Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Scania#Sähkökuorma-auto

Scanian seuraavan tason sähkökuorma-autot luovat uusia mahdollisuuksia

26.10.2023 | Autotoday

Kuva: Scania

Scanian uusin sähkökuorma-autojen mallisto kattaa sekä kuorma-autoalustat että vetoautot. Raskaimpiin sovelluksiin ovat saatavilla myös R- ja S-sarjan ohjaamot.

Sähköajoneuvojen toimintasäteet vaihtelevat, kokonaispainon, toiminnan, sään ja ajotavan mukaan, mutta esimerkiksi 27 tonnin kippiauto, jossa on kuusi akkua, voi yhdellä latauksella toimia jopa 350 kilometrin toimintamatkan.

Yksi tunti latausta lisää 270 km toimintamatkaa. Kohtuullisten latausaikojen saavuttamiseen ei tarvita suurimpia saatavilla olevia latauspisteitä 350 kW:lla; 130 kW:n laturi lisää 100 km toimintamatkaa tunnissa kuorma-autolle, jonka kulutus on 1,3 kWh/km.– Olemme hieman jumissa ajatuksessa, että tankkaamme aina 100 prosenttia, kuten teemme dieselin kanssa, sanoo Scania Suomen sähköistymisen tuotepäällikkö Michael Mannfors.

– Akkukäyttöisissä sähköautoissa ajattelutavan pitäisi olla, että ladataan tarvittava toimintamatka. Jos sinulla on esimerkiksi 120 km matkaa varikkolataukseen, ei ole tarpeen ladata tätä matkaa pidemmälle pidentämällä pysähdystä latauksessa, selvittää Mannfors.

Uusi laajennettu sähkökoneiden valikoima

Scania laajentaa nyt sähköisten vaihtoehtojen valikoimaansa esimerkiksi raskaampiin jakeluautoihin, kippiautoihin, vaihtolava-autoihin, alueellisiin kuljetuksiin ja moniin muihin tehtäviin. Monipuolisuutta lisää sähköajoneuvoihin mukautettu alusta, Northvoltin akut ja uudet apujärjestelmät, jotka lisäävät toiminnallisuutta.

Scania esittelee valikoiman uusia sähkökoneita, EM C1-4 -tuoteperheen, peräti viidellä eri tehotasolla. EM C1-4:stä odotetaan tulevan Scanian volyymituote joustavuutensa ja viiden eri tehotason ansiosta.

Viisi eri tehotasoa ja neljä vaihdetta sähkökoneessa mahdollistaa soveltuvuuden useiden eri kuljetustehtävien tarpeisiin.

Akut, joilla on merkitystä

Scania käyttää ruotsalaisen Northvoltin akkukennoja, joilla voidaan ajaa kuorma-autokäytössä 1,5 miljoona kilometriä. Niiden hiilijalanjälki on vain noin kolmasosa alan vertailutuotteisiin.

Yksi Scanian akkujen tärkeimmistä vahvuuksista on niiden latausominaisuudet. Toisin kuin monet muut akut, Scanian akut voidaan ladata toistuvasti jopa 100-prosenttisesti vaikuttamatta niiden käyttöikään.

Ja niillä on suora latauskäyrä, mikä tarkoittaa, että ne latautuvat aina samalla nopeudella. Suora latauskäyrä antaa ennustettavat latausajat ja pitkä akun käyttöikä takaa alhaiset kokonaiskustannukset.

Scania on saavuttanut nämä harvinaiset ominaisuudet varmistamalla, että akkujen lämpötila on aina oikea.

Yhdessä Northvoltin kanssa Scania on mukauttanut­ akkutekniikan raskaisiin ajoneuvoihin soveltuvaksi.

– Uskomme, että lataukseen liittyvät epävarmuudet vähenevät, kun asiakkaat oppivat lisää siitä, miten akut toimivat todellisuudessa, Mannfors sanoo.

– Kun analysoimme kuljetusten sähköistämistä, käy usein ilmi, että useassa tapauksessa tarvittu toimintasäde voidaan saavuttaa. Kippiautot ja muut alueelliset raskaammatkin kuorma-autot ajavat usein alle 200 kilometriä­ päivässä kaupungissa ja lähialueilla. Jos autoja ladataan kotivarikolla ja Scania Charging Access -palvelun avulla tarvittaessa muualla, toimintasäde ei ole ongelma.

Kasvavan tuotevalikoiman ja laajenevan latausinfrastruktuurin ansiosta Scanian tavoite on, että sähköiset ajoneuvot muodostavat 50 prosenttia kuorma-autojen kokonaisvolyymista Euroopassa vuoteen 2030.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa