Artikkelit | Uutiset
#Poliisi#Liikenneturvallisuus#Liikennevalvonta

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen lopetti poliisin reservin

21.8.2023 | Autotoday

Liikkuvan poliisin lakkauttamisen seurauksena menetettiin poliisin reservijoukot, todetaan Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen tiedotteessa.

Kuva: Poliisi

Helsingin Sanomat uutisoi 9.7.2023 otsikolla ”Bidenin vierailuun liittyvät matkat hiertävät poliisissa: Osa poliiseista ei halua lähteä tällaisiin tehtäviin”.

Uutinen on todella hälyttävä, sillä poliisilla ei ole olemassa enää ns. reservijoukkoja, koska ne menetettiin, kun Liikkuva poliisi lakkautettiin vuoden 2014 alussa.

Lakkautuksen isänä toiminut emeritus poliisiylijohtaja Mikko Paatero vakuutti lakkautuksen yhteydessä sekä Kataisen hallituksen ministereille, että myös Eduskunnalle, että mikään ei muutu, kun Liikkuva poliisi lakkautetaan.

Paatero joko unohti tahallaan tai epähuomiossa kertoa sekä hallitukselle, että myös Eduskunnalle, että lakkautuksen seurauksena noin 500 poliisin reservi katoaa samaan hautaan Liikkuvan poliisin kanssa.

Liikkuvan poliisin aikakaudella LP osallistui omalla henkilökunnallaan kymmenien isojen kansainvälisten kokousten ja kymmenien valtionvierailujen turvallisuusjärjestelyihin. Tämä asia mahdollistettiin vain yhdellä puhelulla Helsingin poliisilaitoksen johdon ja LP:n johdon välillä. Puhelin soiton jälkeen LP:n johto komensi omat tarvittavat joukkonsa Helsinkiin oli kesä tai talvi tai kesälomakausi.

Poliisihallinnon rakenneuudistus PORA 3 toi Suomeen 11 itsenäistä poliisilaitosta, joiden tulee toimia oman rahoituksensa ja omien tulostavoitteiden mukaisesti, jotka Poliisihallitus näille poliisilaitokselle asettaa.

Poliisihallituksen ja poliisilaitosten välisessä tulosneuvottelussa tärkeimpänä asiana on ollut vuosittain A- ja B hälytystehtävien mahdollisimman viiveetön hoitaminen.

Toisena painopisteenä ovat olleet vuosittain rikostutkintaan liittyvät tavoitteet. Helsingin poliisilaitoksen avustaminen kansainvälisten kokousten ja valtiovierailujen osalla ei ole edes toiseksi tärkeimpien tulostavoitteiden joukossa.

Kun poliisin reservi puuttuu, on Helsingin poliisilaitoksen johdon tehtävä anoa lisäjoukkoja Helsinkiin esim. USA:n Presidentin vierailuun liittyen.

Poliisilaitosten johto katsoo oman tilanteensa mukaan onko heillä mahdollisuutta antaa joukkoja Helsingin käyttöön. Tämä johtaa käytännössä juuri Helsingin Sanomien 9.7.2023 kuvaamaan tilanteeseen, joka on yhdistyksemme käsityksen mukaan erittäin vakava, sillä mm. NATO jäsenyyden myötä kansainvälisten kokousten määrä tulee kasvamaan ja jokaiseen isoon kansainväliseen tapahtumaan tarvitaan lisäjoukkoja 11 poliisilaitoksesta.

Yhdistys haluaa muistuttaa myös siitä, että Korona-pandemian ajalla toteutettu ja poikkeuslainsäädäntöön perustunut Uudenmaan sulku pakotti Helsingin poliisilaitoksen johdon kirjoittamaan virka-apupyynnön puolustusvoimille, koska oma reservi puuttui.

Maamme virkamiesten virkavastuuseen ei kuulu virheiden myöntäminen ja mm. poliisin reservin hautaaminen LP:N hautaan on jäänyt julkisessa keskustelussa täysin pimentoon, koska tätä virhettä ei ole haluttu myöntää julkisesti.

Mikkelissä 22.7.2023

Jyrki Haapala
Puheenjohtaja
Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys ry

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

Sinua saattaisi kiinnostaa