Turvallisesti kokoontumisajoissa myös kaksipyöräisellä ajoneuvolla | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Turvallisuus#Poliisi

Turvallisesti kokoontumisajoissa myös kaksipyöräisellä ajoneuvolla

13.5.2022 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Kesän lähestyessä alkaa katukuvassa näkyä taas runsaasti erilaisia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja, jotka ovat löytäneet toisensa laajoissa kokoontumisajoissa tai ”miiteissä”.

Poliisin näkökulmasta nämä miitit herättävät runsaasti huolta niiden runsaslukuisen osallistujamäärän sekä vaarallisen ajokäyttäytymisen vuoksi.

Kokoontumisiin keräännytään laajoilta alueilta ja virallista järjestäjää ei ole. Kokoontumisten sisältö koostuu ajoneuvoilla temppuilusta, jotka ovat omiaan aiheuttamaan vaaraa muille.

Näiden tilaisuuksien luonne ilman virallista järjestäjää aiheuttaa sen, että niiden huolellinen suunnittelu ja turvallisuudesta huolehtiminen on puutteellista.

Harva kokoontumisajoihin osallistuva on tuskin ajatellut mahdollisia seurauksia, joita ajoneuvon hallinnan menetyksestä voi pahimmassa tapauksessa seurata. Ajatuksena on vain lähteä viettämään aikaa ystävien kanssa.

Sisä-Suomen poliisilla on jo kuluvan kevään aikana ollut tarvetta puuttua näiden kokoontumisajojen tuomiin lieveilmiöihin. Näiden kokoontumisajojen yhteydessä syyllistytään hyvin usein liikennerikkomuksiin sekä -rikoksiin.
Tyypillisesti nämä teot, jotka poliisin silmiin osuvat, ovat kaksipyöräisellä ajoneuvolla keulimista kovalla nopeudella yleisellä tiellä, kumin polttamista ja suuria ylinopeuksia.

Autoilla teot ovat voimakkaasti painottuneena huomattaviin ylinopeuksiin, pahimmissa tapauksissa tiekohtainen nopeusrajoitus ylitetään kaksinkertaisena. Näissä tapauksissa riskit vakavalle onnettomuudelle kasvavat merkittävästi.

Poliisilla keinoja puuttua, vanhemmilla vastuu huollettavistaan

Liikenteessä tapahtuneissa teoissa poliisilla on käytössään liikennevirhemaksut, sakot tai rikosilmoituksen kirjaaminen riippuen teon vakavuudesta.

Myös ajo-oikeuteen puuttuminen on mahdollista. Poliisin mahdollisena toimenpiteenä on myös ajoneuvon takavarikointi rikoksentekovälineenä, jos sen katsotaan olevan tarpeen.

Seuraukset voivat olla ajoneuvon kuljettajalle hyvinkin merkittäviä esimerkiksi, jos nuori tarvitsee ajokorttia työssään tai muutoin kulkeminen muodostuu haastavaksi ajokortin ollessa toistaiseksi poliisin hallussa.

Myös mopon virittämisestä aiheutuvat kustannukset ovat kenelle tahansa suuria ylimääräisiä maksuja, joista ei saa käytännössä mitään vastinetta.
Mopon virittämisestä aiheutuu usein sakkoseuraamuksen lisäksi myös vakuutusmaksuja, mikäli ajoneuvoluokka muuttuu esimerkiksi moposta moottoripyöräksi. Vakavimpana seuraamuksena voi olla toisen terveyden tai hengen menetys.

Poliisi muistuttaa vanhempia, että heillä on valvontavastuu alle 18-vuotiaista huollettavistaan. Vanhempien olisikin hyvä keskustella nuorten kanssa heidän menemisistään ja aika ajoin hieman tarkastella heidän kulkuneuvojaan, jotta ne ovat kunnossa ja lainmukaisia. Tässä ei tarvitse olla ammattilainen vaan perinteisellä maalaisjärjellä päästään hyvään alkuun.

Esimerkiksi mopon (suurin sallittu nopeus 45 km/h) virittäminen on ennen kaikkea vaarallista, kun rakenne ei enää vastaa alun perin suunniteltua, mutta myös kallista puuhaa erityisesti silloin kun poliisi toteaa tämän.
Usein seuraamuksena on sakko ja määräys katsastukseen, koska kyseessä on muutoskatsastamaton ajoneuvo, sekä näiden lisäksi seurauksena voi olla ajokielto kuljettajalle.

Muita taloudellisia seuraamuksia voi seurata vakuutusyhtiöltä korotetun vakuutusmaksun merkeissä sekä Traficomilta autoveron muodossa, jos ajoneuvon luokka on muuttunut moposta moottoripyöräksi. Yhteenlaskettu summa on helposti useita satoja euroja.

Kokoontumisista yleisötilaisuusilmoitus poliisille

Kaikkia kokoontumisia, jotka ovat luonteeltaan huvitilaisuuksia, kilpailuja tai näytöksiä, pidetään yleisötilaisuuksina. Yleisötilaisuudet on järjestettävä siten, ettei osanottajien tai sivullisten turvallisuutta vaaranneta.

Alueen käyttöön on oltava maanomistajan lupa, ja tilaisuudesta on ilmoitettava poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Yleisötilaisuudella on oltava järjestäjä, joka vastaa tapahtuman turvallisuudesta ja muun muassa näiden velvollisuuksien hoitamisesta.

Kokoontumisajojen järjestäjän tai koolle kutsujan tulisi olla yhteydessä alueen omistajaan sekä poliisilaitokseen hyvissä ajoin ennen tapahtuman järjestämistä.

Viranomaisten tarkoituksena on tukea kansalaisyhteiskunnan toimintaa, mutta kokoontumisajot on voitava järjestää tavalla, joka ei vaaranna osallistujien tai muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Valvontaa tulevana viikonloppuna

Poliisi valvoo mopoja ja muita kevyitä kaksi ja nelipyöräisiä ajoneuvoja sekä niiden kuljettajia 13.-15.5.2022. Valvontaa kohdistetaan kuljettajien kunnon ja ajokortin riittävyyden ohella ajoneuvon kuntoon sekä liikennesääntöjen noudattamiseen.

Lue lisää turvallisesta mopoilusta Liikenneturvan sivuilta.