Oikea rengasvalinta näkyy päästöissä ja lompakossa! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Renkaat#Henkilöautot

Oikea rengasvalinta näkyy päästöissä ja lompakossa!

28.6.2022 | Autotoday

Kuva: Nokian Renkaat

Oikean renkaan valitseminen alentaa autoilun päästöjä ja kokonaiskulutusta. Suorin vaikutus on renkaan vierintävastuksella eli energialla, joka kuluu renkaan vieriessä tiekontaktissa, todetaan Nokian Renkaiden tiedotteessa.

Mitä kevyemmin rengas vierii, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja synnyttää hiilidioksidipäästöjä. Sähköautoille matalampi vierintävastus tarkoittaa pitempää ajomatkaa yhdellä latauksella.

– Vierintävastuksella on hurja vaikutus kulutukseen. A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattuna heikoimman vierintävastusluokan renkaaseen, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertoo.

Autoilijan on helppo vertailla renkaiden eroja EU-rengasmerkintöjen avulla. Rengasmerkinnöistä selviää nopeasti renkaan polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja ohiajomelu.

Taloudellinen ajotapa auttaa renkaita kestämään pidempään

Rengasvalinnan ohella olennainen keino vaikuttaa oman ajamisen vaikutuksiin on taloudellinen ajotapa, jota noudattamalla voi päästä 10–20 prosentin säästöihin polttoaineen kulutuksessa.

Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa muun muassa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla. Tärkeää on myös huolehtia säännöllisesti rengaspaineista.

– Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään. Renkaisiin ja auton säännölliseen huoltoon käytetty raha maksaa itseään takaisin, kun kulutus pysyy matalana. Kaikki, mikä säästää renkaita, säästää myös polttoainetta ja luontoa, Morri toteaa.

Näin voit itse vaikuttaa

  • Vertaile renkaiden vierintävastusta ja muita ominaisuuksia EU-rengasmerkintöjen avulla ennen renkaiden ostamista.
  • Suosi taloudellista ajotapaa. Vältä tyhjäkäyntiä, ennakoi liikenteessä, suosi moottorijarrutuksia ja esilämmitä ajoneuvoa kylmällä ilmalla.
  • Tarkista säännöllisesti kerran kuukaudessa, että renkaidesi rengaspaineet vastaavat suosituksia. Rengaspaineiden kannattaa olla mieluummin hieman korkeammat kuin liian alhaiset.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell