Oulun yliopiston professorit: Raskaan reittiliikenteen ajoneuvot sähköistyvät ja liikennöinti muuttuu | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Sähkö#Sähkörekka

Oulun yliopiston professorit: Raskaan reittiliikenteen ajoneuvot sähköistyvät ja liikennöinti muuttuu

21.3.2025 | Autotoday

Oulun yliopiston professorit Emil Kurvinen ja Juho Könnö uskovat sähköistämisen laajenevan myös raskaaseen kuljetuskalustoon tietynpituisessa, ennakoidussa reittiliikenteessä. Kuva: Mikko Törmänen / Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston professorit Juho Könnö ja Emil Kurvinen arvioivat, että raskaan reittiliikenteen ajoneuvot sähköistyvät tulevaisuudessa. Keskustelu tulevaisuuden liikenteen käyttövoimasta ja parhaasta polttoaineesta on usein kärjistynyttä, joten professorit haluavat muistuttaa, että useita käyttövoiman lähteitä tarvitaan.


Professorien mukaan lähitulevaisuudessa selkeästi erottuvaa etua on tarjolla aikataulutetun raskaan liikenteen sähköistämisessä reitti- ja jakeluliikenteessä, etenkin edullisen ja vähähiilisen sähkön saatavuusalueilla, kuten Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Emil Kurvinen ja Juho Könnö tutkivat muun muassa simuloinnin keinoin tulevaisuuden polttoaineita ja käyttövoimaratkaisuja noin 40 tutkijan koneensuunnittelun ja ajoneuvotekniikan tutkimusryhmässä.

Raskaan liikenteen kuorma-autojen, bussien ja pakettiautojen sähköistäminen vaatii muutoksia myös liikennöintiin ja reittiliikenteen toimintatapoihin.

”Ei riitä, että laitetaan vain sähkökuorma-auto liikenteeseen, vaan on oltava valmis muokkaamaan aikataulutusta ja loppukäyttäjän roolia”, painottaa Kurvinen.

”Matka-aika ei välttämättä pitene, kun suunnitellaan...”

”Matka-aika ei välttämättä pitene, kun suunnitellaan, miten sähkökuorma-auto pysähtelee ladattavaksi muiden toimintojen ohessa.”

Kurvinen muistuttaa, että nykyisin asiakkaat vaativat hiilijalanjäljen pienentämistä ja puhtautta logistiselta ketjulta, esimerkiksi huonekalujen kuljetuksissa tai kaupunkien lähiliikenteessä. Hyötyajoneuvojen sähköistämisellä myös EU:n tavoittelemat raskaiden ajoneuvojen päästövähennykset olisivat huomattavia.

Sähkörekkojen takaisinmaksuaika lyhenee

Könnö arvioi, että rahtiliikenteessä, jossa kilometrejä tulee tarpeeksi, voidaan säästää polttoainekuluissa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa, mikä lyhentää sähkökuorma-autojen takaisinmaksuaikaa.

”Ruotsista on jo useita esimerkkejä, että kannattaa hankkia lähes kolme kertaa kalliimpi sähkökuorma-auto, koska takaisinmaksuaika lyhenee polttoainekuluilla”, hän vertaa.

Tien päällä liikkuva akkukapasiteetti kasvaa sähköistymisen myötä. Jos osan voisi käyttää sähköverkon tukemiseen, siitä voisi olla paikallisesti merkittävää hyötyä.

Professorit arvioivat karkeasti, että jos 10 prosenttia uusista yli 16 tonnin kuorma-autoista olisi sähköisiä, liikenteessä liikkuisi akkukapasiteettia noin 130 megawattituntia. Yhden raskaan sähkökuorma-auton akkuun mahtuu karkeasti suomalaisen omakotitalon talvella viikossa käyttämä energia.

Tulevaisuudessa tarvitaan useita eri käyttövoiman lähteitä

”Isommissa ja tiettömän tien takana kulkevien laitteiden ja työkoneiden käyttövoimavalikoimassa tulee jatkossa olemaan sähkön ja uusien, usein vetypohjaisten polttoaineiden yhdistelmiä”, professorit arvioivat ja muistuttavat myös pohjoisten olosuhteiden vaatimuksista käyttövoimalle.

Oulussa testataan pian myös vetyrekkaa. Vetypolttokennolla toimivat rekat ovat käytännössä sähkörekkoja, joissa sähkö tuotetaan rekan tankissa olevalla vedyllä, mikä voi pidentää päästöttömästi raskaan liikenteen matkoja.

”Tällä hetkellä on vaikea tietää, mihin tulevaisuuden käyttövoimaan kannattaa esimerkiksi laivanrakennuksessa investoida, joten laitevalmistajat tekevät helposti uusille polttoaineilla muunnettavia moottoreita, joissa eri polttoaineita ja niiden sekoituksia voidaan käyttää yhtä aikaa”, Könnö summaa.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös