Sähköiset linja-autot yleistyvät vauhdilla — suomalaisyhtiö tarjoaa latausjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Sähkö

Sähköiset linja-autot yleistyvät vauhdilla — suomalaisyhtiö tarjoaa latausjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella

16.5.2022 | Autotoday

Kuva: Energo Finland

Enerqo Oy on ammattiliikenteen latauslaitteiden toimittaja, joka tarjoaa ratkaisuja Suomen ilmastotavoitteiden täyttämiseen.

Vuonna 2020 aloittanut yritys on laajentamassa toimintaansa merkittävästi Suomessa.

Päästöttömyyttä edellytetään yhä laajemmin, minkä vuoksi esimerkiksi sähköbussien määrä kaupunkien paikallisliikenteessä Suomessa kasvaa nopeasti.

– EU:n vaatimusten mukaan vuonna 2026 peräti 30 prosenttia busseista on oltava sähköllä kulkevia, sanoo Enerqo Oy:n myyntipäällikkö Mikko Summala.

– Se tarkoittaa Suomeen muutamassa vuodessa tuhansia uusia sähköbusseja, jotka tietenkin tarvitsevat myös latausjärjestelmänsä.

Monien toimijoiden omat tavoitteet ovat vielä tätäkin kunnianhimoisempia. Helsingin Seudun Liikenne HSL pyrkii täysin päästöttömiin joukkoliikennepalveluihin jo vuoteen 2035 mennessä.

Tuore VTT:n tutkimus toteaa sähköbussien olevan kokonaiskustannusten perusteella edullisin vaihtoehto dieseliin ja vetyyn verrattuna.

Kuljetusvälineiden sähköistäminen on monelle alan toimijalle täysin uusi asia, vaikka sähköistäminen on varmin ja tehokkain tapa päästöjen vähentämiseen. Sen vuoksi Enerqo tarjoaakin kokonaistoimitukset helposti ”avaimet käteen” –periaatteella.

Enerqo lataa tällä hetkellä jo yli puolet Suomen sähköbusseista. Enerqon laitteita on käytössä noin 250 latauspistoolin ja 13 MW lataustehon verran eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa, ja toiminta on laajentumassa.

– Huolehdimme kokonaistoimituksesta eli maahantuomme, suunnittelemme, asennamme ja huollamme latausjärjestelmän asiakkaalle. Avaimet käteen –periaate varmistaa, että asiakas ei joudu tilanteeseen, jossa toimituksesta puuttuisi jokin elintärkeä osa-alue, esimerkiksi sähköyhtiön liittymätyöt, Summala kuvaa.