Poliisi valvoo taas tehostetusti pikkujoululiikennettä | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Pikkujoululiikenne#Liikennevalvonta

Poliisi valvoo taas tehostetusti pikkujoululiikennettä

16.11.2023 | Autotoday

Pikkujoulusesonki on käynnistymässä ja poliisi muistuttaa liikenneraittiudesta sekä poliisin tehostetusta rattijuopumusvalvonnasta.

Arkistokuva. Kuva: Eerik Ahola

Poliisi tulee tehostamaan rattijuopumusvalvontaa pikkujoulujen aikaan ja erityisesti tulevina viikonloppuina. Puhallutusratsiat ajoitetaan ilta- ja yöaikoihin sekä varsinkin viikonloppuisin myös aamupäiville.

– Poliisi muistuttaa pikkujoulujuhlijoita turvallisesta ja alkoholittomasta autoilusta. Jos etukäteen on tiedossa, että pikkujoulussa on tarkoitus juoda alkoholia, niin auto kannattaa jättää kotiin. Tällöin ei tule kiusausta lähteä tapahtumasta pois omalla autolla. Päihteiden kannalta on liikenteeseen vain yksi viesti: jos otat, et aja, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Pahkin muistuttaa, että jos pikkujouluissa tulee otettua, niin seuraavana aamuna on syytä harkita julkisten kulkuneuvojen käyttämistä tai lähteä liikenteeseen muutoin kuin autolla.

Juhlinnan lomassa ei välttämättä tule ajatelleeksi seuraavaa työpäivää tai muuta menoa ja alkoholia voi olla veressä vielä seuraavana aamuna.

Suomalaisten asenteet eivät aina näy käytännössä

Eurooppalainen vertailu paljastaa, että suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat tiukimpia. Silti lähes joka kymmenes suomalainen kuljettaja kertoo lähteneensä ajamaan sen jälkeen, kun on nauttinut alkoholia.

Viimeisimpien rattijuopumustutkimusten perusteella arvioidaan, että Itä-Suomessa liikennevirrassa noin joka 550. autoilijalla veren alkoholipitoisuus ylittää rattijuopumuksen rangaistavuuden rajan eli 0,5 promillea.

Niin sanotusti maistissa ajavia liikennevirrassa on peräti joka 117. kuljettaja. Vuosittain jää kiinni koko maassa noin 20 000 rattijuoppoa, joista Itä-Suomessa lähes 2 000. Viime vuosina rattijuopumustilanteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Tänä vuonna Pohjois-Savossa kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana on rattijuopumuksesta epäiltyjä jäänyt kiinni 738 kuljettajaa, Pohjois-Karjalassa 401 kuljettajaa ja Etelä-Savossa 386 kuljettajaa. Vähennystä on ollut edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna 109 tapausta.

Rattijuopumus on edelleen merkittävä turvallisuusriski Suomen tieliikenteessä

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) vuosiraportin 2021 mukaan rattijuopumus on ylinopeuden ohella yleisimpänä riskitekijänä kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa.

Pääaiheuttajista 40 prosenttia ajoi jonkin päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisena ja alkoholi oli näissä onnettomuuksissa yleisimmin käytetty päihde (29 prosenttia pääaiheuttajista).

Huumeiden kokeilun ja käytön yleistyminen on lisännyt huumaantuneena ajavien kuljettajien määrää liikenteessä. Itä-Suomessa rattijuopumustapauksissa noin 37 prosentissa on ollut mukana huumaavat aineet.

Alkoholionnettomuudet painottuvat kesäkuukausiin, mutta myös marraskuu on ollut erityisen synkkä kuolemaan johtaneiden moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa. Yli puolet onnettomuuksista tapahtui viikonloppuisin, useimmiten myöhäisillan ja alkuyön tunteina. Samoihin aikoihin jää myös rattijuoppoja eniten kiinni.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa