Osaatko käyttää ajovaloja oikein häikäisemättä muita? | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Ajovalot#Autoliitto#Liikenneturvallisuus

Osaatko käyttää ajovaloja oikein häikäisemättä muita?

29.9.2022 | Autotoday

Kuva: Matti Sulanto

Pimeän ja hämärän aikaan tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa. Mikäli tieosuus ei ole valaistu, tulee auton omia valoja käyttää tehokkaasti, mutta muita häikäisemättä.

Käytännössä tehokas valojen käyttö tarkoittaa sitä, että kohtaamistilanteessa kaukovaloilta vaihdetaan lähivaloille vasta, kun autojen väliin jäävä tieosuus on kokonaan valaistu. Takaisin kaukovaloille voidaan vaihtaa pari kolme metriä ennen kohtaamista.

Saavutettaessa edellä ajavaa, on lähivaloille vaihdettava vasta, kun edellä ajavan ääriviivat erottuvat selkeästi.

– Mikäli ohitetaan henkilö- tai pakettiautoa, on ohittajalle oikea hetki kytkeä kaukovalot, kun oman auton nokka on ohitettavan auton perän kohdalla. Kuorma-autoa ohitettaessa vastaavana pisteenä voi pitää ohjaamon takaseinää ja linja-autoa ohitettaessa sen etuakselia, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo.

– Ohitettava puolestaan vaihtaa lähivaloille viereisellä kaistalla olevan ohittajan takavalojen näkyessä omasta tuulilasista, jos ohittajana on henkilö- tai pakettiauto. Kuorma- ja linja-auton ohittaessa, on hyvä hetki palata kaukovaloilta lähivaloille, kun kuorma-auton ohjaamon takaseinä tai linja-auton etuakseli on oman auton nokan kohdalla, Vesalainen jatkaa.

Valojen käyttö moottoritiellä

Tieliikennelaissa ei ole erikseen määritelty valojen käyttösääntöjä moottoritielle vaan siellä on voimassa samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muuallakin ajettaessa.

Moottoritiellä vastaantulijat ajavat eri ajosuuntia erottavan viheralueen tai vastaavan toisella puolella. Tällöin etäisyyttä vastaantulijoihin jää sivusuunnassa sen verran, että suoralla moottoritieosuudella ja vasemmalle kaartuvissa mutkissa voidaan pääsääntöisesti käyttää kaukovaloja, vaikka olisikin vastaantulevaa liikennettä.

– Oikealle kaartuvissa mutkissa kaukovalot voivat häikäistä vastaantulijaa. Tällöin on syytä vaihtaa lähivaloille, Vesalainen muistuttaa.

Saavutettaessa edellä ajavaa tai lähdettäessä ohittamaan, toimitaan moottoritiellä valojen kanssa täsmälleen samalla tavalla kuin millä tahansa valaisemattomalla tieosuudella.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell