Stop autoilijoiden kuritukselle! -liike luovutti maanantaina eduskunnalle kaksi kansalaisaloitetta | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Polttoaine#Liikenteessä

Stop autoilijoiden kuritukselle! -liike luovutti maanantaina eduskunnalle kaksi kansalaisaloitetta

2.6.2023 | Autotoday

Yli 184 tuhatta kannatusilmoitusta! Tämä oli Stop autoilijoiden kuritukselle! -liikkeen maanantaina luovuttamien kahden kansalaisaloitteen yhteenlaskettu kannatusmäärä.

Kuva: Tiina Niininen

Suurempaa osaa allekirjoituksien määrästä näytteli polttoaineveron kohtuullistamista vaativa aloite, joka ylitti sadan tuhannen kannatusilmoituksen rajan reilussa viikossa, ja päätyi lopulta reilun 132 tuhannen lukemaan.

Vaadittavan 50 tuhannen kannatusilmoituksen rajan ylitti myös dieselveron poistoa, ja samalla pakettiin olennaisesti kuuluvan dieselin alemman polttoaineverokannan korvaamista uudella biojakeluvelvoitetuella ehdottava aloite.

Aloitteen ehdotuksen myötä siirryttäisiin fossiilisen polttoaineen käytön tukemisesta biopolttoaineiden käytön tukemiseen.

Molemmat aloitteet tukevat hallitusneuvotteluita johtavan Kokoomuksen ajatusta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun oikeudenmukaisesta toteuttamisesta, ja on varmasti kiinnostava aihe asiasta käytävässä lähetekeskustelussa.

Poikkeuksellinen kannatusmäärä

Polttoaineveron kohtuullistamista vaativan aloitteen kannatusmäärä on poikkeuksellinen. Aloite sai koko kansalaisaloitehistorian kolmanneksi eniten allekirjoituksia.

Nämähän ovat vahvalla tunnistautumisella annettuja kansalaisten ääniä asian puolesta, ei mitään huvikseen klikkailuja.

Näiden kahden aloitteen asian puolesta annettujen äänien määrää voi verrata esimerkiksi hallitusneuvotteluita käyvän RKP:n eduskuntavaaleissa saamaan äänimäärään, vertailussa RKP:n kannatus jää hitusen pienemmäksi näihin aloitteisiin verrattuna.

Liikkeen edustajat kävivät luovutustilaisuuden yhteydessä keskusteluja keskustan, kristillisdemokraattien, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajien kanssa.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että kansalaiset aliarvioivat kansalaisaloitteiden vaikutusta. Kansalaisten silmissä suuren ja kirjavan aloitteiden määrän sekaan hukkuu se tosiasia että noin 10 % kaikista eduskuntaan päätyneistä kansalaisaloitteista on hyväksytty joko sellaisenaan tai muutettuna, se on näin ollen jopa voimakkaampi vaikuttamisen väline kuin opposition lakiesitykset.

Aloitteet vaikuttavat myös muuten kuin menemällä läpi, ne toimivat kansan esittäminä manifesteinä, ja vaikuttavat usein sitä kautta lainsäädäntöön.

Tällä kertaa luovutetut aloitteet ovat myös sisällöltään niin ajankohtaisia kuin realistisiakin, ja keräsivät kiitosta paikalla olleilta puolueiden edustajilta. Liikkeellä on positiiviset odotukset näiden aloitteiden menestyksen suhteen.

Kyseiset kaksi aloitetta purevat oireisiin, liikkeellä on laadittuna myös itse autoilijoiden kurituksen juurisyyhyn pureutuva Tolkkua päästövähennystavoitteisiin! nimeä kantava aloite, joka kerää kannatusilmoituksia parhaillaan. (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11734)

Aloitteiden yksityiskohdat löytyy kansalaisaloitepalvelusta.
Dieselveroaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/10438
Polttoaineveroaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9154

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua saattaisi kiinnostaa