Artikkelit | Uutiset
#Liikenneturvallisuus#Carglass

Tämä turvallisuutta parantava toimenpide jää monelta tekemättä

17.8.2023 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Tuulilasien korjaamiseen ja vaihtamiseen erikoistuneen kansainvälisen Carglass-ketjun kaupallinen johtaja Jussi Kovasiipi on huomannut, että monelta suomalaiselta jää kesän jälkeen tuulilaseja putsatessa urakka ikään kuin puolitiehen yleisen virheen vuoksi.

Kovasiipi muistuttaa, että likainen tai pahasti kulunut tuulilasi on huomattava vaaratekijä liikenteessä ja etenkin pienten koululaisten saapuessa liikenteen joukkoon puutteellinen näkyvyys ulos autosta voi aiheuttaa onnettomuuksia.

Moni autoilija havahtuu kesän mökkiteillä ja moottoriteillä ajon jälkeen siihen, että tuulilasin ulkopinta tulisi putsata näkyvyyttä haittaavista pölystä ja hyönteisten raadoista.

Kovasiipi toteaa, että suomalaisilla on kuitenkin jonkin verran petrattavaa tuulilasin puhdistuksessa. Etenkin tuulilasin sisäpintaa ei miehen mukaan tajuta puhdistaa tarpeeksi usein ja se voi johtaa vaaratilanteisiin.

– Tuulilasin sisäpuolelle kertyvä lika on vähintään yhtä vaarallista näkyvyyden heikkenemiselle kuin ulkopuolelle tuleva lika, ja tätä ei moni autoilija yhä tänäkään päivänä tiedosta. Auton sisäilman mukana liikkuu yllättävän paljon hienojakoisia ilman epäpuhtauksia, jotka tarttuvat myös lasipinnoille. Vaikka autoissa onkin monenlaisia ilmansuodattimia, pääsee auton sisälle ilman mukana vaikka mitä joka kerran auton ovia avattaessa. Auton ilmanvaihtolaitteisto pyörittää sisäilmaa jatkuvasti ja auton ilmankosteuden vaihtelun vahvistamana tämä hienojakoinen pöly jämähtää tuulilasin sisäpintaan kuin täi tervaan, Kovasiipi toteaa.

Kovasiipi varoittaa, että sisäpuolelle kertyneen lian puhdistamatta jättäminen voi muodostaa pitkällä aikavälillä salakavalasti näkemistä voimakkaasti heikentävän kalvon, joka alkuun voi olla todella huomaamaton.

– Kuitenkin esimerkiksi matalalta paistavan auringon valon osuessa sopivasti tuulilasiin tämä pölykalvo muuttuu sokaisevaksi, jolloin kuljettaja voi menettää näkyvyyden jopa kokonaan muuhun liikenteeseen. Heikentyneen näkyvyyden vuoksi kuljettajan reagointiaika liikenteen tapahtumiin pienenee tai jopa estyy, jolloin kuljettajalta voi jäädä näkemättä vaikkapa suojatietä ylittävä koulutaipaleensa aloittava ekaluokkalainen. On aina kuljettajan vastuulla, että näkyvyys ajoneuvosta on esteetön, Kovasiipi muistuttaa.

– Jokaisen autoilijan tulee tarkastaa autonsa tuulilasin puhtaus myös sisäpuolelta, jotta ehkäistään mahdollisia vaaratilanteita liikenteessä. Tuulilasi on liikenteen tärkein näyttöruutu ja esteetön näkyvyys on liikenneturvallisuuden asia numero yksi, Kovasiipi toteaa.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa