Suomi on ajotaidon maailmanmestari 2022! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Rahtarit#Ajotaito

Suomi on ajotaidon maailmanmestari 2022!

11.9.2022 | Autotoday

MM Ajotaito 2022 joukkue. Kuva: Rahtarit

32. MM Ajotaitokilpailut ajettiin Kroatian Zagrebissa 8.-10.9.2022. Normaalisti joka toinen vuosi järjestettävät kilpailut, jotka nyt kuitenkin koronapandemian vuoksi ovat olleet muutaman vuoden tauolla, keräsivät 108 osallistujaa yhteensä yhdeksästä maasta.

Rahtarit ry lähetti kilpailuun Suomen virallisen edustusjoukkueen, joka oli valittu SM Ajotaito 2018 ja 2019 tulosten perusteella. Joukkueessamme oli 15 kilpailijaa sisältäen kolme hallitsevaa maailmanmestaria puolustamassa paikkojansa.

Kilpailussa raskaan liikenteen ammattikuljettajat suorittivat tarkkuutta ja huolellisuutta vaativia tehtäviä.

Ajotaitoradalla oli useita mittaustehtäviä, joissa kuljettajan tuli pysäyttää ajoneuvo oikealle etäisyydelle esimerkiksi takaesteestä tai sivulinjasta.

Radalla nähtiin myös mm. korkeuden ja leveyden arvioinnit, joissa kuljettaja määritti toimihenkilön antamat mitat ajoneuvosta käsin. Radan lisäksi kuljettajat suorittivat kirjallisen kokeen.

Ajotaitoradalla paremmuudesta kilpailtiin viidessä sarjassa: kuorma-auto, linja-auto, puoliperävaunu, täysperävaunu ja pakettiauto, joista Suomella oli edustus kaikissa sarjoissa. Lisäksi järjestettiin erillinen taloudellisen ajon kilpailu.

Kolme kultaa, kaksi hopeaa, kaksi pronssia, joukkuemestaruudet ja kokonaiskilpailun joukkuemestaruus kotiutettiin Suomeen

Suomen joukkue sai kolmesta sarjasta kultaa sekä kahdesta hopeaa ja pronssia. Lisäksi tuli kaksi sarjakohtaista joukkuekultaa ja kaksi joukkuehopeaa sekä vielä kirsikkana kakun päälle kokonaisjoukkuekilpailun kultasijan.

Kokonaiskilpailussa pienimmät virhepisteet olivat hollantilaisella bussikuljettajalla ja seuraavaksi parhaille sijoille 2–6 asettuivat suomalaiset.

Suomen palkintosijat:

Kokonaiskilpailu / joukkueet: 1. sija
Kokonaiskilpailu / henkilökohtainen: 2. sija Jukka Haanpää | 3. sija Harry Winqvist

A-sarja / kuorma-auto – joukkuekisan 1. sija
1. Harry Winqvist, Vantaa
2. Ville Alanen, Tampere
3. Petri Haikara, Raahe

B-sarja / linja-auto – joukkuekisan 2. sija

C-sarja / puoliperävaunu – joukkuekisan 2. sija
1. Henry Nordlund, Pori

D-sarja / täysperävaunu – joukkuekisan 1. sija
1. Jukka Haanpää, Haapajärvi
2. Tero Sikkara, Askola
3. Antti Kekäläinen, Juankoski

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell