Norjaan Kempowerin toteuttama helppokäyttöisempi sähköauton lataus | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähkö#Latausasema

Norjaan Kempowerin toteuttama helppokäyttöisempi sähköauton lataus

10.6.2022 | Autotoday

Kuva: Kempower

Greenstation on vihkinyt käyttöön yhtiön ensimmäisen sähköautojen pikalatausaseman Norjan Straumessa. Alusta asti sähköautoilijan lähtökohdista suunniteltu, uudenlainen latausasema hyödyntää Kempowerin S-Series ja C-Series -pikalatausteknologiaa.

Kempower ja Greenstation ovat yhdessä kehittäneet kohteeseen räätälöidyn version Kempower ChargEye -alustasta, jonka avulla sähköautoilijan latauskokemus on helppo ja vaivaton.

Norja on jo pitkään johtanut kansainvälistä sähköautomarkkinaa. Maassa on kansainvälisesti katsottuna korkein sähköautojen markkinaosuus asukasta kohden ja suurin ladattavien autojen markkinaosuus uusien sähköautojen myynnistä.

Viime vuonna 86,2 % uusien henkilöautojen rekisteröinneistä oli nollapäästöisiä. Lisäksi 22 % kaikista Norjan teillä liikennöidyistä henkilöautoista oli ladattavia sähköautoja vuonna 2021.

Norjan hallitus asettaa edelleen kunnianhimoisia tavoitteita sähköautojen yleistymiseksi, mukaan lukien vaatimus kaikkien myytävien henkilöautojen päästöttömyydestä vuoteen 2025 mennessä.

Tavoitteena on myös, että 50 prosenttia Norjan teillä liikennöivistä raskaista ajoneuvoista olisi päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä.

Infonäytöt ohjaavat oikealle paikalle

Greenstationin uusi latausasema on suunniteltu erityisesti kasvavalle joukolle norjalaisia sähköautokuskeja. Kempower S-Series ja Kempower C-Series -latausjärjestelmä tarjoaa autoilijoille 150 kW lataustehoa jokaisesta kuudesta satelliitista.

Latauksen aikana järjestelmä jakaa tehoa dynaamisesti eri satelliittien välillä riippuen auton latauskäyrästä, latauksen tasosta, akun lämpötilasta ja lataustehosta.

Greenstation ja Kempower ovat suunnitelleet uuden latausaseman täysin sähköautoilijoiden lähtökohdista. Yritykset ovat yhdessä nostaneet latauskokemuksen laatua Kempower ChargEye -alustaa hyödyntämällä.

Kun sähköautoilija ajaa latausasemalle, suuret infonäytöt ohjaavat hänet rekisterinumeron avulla vapaalle latauspaikalle. Kuski voi kytkeä autonsa lataukseen välittömästi ilman latauksen aloittamiseen tai asiakkaan tunnistamiseen tarvittavia tägejä tai sovelluksia.

Kempowerin laturi ja infonäyttö on yhdistetty ja synkronoitu Kempower ChargEye -alustan kautta. Näin asiakkaat voivat seurata latauksen edistymistä helposti.

Infonäyttöjä voi hyödyntää myös muun hyödyllisen tiedon, kuten lataushintojen viestimiseen. Kun lataus on valmis, näytöt opastavat asiakasta maksamisessa.

Dynaaminen hinnoittelu ja maksu kortilla

Latauksen sähköautoilijat voivat halutessaan maksaa kortilla. Tämä eroaa maan muista latausasemista, jotka tyypillisesti vaativat maksua sovelluksen tai radiotaajuisen etätunnistuksen (RFID) kautta.

Lisäksi Greenstation hyödyntää dynaamista hinnoittelumallia: kuljettajat maksavat latauksesta enemmän, jos he haluavat ladata autonsa nopeammin tai vähemmän, jos heillä ei ole latauksen suhteen kiire.

Asema tarjoaa asiakkailleen sovelluksen, jota he voivat käyttää latauksen maksamiseen ja vapaiden latauspaikkojen selvittämiseen. Jos kaikki laturit ovat käytössä, sovellus kertoo arvioidun odotusajan, mikä vähentää latausjonojen syntymisen todennäköisyyttä.

Greenstation suunnittelee avaavansa 10 latausasemaa Norjaan vuoden 2022 loppuun mennessä ja kaksinkertaistavansa määrän vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiö aikoo myös asentaa latausasemia maailmanlaajuisesti, ja sen suunnitelmissa on perustaa 1000 kansainvälistä asemaa vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell