Tampereelle robottibussien etävalvontakeskus | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Autonominen liikenne#Raskas liikenne#Robottibussi

Tampereelle robottibussien etävalvontakeskus

12.6.2023 | Autotoday

Tampereella on avautunut Suomen ensimmäinen robottibussiliikenteen etävalvontakeskus.

Kuva: Remoted

Etävalvontakeskus lisää automaattiliikenteen turvallisuutta ja tehostaa liikenteen sujuvuutta. Täyden palvelun etäohjausta autonomisille ajoneuvoille tarjoava valvomo on yksi harvoista maailmassa.

Keskus valvoo aluksi kahta reittiä Tampereella; Lintuhytti – raitiotien päätepysäkki ja rengasreitti Hervannan keskustassa. Reitit tarjoavat monipuolisen testiympäristön etävalvontakeskuksen teknologialle, sillä niillä on muun muassa erilaisia liikenneolosuhteita. Myös koeliikennöintialueen asukkaat ovat olleet kiinnostuneita testaamaan uutta matkustustapaa.

Seuraavassa vaiheessa valvomon toiminta laajenee Lahdessa ajavan ajoneuvon valvontaan. Valvomoa operoi tamperelainen robottibussioperaattori Remoted Oy.

– Etävalvontakeskuksemme varmistaa, että autonomiset ajoneuvomme voivat toimia turvallisesti ja tehokkaasti joka tilanteessa. Tämä on tärkeä askel kohti täysin autonomista liikennettä, sanoo Remoted Oy:n toimitusjohtaja Tatu Nieminen.

– Suomen ensimmäisen robottibussiliikenteen etävalvontakeskuksen avautuminen on merkittävä virstanpylväs autonomisen ajamisen kehityksessä. Business Tampere on tehnyt jo vuosia työtä automaattiliikenteen edistämiseksi, toteaa Business Tampereen älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Markku Niemi.

Etäoperointikeskuksen kehittynyt teknologia hyödyntää myös tekoälyä ja koneoppimista sujuvan ja turvallisen toiminnan takaamiseksi. Keskus tarjoaa reaaliaikaista liikenteen seurantaa ja mahdollistaa ongelmien nopean ratkaisemisen.

Autonomisen liikkumisen operoinnin hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian vuoksi toteuttamia toimia.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua saattaisi kiinnostaa