Moni nuori ajaa traktorimönkijää riittämättömällä ajokortilla | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Maastoliikenne#Ajokortti

Moni nuori ajaa traktorimönkijää riittämättömällä ajokortilla

18.9.2023 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Kannattaa tarkistaa, että nuoren ajokorttiluokka vastaa traktorimönkijän ajokorttiluokan vaatimuksia.

Poliisi on kohdannut Lapissa useita nuoria traktorimönkijöiden kuljettajia, jotka ovat ajaneet T3-b luokan traktorimönkijällä, mutta taskussa on ollut kyseiselle mönkijätyypille riittämätön T-ajokortti eli ”traktorikortti”.

Mikäli kuljettajan ajokorttiluokka ei vastaa ajoneuvon vaatimuksia, kuljettaja syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Poliisi määrää kuljettajan ajokieltoon sekä antaa kuljettajalle sakkoa. Kuljettaja joutuu jalkapatikkaan siltä seisomalta ja traktorimönkijä jää tien varteen odottamaan kuskia, jolla on vaadittava ajokorttiluokka.

  • T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan T1-a, T2-a, T3-a tai T3-luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus on enintään 40 km/h. T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan myös T1-b ja T2-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, kuitenkin enintään 60 km/h
  • AM 121 -ajokortti oikeuttaa kuljettamaan edellä mainittujen lisäksi myös T3-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, kuitenkin enintään 60 km/h.
  • B-ajokortilla voi kuljettaa kaikkien edellä mainittujen lisäksi T1-b, T2-b ja T3-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 60 km/h, kuitenkin enintään 80 km/h.

Tarkempaa tietoa mönkijätyypeistä ja niiden kuljettamiseen liittyvistä vaatimuksista voit tarkistaa esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa