Pienet kuljetusrobotit saivat tarkemmat tekniset vaatimukset | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Kuljetusrobotti#Autonominen liikenne

Pienet kuljetusrobotit saivat tarkemmat tekniset vaatimukset

8.12.2023 | Traficom - Tiedote

Kevyille automaattisille tavarankuljettimille eli pienille kuljetusroboteille on määritelty tarkemmat tekniset vaatimukset mitoista, massoista, valoista, heijastimista, äänimerkinantolaitteesta ja jarruista. Uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2024.

Kuva: Eerik Ahola

Traficom tiedote 8.12.2023 10:10

Kuljetusrobotti on sähkömoottorilla varustettu etähallittu, automaattisella ajojärjestelmällä varustettu ajoneuvo. Tähän asti kuljetusrobottien teknisistä vaatimuksista on säädetty ajoneuvolaissa ja nyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys tarkentaa jo voimassa olevia vaatimuksia.

Vaatimuksilla varmistetaan kuljetusrobottien soveltuvuus kevyen liikenteen seassa toimivaksi ajoneuvoksi

"Merkittävimpiä muutoksia keväällä lausuntokierroksella olleeseen määräysluonnokseen ovat sallittujen maksimimittojen ja -painojen pienennys, sillä halusimme varmistaa kuljetusrobottien turvallisen liikkumisen jalkakäytävillä. Lisäksi äänimerkinantolaitteen ja muun ääniviestinnän vaatimuksia tarkennettiin, jotta kuljetusrobottien havaittavuus olisi riittävä muun muassa näkövammaisten tarpeet huomioiden", kertoo Traficomin erityisasiantuntija Jukka Juhola. "Koska kyseessä on uusi ajoneuvoluokka ja automaattiajaminen on liikenteessä uusi asia, on määräyksen päivitystarpeita syytä arvioida aktiivisesti", jatkaa Juhola.

Kuva: Traficom

Lisätietoja:

Määräys: Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, kevyiden sähköajoneuvojen, niiden perävaunujen sekä kevyiden automaattisten tavarankuljettimien rakenne ja varusteet 

Kuljetusrobottien tekniset vaatimukset 1.1.2024 alkaen 

Erityisasiantuntija Jukka Juhola, jukka.juhola@traficom.fi, p. 029 5345527

Johtava asiantuntija Reijo Jälkö, reijo.jalko@traficom.fi, p. 029 5345306

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut