Artikkelit | Uutiset
#Renault#Henkilöautot

Uusi Renault Clio -malli sai Suomen hinnat

22.9.2023 | Autotoday

Kuva: Renault

Renault Clio on maailman suosituin ranskalainen automalli, jota on myyty yli 16 miljoonaa kappaletta. Vuonna 1990 Renault 5:n korvannut Clio on edennyt viidenteen sukupolveen, joista kaksi on voittanut arvostetun Car of the Year eli Vuoden Auto Euroopassa -tittelin.

Nyt uudistunut viidennen sukupolven Clio saa kunnian olla Renaultin ensimmäinen Nouvelle Vague -filosofian malli eli se edustaa muotoilujohtaja Gilles Vidalin johdolla luotua uutta aaltoa.

Kaiken lähtökohtana on Renaultin uusi logo, jota toistetaan niin etusäleikössä kuin päiväajovaloissa, jotka ovat ikään kuin logo jaettuna kahteen osaan. Clion jälkeen uusi muotokieli otetaan käyttöön kaikissa tulevissa malleissa.

Renault Clio E-Tech full-hybrid esprit-Alpine. Kuva: Renault.

Uudistuksen yhteydessä korostetaan Renaultin uutta ihmis- ja tekniskeskeistä muotoilufilosofiaa.

Kaiken lähtökohtana on etusäleikön keskellä oleva uusi Renault-logo, joka on kuin kaksi timanttia. Siitä tumma säleikkö lähtee vaalenemaan reunoja kohti. Ruutulippumainen etusäleikkö tuo keulaan urheilullista tyyliä. Sitä on myös techno- ja esprit Alpine-varustetasojen etupuskurissa, jossa on F1-tyylinen helma.

Uudessa Cliossa otetaan käyttöön Renaultin ”Nouvelle Vaguen” mukaiset etuvalot, joiden muotoiluun haettiin inspiraatio uudesta logosta. Kaikissa varustetasoissa on aiempaa matalammat täysledivalot, jotka ovat tehokkaammat kuin ennen. Päiväajovalot muodostavat pystysuuntaisen vinoneliön, joka ikään kuin sykkii ja yhdistää muotoilun Renaultin moderniin imagoon.

Clion takaosa on aiempaa aerodynaamisemman ja elävämmän näköinen, mikä on saatu aikaan takapuskurin uudella muotoilulla. Evolutionissa puskurin takaosa on mattamusta, Technossa kiiltävän musta ja esprit Alpinessa mattaharmaa. Entistä modernimmat takavalot ovat kristallinkirkkaan suojan alla, jonka läpi näkee valojen tekniikan. Takavalojen ulkoreunassa on samaa tyyliä kuin etuvaloissa.

Renault Clio E-Tech full-hybrid esprit-Alpine. Kuva: Renault.

Värejä on valittavana seitsemän, joista erityisen mielenkiintoinen on uusi Rafale harmaa. Kauempaa katsottuna se näyttää normaalilta harmaalta, mutta lähempää sen huomaa helmiäisväriksi. Valencia oranssi erikoisväri on aina veloituksetta, muut värit ovat maksullisia.

Uudistunut ohjaamo

Uudessa Clio Technossa on verhoilumateriaalina istuimissa, ovipaneeleissa ja kojelaudassa ympäristöä kunnioittava materiaali, josta 60 prosenttia on Tencel-nimistä biopohjaista kuitua. Uusi materiaali on osa Renaultin strategiaa vähentää kaikin tavoin hiilidioksidipäästöjä.

Uusi Clio ei ole vain ensimmäinen auto, jossa käytetään Tencel Modal -kuituja, vaan samalla ne ovat ensi kertaa käytössä auton sisätiloissa. Yllättävän pehmeä materiaali on tehty uusiutuvasta materiaalista, puusta, joka on myös helppo kierrättää uudelleen. Ympäristön huomioon ottavaan ajatteluun kuuluu myös se, että matkustamossa ei ole enää nahkaa, vaan sen tilalla käytetään biopohjaista TEP-materiaalia.

Istuimet ovat uudet ja niissä on luonnollisesti lämmitys ja myös ohjauspyörä on lämmitettävä.

Renault Clio E-Tech full-hybrid esprit-Alpine. Kuva: Renault.

Kojelaudassa on siirrytty digitaaliseen aikaan, kun kaikissa varustetasoissa on joko 7- tai 10-tuumainen digitaalimittaristo. Vakiovarusteisiin kuuluu myös Easy Link multimediajärjestelmä 7-tuumaisella kosketusnäytöllä (esprit Alpine 9,3-tuumainen). Liitettävyys on Clion luokassa huipputasoa, sillä älypuhelimen saa kaikissa varustetasoissa yhdistettyä langattomasti ja järjestelmän käyttö on entistäkin helpompaa.

Koko ennallaan, tarkempi ajettava

Korin mitat eivät ole Cliossa muuttuneet. Niinpä se on 4,053 metriä pitkä, peilit mukaan lukien 1,988 metriä leveä ja 1,440 metriä korkea. Clion sisätiloja pidettiin jo ennestään omassa luokassaan suurina, joten auton koon kasvattamiseen ei ollut syytä. Tavaratila on 391 litraa (bensiini) ja 301 litraa (E-Tech hybrid).

Ohjaustehostinta on säädetty uudelleen ja ohjausta kalibroitu muutenkin. Tuloksena on Renaultin mukaan parantunut ohjaustuntuma ja tarkempi ohjaus.

Suomeen Clioa tuodaan kahdella voimalinjalla. Edullisempi versio on TCe 90, jossa on kolmesylinterinen 1,0-litrainen bensiiniturbo. Moottori kehittää 67 kilowattia (90 hv) ja 160 newtonmetrin vääntömomentin. Sen kanssa on kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto ja auton kulutus on hyvin kohtuullinen.

Renault Clio E-Tech full-hybrid esprit-Alpine. Kuva: Renault.

Uuden Clion myynnin uskotaan kuitenkin painottuvan vahvasti E-Tech full hybrid 145 -moottoriin. Nerokkaalle voimalinjalle, joka on bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä sekä sen monitilavaihteistolle on myönnetty yli 150 patenttia.

Renault käytti E-Tech full hybrid 145:n kehityksessä Formula 1 -sarjasta saamiaan oppeja, etenkin energian talteenotossa. Kaiken edellä mainitun ansiosta Clio on tällä voimalinjalla varustettuna yhtä aikaa tehokas ja taloudellinen.

E-Tech full hybrid 145 yhdistää sarja- ja rinnakkaishybridien parhaita ominaisuuksia. Siinä on 1,6-litrainen 69 kilowatin (94 hv) tehoinen bensiinimoottori, 36 kilowatin tehoinen sähkömoottori ja 18 kilowattia kehittävä käynnistysmoottorin ja generaattorin yhdistelmä.

Älykäs automaattisesti toimiva monitilavaihteisto pitää huolen, että moottoreita käytetään parhaalla mahdollisella hyötysuhteella, mikä pienentää kulutusta ja päästöjä. Niinpä yhdistetty kulutus on vain 4,2 litraa sadalla ja hiilidioksidipäästö varustetason mukaan 96 tai 97 g/km.

Kuva: Renault

Monitilavaihteistossa on bensiinimoottoria varten neljä vaihdetta ja sähkömoottoria varten kaksi. Teoriassa erilaisia yhdistelmiä on jopa 14, joilla optimoidaan energian käyttöä tehokkaasti. Vaihteisto on täysin automaattinen, eikä ajaja huomaa sen toimintaa käytännöllisesti katsoen lainkaan.

Liikkeelle E-Tech full hybrid 145:llä varustettu Clio lähtee aina sähköllä. Kaupungissa voidaan liikkua jopa 80 prosenttia ajasta sähköllä, jolloin kulutus pienenee enimmillään 40 prosenttia pelkällä polttomoottorilla varustettuun autoon verrattuna. Ajoakun energiasisältö on 1,2 kilowattituntia, mikä on suurin hybridipikkuautoissa.

Kolme kattavaa varustetasoa

Uutta Renault Clioa ei enää tuoda Suomeen perusvarustelulla, vaan edullisin versio on TCe 90 evolution. Sen hinta on 21 390 euroa ja siinä ovat vakiona muun muassa 7 tuumainen digitaalimittaristo, automaatti-ilmastointi, lämmitettävät istuimet ja ohjauspyörä, älyavainkortti ja peruutustutka.

Clio E-Tech full hybrid 145:n hinta alkaa evolution tasolla 25 390 eurosta, mutta siihen voi valita vielä kaksi täydellisempää vaihtoehtoa.

Technon tunnistaa 16-tuumaisista kevytmetallivanteista ja tummennetuista takaikkunoista. Lisäksi eroina evolutioniin ovat kromatut kylkilistat, haineväantenni ja urheilullinen etupuskuri korinvärisellä F1 helmalla. Ohjaamoon tulee istuimen korkeussäätö myös etumatkustajalle ja keskikyynärnoja, jossa on säilytyslokero.

Kuva: Renault

Tärkein Technon myötä tuleva varuste on kuitenkin Multi-Sense -järjestelmä, jolla autoa voi säätää monella tavalla mieleisekseen. Käteviä ovat myös puhelimen langaton latausalusta ja tummentuva sisätaustapeili, joiden lisäksi pysäköinnissä on iloa peruutuskamerasta. Tämän kaiken saa 2000 euron lisähinnalla evolution malliin.

Mallisarjan huipulla on Cliossa, 1600 euron lisähinnalla technoon, Esprit Alpine, joka esiteltiin ensimmäistä kertaa Renault Australiin. Clion lisäksi urheilullisuutta henkivä varustetaso on saatavissa Espaceen ja vuonna 2024 myyntiin tulevaan Rafaleen. Esprit Alpinessa urheiluautomerkin tunnusmerkit on muokattu Renaultin tyylioppaan mukaisiksi, ja se nostaa Clion aivan uudelle tasolle.

Esprit Alpine muuttaa Clion olemusta niin ulkoa kuin sisältä. Auton alle tulevat 17-tuumaiset vanteet, joissa keskiön väri on korin värin mukaisesti sininen tai harmaa. Keskiö on muotoiltu näyttämään kilpa-autoista tutulta yksimutterikiinnitykseltä. Etusäleikkö on tummempi kuin muissa Clioissa ja lokasuojassa on erityinen Esprit Alpine -merkki. Korissa on mattaharmaata muun muassa helmoissa ja takadiffuuusorissa yhdistämässä auto Alpinen moottoriurheiluhistoriaan.

Ohjaamossa istuinverhoilu on keskeltä vaaleampaa harmaata kuin reunoilla, joissa materiaali on paksumpaa kuin muissa Clioissa. Niinpä istuimet antavat paremman sivuttaistuen. Sininen tikkaus istuimissa muistuttaa Alpinesta, onhan se Ranskan kilpailuväri. Ohjauspyörän koristetikkauksessa toistuvat Ranskan lipun värit: punainen, sininen ja valkoinen, minkä lisäksi lippu on brodeerattu kojelautaan.

Varustelu on huippuluokkaa, sillä digitaalimittaristo on 10-tuumainen ja Easy Linkin kosketusnäyttö 9,3-tuumainen. Tieto-viihdejärjestelmään kuuluu navigointi, jonka kartan saa näkyviin suoraan kuljettajan eteen mittaristoon. Ajossa auttavat myös sähköinen käsijarru ja kaukovaloassistentti. Turvallisuutta lisäävät etupysäköintitutka, katvealueen varoitin ja peruutettaessa risteävän liikenteen varoitin.

Ensimmäiset uudet Cliot ovat valmistuneet ja matkalla Suomeen. Koeajettavissa ne ovat jälleenmyyjillä viimeistään lokakuussa.

Hinnat

  • Renault Clio TCe 90 evolution 21 390 €
  • Renault Clio E-Tech full hybrid 145 evolution 25 390 €
  • Renault Clio E-Tech full hybrid 145 techno 27 390 €
  • Renault Clio E-Tech full hybrid 145 esprit Alpine 28 990 €

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa