Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Sähkökuorma-auto#Latausasema

Suomen ensimmäinen sähköisen raskaan liikenteen julkinen teholatausasema avautui

16.11.2023 | Autotoday

Plugit Finland avasi Suomen ensimmäisen sähköisen raskaan liikenteen käyttöön tarkoitetun julkisen suurteholatausaseman Tampereen Viinikassa 14.11.2023. Aseman vihki käyttöön ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Kuva: Plugit

Latausasema palvelee sähköistä jakelu- ja runkoliikennettä sekä kevyempää sähköistä ammattiliikennettä.

Viinikkaan avatun latausaseman ytimessä on Plugitin valmistama Hube-suurteholatauslaite, joka mahdollistaa 360 kW:n lataustehon. Latausasema on varusteltu myös energiavarastolla ja aurinkopaneeleilla sähköverkon tasapainottamiseksi.

Vastaavia sähköisen ammattiliikenteen lataukseen tarkoitettuja asemia toteutetaan tulevan vuoden aikana useampia ympäri Suomea.

Suomessa ei toistaiseksi ole raskaan liikenteen julkista latausinfrastruktuuria. Raskaan liikenteen latausasemat ovat sähköistä kalustoa käyttävien kuljetusliikkeiden omistuksessa ja ne ovat sijoitettuna omille varikoille tai toimitilojen yhteyteen.

Joillakin julkisilla latauspisteillä voisi lataustehon puolesta ladata raskaita ajoneuvoja, mutta latauspisteiden sijoittelun ja mitoituksen takia tämä ei käytännössä ole mahdollista.

Suomen kuljetusyrityskenttä on pienyritysvaltainen joten julkinen latausverkko on tärkeä pienille yrityksille, joilla ei ole mahdollisuuksia investoida omiin pikalatausasemiin. Lisäksi kattava julkinen latausverkko tuo lisää vaihtoehtoja reittisuunnitteluun niin isoille kuin pienillekin toimijoille.

– Verkoston kehittyminen edellyttää investointeja yksityisiltä yrityksiltä ja omiin latausasemiin panostaminen on Plugitin keino tukea omalta osaltaan liikenteen sähköistämistä ja päästötavoitteiden saavuttamista, toteaa Plugitin myyntijohtaja Topi Aaltonen.

 Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut