Rekisteröinti: Kuorma-autokaupassa hyvä alkuvuosi — henkilöautokauppa vielä laskussa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Rekisteröinti

Rekisteröinti: Kuorma-autokaupassa hyvä alkuvuosi — henkilöautokauppa vielä laskussa

5.2.2023 | Autotoday

Kuva: Eerik Ahola

Tammikuussa rekisteröitiin 7 175 uutta henkilöautoa, mikä on 9,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Pakettiautojen rekisteröinneissä jäätiin hieman kauemmas viime vuoden alun luvuista. Pakettiautoja ensirekisteröitiin 855, joka jää 15,2 prosenttia viime vuoden tammikuun lukemista.

Pitkän aikavälin keskiarvot kertovat komponenttipulan puristuksesta, sillä henkilöautojen rekisteröinnit jäivät tammikuussa noin 33 prosenttia ja pakettiautojen 35 prosenttia viiden vuoden keskiarvostaan.

Täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli tammikuussa noin 26 prosenttia. Täyssähköautojen osuus laski hieman joulukuun ennätyksellisistä lähes 30 prosentin lukemista.

Ladattavien hybridien osuus oli 18 prosenttia, joka on sama kuin joulukuussa. Pakettiautoista täyssähköautoja oli lähes 15 prosenttia, kun viime vuonna niiden osuus oli keskimäärin 6 prosenttia.

Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvussa

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 395, joka on 7,0 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 286, joka on 7,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit ylittivät jo pitkä aikavälin tammikuun keskiarvon noin 5,5 prosentilla.

Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 22, joka on 16,1 prosenttia viime vuotta suurempi. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 87, eli 3,6 prosenttia viime tammikuuta enemmän.

– Kuorma-autojen tuotannossa komponenttipula on näyttäisi jo helpottavan ja vahvaa tilauskantaa on päästy purkamaan. Myös uusien kuorma-autojen kysyntä on ollut taloudelliseen tilanteeseen nähden hyvällä tasolla. Kysyntä on kohdistunut erityisesti raskaimpiin kuorma-autoihin. Kuorma-autojen markkina näyttää tänä vuonna ennakoitua paremmalta, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Linja-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 17, joista 11 oli kokonaismassaltaan pieniä alle 8 tonnin linja-autoja. Linja-autoja rekisteröitiin saman verran kuin viime vuoden tammikuussa.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Luitko jo nämä uutiset?