Poliisi ei yksin pysty poistamaan mopoilun aiheuttamat häiriöt | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Mopoilu#Poliisi

Poliisi ei yksin pysty poistamaan mopoilun aiheuttamat häiriöt

20.6.2022 | Autotoday

Kuva: Poliisi

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on käynyt keskusteluja alueensa isoimpien kuntien kanssa siitä, mitä mopoiluun liittyville ongelmille voitaisiin yhteistyössä tehdä. Erityisesti ajotapa ja ajamisesta aiheutuva meteli, tarpeeton ajeleminen yöaikaan taajamissa ja koulujen pihoilla sekä kovaääniset kiihdyttelyt häiritsevät alueen asukkaita.

Kesäkausi on täydessä vauhdissa ja poliisin liikennetyössä tämä näkyy siinä, että häiritsevästä mopoilusta tulee poliisille paljon palautetta. Nuoret ovat nyt vapaalla opinnoistaan, ajokelit mopoiluun ja autoilla ”kruisailuun” ovat ihanteelliset ja taajamien ulkopuolella nuoret ovat jopa traktoreilla liikenteessä.

Pääosa nuorista osaa käyttäytyä liikenteessä kuten pitääkin; he noudattavat liikennesääntöjä, ajoneuvot ovat kunnossa ja vain ani harvalle sattuu onnettomuuksia.

Mutta on myös niitä nuoria kuljettajia, jotka eivät noudata lakia: ajotapa on tieliikennelain vastaista, käytös riskialtista ja pahimmissa tapauksissa riskihakuista. Myös ajoneuvot ovat paikoin ajoneuvolain vastaisia. Kun mopoja, jarruja ja moottoreita viritellään, aiheutuu niistä konkreettista vaaraa kuljettajille, matkustajille ja muille tienkäyttäjille.

Pelkällä poliisin valvonnalla ei mopoilun häiriöitä korjata eikä ratkaista

Mopoilukulttuurin muutoksen aikaansaamiseen tarvitaan yhteistyötä kaupunkien ja kuntien asukkaiden ja aivan erityisesti lasten ja nuorten vanhempien kanssa. Itä-Uudenmaan poliisilaitos on käynyt keskusteluja alueensa isoimpien kuntien kanssa siitä, mitä mopoiluun liittyville ongelmille voitaisiin yhteistyössä tehdä.

Esimerkiksi Järvenpään kaupunki korostaa omalta osaltaan viestinnässään huoltajien vastuuta lasten ja nuorten liikennekäyttäytymisessä. Monet perustaidot opitaan kotona, kuten myös sujuva ja toiset huomioon ottava käyttäytyminen liikenteessä. Liikennekasvatusta annetaan toki kouluissa, mutta ensisijainen vastuu asiassa on kuitenkin perheillä.

Holtiton mopoilu vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta

– Erityisesti ajotapa ja ajamisesta aiheutuva meteli, tarpeeton ajeleminen yöaikaan taajamissa ja koulujen pihoilla sekä kovaääniset kiihdyttelyt häiritsevät ihmisiä. Näistä tulee poliisille runsaasti palautetta ja valvontapyyntöjä kaikista alueemme kaupungeista ja kunnista, kertoo rikoskomisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.

– Kouluissa tehdään liikennekasvatustyötä mutta sekään ei yksin riitä. Tärkeässä roolissa ovat lasten ja nuorten huoltajat. Hehän useimmiten ovat niitä, jotka mopoilun myös rahoittavat. Kun mopoilun pelisäännöt ovat selvät ja toisten huomioiminen liikenteessä ja muutenkin ulkoillessa otetaan paremmin huomioon, säästytään monelta mielipahalta ja myös onnettomuuksilta, Sartanen painottaa.

Kokoontumisajot yleistyvät koko ajan

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on kesäaikana lähes joka viikonloppu mopomiitti tai muu vastaava kokoontumisajo käynnissä.

– Ilmiö yleistyy koko ajan. Kokoontumiset ovat usein ilman virallista järjestäjää, ne ovat spontaaneja tapahtumia. Niiden yhteydessä nähdään usein hyvin vaarallista ajotapaa, kun niissä ajetaan isoissa letkoissa ylinopeutta. Lisäksi mukana tulee aina kovaa metelihaittaa ja runsaasti päästöjä, Sartanen korostaa ja peräänkuuluttaa kaikilta nuorilta kunnioittavaa ajotapaa.

– Kyse on itsensä ja toisten tienkäyttäjien kunnioittamisesta siten, että ajetaan turvallisesti ja arvostetaan omaa harrastusta kunnioittamalla sääntöjä ja muita.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell