Nämä asiat kannattaa huomioida, jos vaihdat talvirenkaat autoosi kotipihassa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Renkaat#Turvallisuus#Renkaanvaihto

Nämä asiat kannattaa huomioida, jos vaihdat talvirenkaat autoosi kotipihassa

28.10.2024 | Autotoday

Kuva: K-Auto

Osa autoilijoista haluaa vaihtaa renkaat omassa kotipihassa. K-Autolla renkaista vastaava tuotepäällikkö Lasse Wirama jakaa vinkkinsä onnistuneeseen kotivaihtoon sekä kesärenkaiden turvalliseen säilytykseen.

  • ”Aivan ensimmäisenä asiana on hyvä tarkastaa rengaspaineet ja säätää ne oikeiksi. Renkaisiin voi useimmiten asettaa esimerkiksi 0,2 baria suuremman ilmanpaineen kuin ajoneuvon valmistaja suosittelee. Painemittareissa voi olla pieniä heittoja, mikäli niitä ei ole kalibroitu. Pieni ylipaine on renkaan ja ympäristön kannalta paljon parempi kuin alipaine, joka aiheuttaa suurempia päästöjä ja renkaan nopeampaa kulumista. Mikäli yhdestä renkaasta on kadonnut painetta enemmän kuin muista, on siinä todennäköisesti vuoto. Tällöin rengas kannattaa viedä ammattilaiselle tarkempiin tutkimuksiin. Ammattilainen selvittää, voiko vuodon korjata vai pitääkö renkaita uusia kokonaan.”
  • ”Irrallaan olevien renkaiden kulutuspinta on myös hyvä tarkistaa silmämääräisesti naulojen, ruuvien tai muiden terävien esineiden varalta. Pyöriä vaihdettaessa pultteja ei saa jättää liian löysälle, mutta niitä ei toisaalta kannata kiristää liian tiukallekaan. Kiristämällä renkaat juuri oikeaan momenttiin, ne pysyvät kiinni, mutta myös lähtevät irti seuraavassa vaihdossa. Muista aina noudattaa työskentelyssä autonvalmistajan ohjeistusta!”
  • ”Jos ryhdyt vaihtoon pihamaalla, varaa riittävästi tilaa turvalliselle työskentelylle. Tarvitset myös tukevan ja tasaisen alustan sekä kunnollisen tunkin. Ennen kuin nostat autoa, laita käsijarru ja vaihde päälle tai käytä automaattivaihteisessa autossa parkkiasentoa, löysää pyöränpultit. Tarkista oikea nostokohta auton ohjekirjasta, ettet aiheuta tunkilla alustaan vaurioita. Myös pyöräkiilojen käyttö on suositeltavaa. On mahdollista, että kesä- ja talvirenkaissa on erilaiset pyöränpultit, joten ole huolellinen, että käytät oikeita pultteja.”
  • ”Kiinnityspinnat, eli pyörännapa ja vanteen kiinnityspinta on hyvä puhdistaa ruosteesta ja hapettumista harjaamalla. Tällä ehkäistään epäpuhtauksista aiheutuvia pyöränpulttien löystymisiä ja pahimmassa tapauksessa pyörän irtoamisia. Pyörän ollessa irrallaan kannattaa samalla katsoa näkyykö iskunvaimentimissa märkää, eli mahdollisia vuotoja ja mitä jarrupaloille kuuluu – onko niissä riittävästi kitkapintaa jäljellä.”
  • ”Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta renkaan kyljen merkinnästä. Kaikissa renkaissa ei kuitenkaan ole määrättyä pyörimissuuntaa ja ne kannattaa asentaa samalle puolelle autoa kuin edellisenä talvena, jotta pyörimissuunta ei muutu. Useassa uudehkossa autossa on myös erikokoiset renkaat edessä ja takana. Tämä on hyvä huomioida ennen renkaiden kiinnittämistä. Mikäli renkaat ovat samankokoiset, asennetaan paremmat aina taka-akselille. Jotta renkaat saa oikeaan ja turvalliseen kireyteen, on suositeltavaa käyttää momenttiavainta kiristyksessä.”
  • ”Tarkista pyöränpulttien kireys noin 100 ajokilometrin jälkeen. Muistathan, että nykyautojen suuret renkaat ovat painavia. Vaihto edellyttää myös jonkin verran tekniikan tuntemusta: esimerkiksi rengaspainevalvontajärjestelmä on mahdollisesti kalibroitava renkaanvaihdon jälkeen. Varmin ja huolettomin vaihtoehto on teettää renkaanvaihto ammattilaisella, joka varmistaa renkaan kunnon ja tekee asennustyön alusta loppuun oikein.”

Entä missä kesärenkaat kannattaisi säilyttää talvikauden ajan?

“Renkaat kannattaa ennen kaikkea säilyttää sisätiloissa puhtaina. Säiden armoilla vanteet ruostuvat tai hapettuvat. Renkaita ei myöskään kannata altistaa suoralle auringonvalolle, UV-säteilylle, kosteudelle, kuumuudelle tai kemikaaleille kuten esimerkiksi liuottimille. Myös sähkömoottorit – kuten kompressorit tuottavat otsonia, joka on vahingollista renkaille. Rengashotellissa renkaat säilytetään aina oikein ja niiden kunto tarkistetaan aina vaihdon yhteydessä.”

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa