Näin Leppävirralla tapahtunut vakava liikenneonnettomuus olisi voitu estää | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Liikenneonnettomuus#Liikenneturvallisuus

Näin Leppävirralla tapahtunut vakava liikenneonnettomuus olisi voitu estää

3.1.2023 | Autotoday

Kuva: Matti Sulanto

Joulun paluuliikenteessä Leppävirralla tapahtunut vakava liikenneonnettomuus olisi voitu estää rakentamalla onnettomuus risteys Ruotsin mallin mukaisella tavalla, todetaan Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen tiedotteessa.

Oheisen linkin alta paljastuva Google Mapsin kuva kertoo, miten Ruotsi on ratkaissut sen, että vilkkaalta tieltä käännytään vasemmalle ainoastaan turvallisesti.

Kuva kertoo siitä, että tieltä vasemmalle kääntyvän ajoneuvon kuljettaja joutuu ensin ajamaan päätieltä oikealle vasemmalle kääntymiseen rakennetulle ajokaistalle ja ylittämään tien kohtisuoraan kyseisen ajokaistan kautta.

Huomattavaa on myös se, että jokainen vasemmalle kääntyjä velvoitetaan STOP-merkillä pysähtymään ennen tien ylitystä ja väistämään samalla kaikkea risteävän tien liikennettä.

Leppävirran onnettomuusristeys oli tyypillinen risteys, missä vasemmalle kääntyjät tukkivat ajokaistan niin, että takaa tuleva liikenne joutuu pysähtymään, koska tiellä ei ole tilaa ohittaa oikealta vasemmalle kääntyvää autoa.

Kyseisen risteyksen turvallisuus paranisi 100 %:sti, jos risteykseen rakennettaisiin risteysalueelle keskikaide ja vasemmalle kääntyminen olisi mahdollista vain Ruotsin mallin mukaisella tavalla oman vasemmalle kääntymiseen rakennetun ajokaistan kautta.

Suomen mallin mukaan ratkaisuna on ollut pääsääntöisesti tien levittäminen risteysalueella niin, että kääntyvän takaa ajava liikenne pääsee ohittamaan kääntyjän oikealta.

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys katsoo, että maassamme tulisi ottaa mallia edellä kuvatusta Ruotsin mallista toteuttaa vilkkaalla tiellä vasemmalle kääntyminen vain ja ainoastaan turvallisesti, koska tien leventäminen risteyksen kohdalla ei ole riittävä toimenpide takaamaan 100 %:sti turvallista vasemmalle kääntymistä.

Henkilöauto heittelehti tiellä ja törmäsi vastaan tulleeseen kuorma-autoon — henkilöauton kuljettaja menehtyi

Lähde: Autotoday | Clas von Bell