Suomeen EU:n rahoitusta sähköautojen latausverkon laajentamiseksi | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Sähköauton lataus#Talous

Suomeen EU:n rahoitusta sähköautojen latausverkon laajentamiseksi

12.9.2023 | LVM - Tiedote

Sähköauto latauspisteellä. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö 12.9.2023 9.00
Tiedote

Suomeen on myönnetty EU-rahoitusta Teslan Suomen tytäryhtiölle Roadster Finland Oy:lle sähköautojen latausverkon laajentamiseksi. Rahoitusta myönnettiin Verkkojen Eurooppa -välineen (Connecting Europe Facility, CEF) liikenneohjelmasta.

Teslan sähköautojen lataushankkeen tavoitteena on rakentaa EU:n kattava julkinen ja ympärivuorikautisesti toimiva sähköautojen latausasemaverkosto TEN-T-verkolle. Julkiset latauspisteet ovat kaikkien sähköautojen käytettävissä. Monikansallisen hankkeen tarkoituksena on ottaa käyttöön yhteensä 6 458 latauspistettä 16 maassa, Suomi mukaan lukien.

Tesla haki Suomessa CEF-rahoitusta yhteensä 32 latauspaikkaan, joista 25 olisi uusia kohteita ja 7 sellaisia kohteita, jotka varusteltaisiin uudelleen pikalatauspisteverkoston avaamiseksi kaikille ajoneuvoille.  Latauspaikat sijaitsevat TEN-T-verkon läheisyydessä ja latauslaitteet ovat vähintään 250 kW:n tehon suurteholatureita.

Kokonaisuudessaan Teslalle on myönnetty hankkeelle enintään 133,78 miljoonaa euroa rahoitusta hankkeen toteutuessa suunnitelmien mukaisesti. Suomeen myönnetty osuus tuesta on 5,3 miljoonaa euroa.

EU rahoittaa muun muassa sähkön ja kaasun jakeluinfrastruktuurin rakentamista ja edistää liikenteen hiilestä irtautumista Euroopan laajuisella TEN-T-verkolla. TEN-T yhdistää rautatiet, sisävesireitit, tiet ja meri- ja lentoyhteydet yhdeksi liikenneverkoksi.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien infrastruktuurin (AFIF, Alternative Fuels Infrastructure Facility) neljännellä hakukierroksella Euroopan komissio jakoi yhteensä 352,1 miljoonaa euroa. Liikenneohjelman komitea päätti tukien myöntämisestä 8.9.2023.

Mitä seuraavaksi:
Komission viides CEF-rahoitushaku vaihtoehtoisten polttoaineiden infralle sulkeutuu 10.11.2023. 

Lisätietoja:
liikenneneuvos Marjukka Vihavainen-Pitkänen, p. 0295 342 685, marjukka.vihavainen-pitkanen(at)gov.fi

Lähde: LVM-tiedote

Sinua saattaisi kiinnostaa