Nyt se on mahdollista: Minkä tahansa bensa-auton saa muuttaa bioetanoliautoksi | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Ekologisuus#Polttoaine

Nyt se on mahdollista: Minkä tahansa bensa-auton saa muuttaa bioetanoliautoksi

26.6.2023 | Autotoday

Maanantaina 19.6. astui voimaan Traficomin uusi määräys, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa nyt myös aivan uusien ja uudehkojen autojen muuntamisen bioetanolikäyttöisiksi.

Kuva: Etanoliautoilijat

Aiemmin muutoskatsastus oli mahdollinen käytännössä mahdollinen vain yli 15-vuotiaille autoille. Todennäköisesti ensimmäinen uuden määräyksen mukainen muutoskatsastus tehtiin ongelmitta heti maanantaiaamuna.

– Muutoskatsastus tehtiin Lempäälässä Sääksjärven katsastusasemalla ja sen kohteena oli vuosimallin 2013 Volkswagen Caddy 1.2 litraisella TSI-moottorilla. Otimme mukaan eFlexFuel-muunnossarjan valmistajan antaman yhteensopivuustodistuksen, jossa todettiin muunnossarjan olevan yhteensopiva juuri kyseisen auton kanssa sekä että ajoneuvon muut osat kestävät pääosin etanolista koostuvan polttoaineen jatkuvaa käyttöä. Katsastuksessa ei tullut vastaan mitään ongelmia, kertoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

– Se valtava muutos vanhan ja uuden määräyksen välillä oli se, että muutoskatsastukseen vaadittavan päästömittauksen hinta oli vanhan määräyksen aikana jopa 10 000 euroa ja eilen se oli enää 10 euroa, jatkaa toiminnanjohtaja Grönlund.

Itse muutoskatsastus maksoi 50 euroa, eli kokonaiskustannus oli 60 euroa. Päästömittauksen lisäksi muutoskatsastukseen tarvitaan muunnossarjan valmistajan antama yhteensopivuustodistus.

Etanolimuunnos antaa jokaiselle nyt myös edullisen vaihtoehdon laskea oman autoilunsa aiheuttamia päästöjä. Uuden sähköauton hankinta maksaa keskimäärin jopa 50 000 euroa, ja nyt omaan bensiiniautoon voi tehdä etanolimuunnoksen sarjalla, joka maksaa noin 500 euroa. E85-polttoaineella ajaminen laskee ajamisen päästöjä jopa 80 prosentilla.

– Etanolimuunnos tuo ensimmäistä kertaa ympäristöystävällisemmän autoilun ihan jokaisen saataville. Nykyiseen bensa-autoon sopiva sarja maksaa vain muutamia satasia, ja E85:lla ajaminen tulee myös halvemmaksi kuin bensiiniautolla. Ero ei tällä hetkellä ole suuri, mutta kuitenkin etanolin eduksi. Uusi hallitus on kirjannut ohjelmaansa käyttövoimamuutosten helpottamisen, biopolttoaineiden käytön edistämisen ja veron porrastamisen käyttövoiman mukaan, joten pian säästöä voisi kertyä enemmänkin, toivoo toiminnanjohtaja Grönlund.

Muunnossarjoja on ollut saatavilla jo lähes 15 vuoden ajan. Tekniikka on jo todettu toimivaksi ja toimintavarmaksi vaihtoehdoksi. Sarjat ovat myös kehittyneet valtavasti; nykyisin niissä on kylmäkäynnistystä parantavia ominaisuuksia ja muunnoksen voi tehdä myös suoraruiskumoottoreihin.

  

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua saattaisi kiinnostaa