Lumikaaos viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä koko pääkaupunkiseudulla | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Liikenteessä

Lumikaaos viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä koko pääkaupunkiseudulla

15.12.2022 | Autotoday

Kuva: HSY

Jäteastioiden tyhjennykset ovat viivästyneet koko pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueella. Alkuviikon lumimyräkkä, vaikea kelitilanne ja kinostunut lumi voivat aiheuttaa haasteita jätehuollolle ainakin viikon ajan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vetoaakin kaikkiin asukkaisiin ja kiinteistönhoitajiin, että nämä huolehtisivat pihojen, tien varsien ja jätetilojen esteettömyydestä.

Maanantaina alkanut lumimyräkkä uhkaa edelleen vakavasti jätehuollon sujuvuutta. Runsaasti kinostuva lumi on raskaille ja leveille jäteautoille paikoin todella haasteellinen ahtailla kaduilla ja pihoilla. Alueellista viivettä on jo kaikkien jätelajien astiatyhjennyksissä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vetoaa asukkaisiin ja kiinteistönhoitajiin, että nämä huolehtisivat pihojen, tien varsien ja jätetilojen esteettömyydestä sekä tarvittaessa hiekoituksesta.

– Toivomme ymmärrystä, yhteistyötä ja kärsivällisyyttä kaikilta. Kuljettajamme tekevät joka päivä parhaansa, jotta kaikkien jäteastiat saataisiin tyhjennettyä mahdollisimman pian. Kiinteistönhuoltajat ja aurauskalustokaan eivät ehdi joka paikkaan. Ongelmat tulevat kumuloitumaan ainakin tällä viikolla, kun lumi on tukkinut katuja, teitä ja pihoja, toteaa HSY:n kuljetuspalveluiden logistiikkapäällikkö Tero Salo.

Ongelmia voivat aiheuttaa myös kiinni jäätyneet jäteastiat, niiden kannet ja jätetilojen ovet. Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, HSY toivoo roskapusseja säilytettävän kotona mahdollisuuksien mukaan.

– Tehdään siis lumikaaoksessakin yhteistyötä, jotta saamme jätteet asianmukaisesti kiertoon. Olethan kärsivällinen, jos jäteastiasi tyhjennykset viivästyvät muutamalla arkipäivällä. Pienistä muutoksista ilmoittaminen ei tällä hetkellä auta vaan se hidastaa jo valmiiksi ruuhkautunutta asiakaspalveluamme, muistuttaa Salo.

HSY:n muistilista asukkaille ja kiinteistönhoitajille, miten jäteastiatyhjennyksiä voi helpottaa:

  • Hoidathan tarvittavat lumityöt ja hiekoitukset pihoilla ja teiden varsilla, jotta raskaat ja leveät jäteautot pääsevät tyhjentämään astiat esteettä.
  • Varmistathan, että aitauksessa, astiasuojassa tai jätehuoneessa olevan astian saa esteettä ulos tyhjennettäväksi. Huolehdithan myös lukollisten jätetilojen lukkojen jäätymisen estosta.
  • Samalla on hyvää varmistaa, että astiat eivät ole jäätyneet kiinni maahan ja jätetilan ovet avautuvat vaivatta, jotta tyhjennykset saadaan suoritettua.
  • Syväsäiliöiden kannet ja säiliöiden edustat on puhdistettava lumesta.
  • Jos kiinteistösi jäteastiat ovat täynnä, säilytäthän jätteitäsi kotona mahdollisuuksien mukaan siihen asti, kunnes astiat on saatu tyhjennettyä.

HSY ei veloita lisämaksua lumikaaoksen vuoksi ylitäyttyneistä jäteastioista eikä mahdollisesti väliin jääneitä tyhjennyksiä luonnollisestikaan veloiteta. Pienissä viivästyksissä yhteydenotto ei nopeuta astiatyhjennyksiä, mutta suuremmissa jäteongelmissa voi ottaa yhteyttä jätehuollon sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta tai suoraan HSY:n asiakaspalveluun.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell