomioon, että sähkökuorma-autot maksavat kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin diesel-kuorma-autot ja että 70 prosenttia kaikista kuorma-autoista Euroopassa kuuluu pienille kuljetusyrityksille, joilla on alle 10 kuorma-autoa, JUNAn ”maksu käytön mukaan” -tarjous ja Sennderin kuljetuskapasiteetin käyttö tulevat tehokkaasti poistamaan esteet sähkökuorma-autojen käyttöönotolta, sanoo David Nothacker, Sennderin toimitusjohtaja.

JUNA

JUNA on Scania CV AB:n ja Sennder Technologies GmbH:n yhteisyritys, joka keskittyy innovatiivisten sähköisten maantielogistiikan ratkaisujen kehittämiseen Euroopassa. Yritys perustettiin Berliinissä vuonna 2023 ja se esittelee sähkökuorma-autoratkaisuja ainutlaatuisen ”maksu käytön mukaan” -mallin avulla. Yhtiö mahdollistaa asiakkailleen helpon pääsyn sähkökuorma-autoihin ja taatut kuljetusmäärät myöntämällä etusijan kuormien välitykseen Sennderin digitaalisella alustalla. Näin JUNA poistaa tehokkaasti tärkeimmät esteet pienempien kuljetusyritysten sähkökuorma-autojen hankinnoille ja käyttöönotolle. Toiminnan avulla halutaan vauhdittaa Euroopan maantielogistiikan hiilijalanjäljen pienentämistä.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut