Taitajissa tulevat ammattikuljettajat ottivat mittaa toisistaan - osa 3/3 | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Juttusarja
#Taitaja2022#Kuljetuslogistiikka#Työniloa

Taitajissa tulevat ammattikuljettajat ottivat mittaa toisistaan - osa 3/3

23.5.2022 | Eerik Ahola

Suomen suurimmassa ammatillisen koulutuksen tapahtumassa, Taitaja2022-finaalissa nuoret kilpailivat ammattitaidon suomenmestaruuksista. Kolmipäiväisen kilpailun yhteydessä järjestettiin tapahtumatori, jossa vierailijat pääsivät tutustumaan työelämän toimijoihin. 

taitajat22_tapahtumatori
Kuva: Janne Kuusela

Taitaja-tapahtumatori

Suomen Kuljetusturva Oy on ollut mukana Taitaja-kilpailuissa jo useampana vuonna. Tänä vuonna olimme mukana uudella Kuljettaja.fi -brändillä. Yhteisellä tapahtumatorilla vieraat pääsivät tutustumaan eri alojen toimijoihin ja osallistumaan leikkimielisiin aktiviteetteihin. Kuljettaja.fi:n osastolla vieraat pääsivät mittaamaan omaa osaamistaan kuljetus- ja logistiikka-alan tietovisakysymyksissä.

taitajat22_kuljetuslogistiikka
Kuva: Eerik Ahola

Kuljetuslogistiikka kilpailulajina

Vuosittain järjestettävässä, kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa kymmenet tuhannet vierailijat pääsivät seuraamaan, kun eri alojen taitajat ottivat mittaa toisistaan. Yhtenä Taitaja-kilpailulajeista oli kuljetuslogistiikka, jossa kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa yhdeksän eri tehtäväkokonaisuutta. Tehtävien keskeisinä sisältöinä olivat työturvallisuus, kuorman lastaaminen ja purkaminen erilaisilla apuvälineillä, rahditusperusteiden käyttö, kuorman varmistaminen standardin EN 12195-1:2010 mukaan, ennakoiva ja taloudellinen ajaminen ja teoriatiedon hallinta.   

Kilpailutehtävät

Kilpailijoiden osaamista mitattiin hyvin laaja-alaisilla kilpailutehtävillä. Kilpailijat osoittivat osaamistaan työpaikan hakemisessa ja haastattelussa, terminaalilastauksessa, yhdistelmäajoneuvon kuormaamisessa ja kuorman varmistamisessa, rekkasimulaattorissa, kappaletavaranosturin käytössä, ajotaitoradassa ja vaihtolavan käsittelyssä sekä kuorma-autolla ajamisessa.

Kilpailijat suorittivat myös Kuljettaja.fi:n laatiman teoriakokeen, jossa kysymykset käsittelivät kuljetusalan yrittäjyyttä, vaarallisten aineiden kuljettamista, työ- ja liikenneturvallisuutta sekä työkyvyn edistämistä.

Tarkkuutta, keskittymistä ja osaamista vaativat tehtävät suoritettiin tänä vuonna Porissa, pääosin Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueella.

Selaa nuolesta kuvia kuljetuslogistiikan kilpailutehtävistä.

 

 

Tulokset

Kuljetuslogistiikan lajissa suomenmestaruuden voitti Savon ammattiopistoa edustava Sami Suuronen. Toiseksi sijoittui Gradian opiskelija Ilari Salomaa, joka jäi voittajasta vain 0,22 pistettä. Pronssille sijoittui WinNovan oma kasvatti Ilmari Laitila. 

Kuljetuslogistiikka_taitaja22_palkintojenjako
Kultaa Sami Suuronen (kesk.), hopeaa Ilari Salomaa (vas.) ja pronssia Ilmari Laitila (oik.). Kuva: Juha Hämäläinen

Kuljettaja.fi kiittää tapahtuman järjestäjiä onnistuneesta tapahtumasta ja onnittelee taitajafinalisteja kilpailumenestyksestä sekä toivottaa menestystä tulevaan työelämään.