Artikkelit | Uutiset
#Kylätie#Pyöräily#Liikenneturvallisuus

Mikä ihmeen kylätie, ja miten sillä kuljetaan?

21.9.2023 | Autotoday

Billnäsin 2,4 kilometriä pitkä kylätie valmistui elo-syyskuussa 2023. Sen suunnittelu ja toteutus on tehty yhteistyössä Raaseporin kaupungin, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Traficomin kanssa.

Billnäsin kylätiellä moottoriajoneuvot ajavat keskikaistalla ja jalankulkija käyttää jompaa kumpaa piennarta sekä pyöräilijä oikeanpuoleista piennarta.

Kylätietä varten Vasarasepäntie ja Billnäsin puistotie saivat uuden päällysteen. Nopeusrajoitus kylätiellä vaihtelee 40 km/h ja 30 km/h välillä.

Kylätiellä on keskellä yksi normaalin levyinen ajokaista ja tien molemmilla puolilla on tavallista leveämmät pientareet. Kylätiellä ajetaan moottoriajoneuvoilla tien keskellä ja pyöräliikenne sekä jalankulkijat käyttävät tien piennarta.

Kohtaamistilanteessa autot väistävät pientareelle huomioiden kuitenkin jalankulku ja pyöräliikenteen.

Moottoriliikenteelle varattu kaksisuuntainen ajokaista on 3 metriä leveä ja ensisijaisesti jalankulkijoille ja pyöräilijöille varatut pientareet ovat noin 1,5 metriä leveitä.

Billnäsin kylätien opasteet ohjaavat tiellä kulkemista.

Kuva: ELY-keskus

Näin liikut kylätiellä

  1. Ajolinjat: Normaalitilanteessa moottoriajoneuvot ajavat keskellä. Jalankulkija käyttää jompaa kumpaa piennarta ja pyöräilijä oikeanpuoleista piennarta.
  2. Kohtaaminen: Kahden moottoriajoneuvon kohdatessa siirrytään hyödyntämään piennarta turvallisen kohtaamisen mahdollistamiseksi.
  3. Väistäminen: Pyöräilijän kohdatessa jalankulkijan, pyöräilijä siirtyy keskemmälle tietä. Keskikaistalle siirtyvä pyöräilijä väistää keskikaistan liikennettä.
  4. Lopuksi: Vastakkaisen liikenteen kohtaaminen tulee tehdä turvallisesti. Moottoriajoneuvolla tulee siirtyä pientareelle vain, jos pientare on vapaa. Jos pientareella on muita käyttäjiä, tulee odottaa kohtaamiseen tai ohittamiseen sopivaa liikennetilannetta.


Katso video Hattulan kylätiestä

 

Hollannissa kehitetty kylätiekonsepti tarjoaa mahdollisuuden parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta ja tarjoaa turvallisemmat olosuhteet pyöräilijöille ja jalankulkijoille ilman erillisen pyörätien rakentamista.

Kylätie sopii erityisesti paikkoihin, joissa autoliikenne ei ole erityisen vilkasta ja erillisen pyörätien tai jalkakäytävän rakentaminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa. Kylätie tarjoaa mahdollisuuden vähentää autojen nopeuksia ja lisätä liikenneturvallisuutta.

Kylätiet ovat Suomessa suhteellisen uusi tietyyppi, eikä niitä ole vielä toteutettu paljon. Kyläteitä on Billnäsiä ennen tehty mm. Salossa (Mathildedal), Hattulassa, Pyhtäällä ja Espoon ja Vantaan rajalla, ja näitä ratkaisuja seurataan pitkällä aikavälillä. Samalla jatketaan normaaleja liikenneturvallisuustoimenpiteitä, kuten nopeusrajoitusten ja hidasteiden käyttöä tarvittaessa.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa