Suomalaisten ajokäyttäytyminen muuttuu: Nyt ajetaan säästeliäästi ja aikaisempaa hitaammin | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Polttoaine#Taloudellinen ajo

Suomalaisten ajokäyttäytyminen muuttuu: Nyt ajetaan säästeliäästi ja aikaisempaa hitaammin

13.12.2022 | Autotoday

Keltään ei varmasti ole jäänyt huomaamatta sekä sähkön että polttoaineen hintojen nousu uusiin ennätyksiin. Mutta miten se on vaikuttanut suomalaisten autoilijoiden ajamiseen? Vuoden 2022 rengasbarometrissa yli puolet sanoo omaksuneensa uuden ajotavan.

Kuvituskuva. Kuva: Eerik Ahola

Rengasvalmistaja Goodyear on kysynyt talven alla 1 000 suomalaiselta autoilijalta heidän ajotavoistaan. Kyselyn mukaan 59 prosenttia on muuttanut ajotapaansa nykyisten polttoainehintojen takia.

Bensiinikäyttöisellä autolla ajavista 69 prosenttia ja dieselkäyttöisellä autolla ajavista 71 prosenttia sanoi muuttaneensa ajotapaansa, kun vain 23 prosenttia sähköautolla ajavista vastasi näin.

Yleisin ajotavan muutos on yrittää ajaa säästeliäästi noudattamalla enemmän taloudellista ajotapaa. Näin ilmoittaa tekevänsä 51 prosenttia vastaajista, kun taas 40 prosenttia vastaa laskeneensa nopeutta. Lisäksi 38 prosenttia ilmoittaa yrittävänsä välttää tyhjäkäyntiä, ja runsas neljännes ilmoittaa höllentävänsä kaasua alamäessä.

"Tosiasiassa pyörien osuus auton polttoaineenkulutuksesta on jopa 20 prosenttia."

– Monet tietävät, että ajonopeus ja ajotapa voivat vaikuttaa polttoaineenkulutukseen. Harvemmat sen sijaan tietävät, kuinka paljon renkaat tosiaan voivat vaikuttaa. Tosiasiassa pyörien osuus auton polttoaineenkulutuksesta on jopa 20 prosenttia. Valitsemalla renkaat, joiden EU-rengasmerkinnän polttoainetehokkuusluokitus on korkeampi, jokaisella tankillisella voi ajaa pidemmälle. Lisäksi on tärkeää, että renkaissa on oikeat paineet. Liian alhainen rengaspaine lisää vierintävastusta ja siten polttoaineenkulutusta, sanoo Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic.

Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Rengaspaine vaikuttaa auton pitoon ja polttoainetehokkuuteen sekä siihen, miten renkaat pureutuvat alustaan käännyttäessä ja jarrutettaessa. Näihin ominaisuuksiin täytyy voida luottaa.

Lisäksi rengas kuluu nopeammin ja se voi olla ajossa epävarma, jos renkaassa on väärä rengaspaine. Rengaspaineet on tarkistettava vähintään kerran kuukaudessa. Siitä huolimatta tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia suomalaisista toimii näin. Yleisimmin rengaspaineet tarkistetaan kolmesta kuuteen kuukauden välein. Näin vastasi 33 prosenttia.

Kolme vinkkiä polttoainekulujen hillitsemiseen

  1. Aja ennakoivasti:
    Tarkkailemalla, mitä ympärillä liikenteessä tapahtuu, voi ajaa ennakoivasti ja siten vähentää polttoaineenkulutusta. Se tarkoittaa esimerkiksi tasaisella nopeudella ajamista, reitin suunnittelua ja turvavälin pitämistä muihin tienkäyttäjiin. Polttoainetta voi säästää välttämällä nopeita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä yrittämällä höllätä kaasua alamäissä.
  2. Tarkista rengaspaineet:
    Monien ajoneuvojen varustukseen kuuluu elektroninen rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS), mutta paineet pitää silti tarkistaa käsin painemittarilla. Paineet pitää mitata renkaiden ollessa viileitä, koska renkaat lämpenevät ajossa, ja se voi vaikuttaa lukemaan. Kierrä venttiilin korkki auki ja aseta mittarin suutin venttiiliin. Lue sitten paine ja vertaa sitä suositusarvoon, joka löytyy auton omistajan käsikirjasta tai kuskin oven sisäpuolella olevasta tarrasta. Jos paine on liian alhainen, lisää renkaaseen ilmaa joko korjaamolla tai omalla kompressorilla. Rengaspaineet on tarkistettava vähintään kerran kuukaudessa. Samalla kertaa kannattaa tarkistaa myös urasyvyys.
  3. Noudata nopeusrajoituksia:
    Liian suurten nopeuksien välttäminen on tärkeää liikenneturvallisuuden kannalta. Liian suuria nopeuksia välttämällä voi myös pitää auton polttoaineenkulutuksen aisoissa. Polttoainetta kuluu eniten kiihdyttäessä, ja mitä suuremmalla nopeudella ajaa, sitä enemmän polttoainetta kuluu. Laskemalla nopeuden esimerkiksi 90 km/h:sta 80 km/h:iin voi säästää 0,5–1 litraa sadalla kilometrillä[1].

Tietoja tutkimuksesta

Tutkimuksen teki mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGov. Internetin kautta haastateltiin aikavälillä 19.8.–8.9.2022 yhteensä 998 vähintään 18-vuotiasta suomalaista naista ja miestä, joilla on ajokortti.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Miljo/Klimat/sparsam-korning/

Lähde: Autotoday | Clas von Bell