Sähköautoilijan neljä tapaa säästää sähkökustannuksissa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Kamux#Sähköautoilu

Sähköautoilijan neljä tapaa säästää sähkökustannuksissa

17.11.2022 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Sähköauton lataaminen on lähtökohtaisesti aina polttomoottoriauton tankkausta edullisempaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös sähköauton kulutusta kannata pitää silmällä.

Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu nostaa esiin neljä tapaa, joilla sähköautoa ajava voi suitsia käytetyn sähkön määrää ja säästää samalla pitkän pennin.

Ihan ensimmäiseksi Koivu kehottaa miettimään auton valintaa. Etenkin paljon moottoriteillä ajava voi oikeanlaisella autotyypillä saada selvää säästöä.

– Sähköauton valinnassa tulee huomioida omat käyttötarpeet ja valita auton merkki ja malli niihin sopivaksi. Jos esimerkiksi pienempikokoinen auto riittää omaan käyttöön, se kannattaa valita, koska se yleensä myös kuluttaa isompia autoja vähemmän. Jos taas ajaa enemmän pidempiä matkoja moottoritiellä, kannattaa kiinnittää huomiota auton virtaviivaisuuteen, koska erityisesti isommilla ajonopeuksilla se vaikuttaa auton kulutukseen, Koivu toteaa.

Ota käyttöön sähköautoilijan kaasujalka ja mieti milloin lataat

Taloudellinen ajotapa pätee myös sähköautoissa. Koivu kehottaa ottamaan käyttöön sähköautolle sopivan kaasujalan sähkön säästämiseksi.

– Rauhallinen ajonopeus, jarrutusenergian hyödyntäminen ja voimakkaiden kiihdytysten välttäminen madaltavat auton kulutusta. Tässä on luonnollisesti sähkön kulutuksen vähentämisen lisäksi myös turvallisuutta ylläpitävä ja ympäristöä säästävä näkökulma. Edellä mainittu ajotapa on ekologisempi ja ehkäisee onnettomuuksia tehokkaammin.

"Pörssisähkön käyttäjät voivat saada merkittäviä säästöjä hyödyntävällä modernia älyteknologiaa autoa ladatessaan."

Maajohtajan mukaan tärkeää on myös pohtia milloin ja missä autoaan lataa. Etenkin tällä hetkellä pörssisähkön käyttäjät voivat saada merkittäviä säästöjä hyödyntävällä modernia älyteknologiaa autoa ladatessaan.

– Pörssisähkön käyttäjälle helpoin tapa säästää sähkölaskussa on ladata sähköauto aina yöllä. Puhelimeen ladattavilla sovelluksilla latauksen voi ajoittaa tapahtumaan automaattisesti silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Joidenkin sähköautojen ominaisuuksiin kuuluu ilmainen lataus. Esimerkiksi tietyt Tesla-mallit voi aina ladata ilmaiseksi Supercharger-latausasemilla.

Hyödynnä aurinkoenergiaa sähköauton latauksessa

Aurinkopaneelien omistajilla on myös mahdollisuus hyödyntää sähköautoa toisella tavalla.

– Aurinkopaneelien avulla moni kotitalous pystyy aurinkoiseen aikaan tuottamaan itse kaiken tarvitsemansa sähkön ja enemmänkin. Tuotetun energian voi varastoida sähköauton akkuun, ajella päästöttömästi ja tarvittaessa myös vapauttaa akusta energiaa kodin muihin tarpeisiin, Koivu vinkkaa.

Neljä vinkkiä: näin säästät sähköautosi sähkökustannuksissa

  • Kevennä kaasujalkaa: Taloudellinen ajotapa pätee myös sähköautoihin. Rauhallinen ajonopeus, jarrutusenergian hyödyntäminen ja voimakkaiden kiihdytysten välttäminen madaltavat auton kulutusta ja ovat kaiken kukkuraksi turvallisempia.
  • Ota aurinkoenergia talteen: Aurinkopaneelien tuottamaa energiaa kannattaa hyödyntää ladatessa, mutta myös itse sähköautoa voi käyttää energian varastoimisen.
  • Lataa yöllä: Pörssisähkön käyttäjälle yölataus on nykyisissä olosuhteissa selvä säästön paikka. Helpota latauskustannusten arviointia esimerkiksi mobiilisovelluksella, joka ajoittaa latauksen edullisen sähkön aikaan.
  • Hyödynnä ilmainen lataus: Selvitä kuuluuko sähköautosi ominaisuuksiin mahdollisesti ilmainen lataus.

 

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell