Artikkelit | Uutiset
#Sähköautoilu#Talviautoilu

Sähköautolla talvilomalle? Katso tästä vinkit sujuvaan matkantekoon

24.2.2023 | Autotoday

Viime vuotta useampi suomalainen suuntaa tulevina viikkoina talvilomalle sähköautolla. Automatka niin Lappiin kuin muihinkin lomakohteisiin sujuu sähköllä sujuvasti, vaikka matkanteko osuisi pakkassäähän.

Kuva: K-Lataus Joonas Ojala

Sähköauto on toimiva vaihtoehto pakkasajoon, sillä autojen akut kestävät hyvin kylmää ja sähköautoissa myös sisätilat lämpiävät nopeasti kovassakin pakkasessa.

Muutamalla käytännön vinkillä sähköautoilu pakkasessa sujuu erityisen mukavasti ja autokunnan matka taittuu huolettomasti. Vinkit sujuvaan sähköautoiluun pakkasella antaa K-Auton sähköautojen latausverkosto K-Latauksesta vastaava Iiro Määttänen.

1. Kulutus kasvaa kylmässä, joten latausta tarvitaan useammin

Kylmyys lisää niin sähköauton kuin polttomoottoriauton kulutusta, sillä auton lämmittäminen vie energiaa. Samalla kylmyys voi vaikuttaa lataustehoon: jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi.

Esimerkiksi K-Latauksen lataus on kuitenkin hinnoiteltu pääsääntöisesti kilowattituntipohjaisesti, joten lataustehon laskeminen ei vaikuta latauksen hintaan. Kovalla pakkaskelillä kannattaa silti varautua lataamaan sähköautoa kesäkeliä useammin.

2. Esilämmitä auto ennen kuin lähdet liikkeelle

Polttomoottoriautojen tavoin myös sähköauto kannattaa esilämmittää. Sähköautolla se kannattaa tehdä latausjohtoon kytkettynä, jos mahdollista. Sähköautoissa esilämmityksellä voi laskea alkumatkan kulutusta, sillä matkaan lähdettäessä lämpimät sisätilat eivät kuluta akun energiaa samalla tapaa kuin kylmät.

"Monessa automallissa esilämmitys lämmittää auton sisätilojen lisäksi myös akkua."

Esilämmityksen avulla varmistetaan, että auto toimii parhaalla mahdollisella tavalla sekä parannetaan turvallisuutta ja mukavuutta. Lisäksi esimerkiksi monessa automallissa esilämmitys lämmittää auton sisätilojen lisäksi myös akkua, mikä puolestaan laskee ensimmäisten kilometrien kulutusta, edistää akun pitkää käyttöikää ja parantaa jarrutusenergian talteenottoa.

3. Suurteholatauspisteellä tyhjä akku latautuu nopeimmin

Parasta mahdollista lataustehoa hakeva lataa suurteholatauspisteellä mahdollisimman tyhjää akkua. Siitä huolimatta pakkasella ei kannata säästellä latausta, kuten ei tankkaustakaan, aivan viimeisille kilometreille saakka. Sähköauton akussa on hyvä pitää noin 50 kilometrin matkan verran puskuria yllättävien tilanteiden varalta.

Käytännössä voi toimia vaikkapa niin, että aloittaa matkan lähtöpaikasta sen verran vajaalla akulla, että pääsee varmasti sopivalle latauspaikalle, jossa ottaa suurteholatauspisteeltä taas sen verran sähköä, että pääsee seuraavalle tauko- ja latauspaikalle tai perille määränpäähän.

Bonusvinkki: Varaa riittävästi aikaa ja leppoisaa mieltä matkantekoon etenkin jos liikut lomaruuhkien aikaan

Taittuipa talvilomamatka millä käyttövoimalla tahansa, matkantekoon kannattaa varata reilusti aikaa ja rentoa asennetta, sillä teillä on paljon kulkijoita. Mikäli mahdollista, omat matkat kannattaa ajoittaa muihin ajankohtiin kuin ruuhkahuippuihin.

Sujuvan matkanteon voi varmistaa suunnittelemalla latauspysähdykset jo etukäteen. Sähköautoilijoille ja seurueilleen latausajankohdat tarjoavat hyvän taukohetken, jonka voi käyttää esimerkiksi kahvitaukoon, ruokaostosten tekemiseen tai happihyppelyyn.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell