Lapin poliisi haluaa saada nuorten kaahailun kuriin! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Poliisi#Ylinopeus#Liikenneturvallisuus

Lapin poliisi haluaa saada nuorten kaahailun kuriin!

16.6.2022 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Lapin poliisilaitos on huolissaan nuorten liikennekäyttäytymisestä. Erityisesti asenteissa ja ajotapakulttuurissa on parantamisen varaa.

– Pelkästään Rovaniemen alueella epäillään viiden nuoren syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen viikon sisään, toteaa rikoskomisario Jarno Auvinen Lapin poliisilaitokselta.

Varottavia esimerkkejä liikaa

Nelostiellä oli 3.6.2022 illalla kahden henkilöauton kilpa-ajo. Poliisipartio mittasi autojen nopeudeksi Saarenkylän kohdalla 170 km/h. Toinen kuljettaja tavoitettiin, toinen pääsi karkuun, mutta hänenkin kuljettaman auton rekisteritunnus on poliisin tiedossa. Poliisin tavoittama kuljettaja on 17-vuotias ”poikkeuslupalainen”.

Torstaina 9.6.2022 kaksi kilvetöntä motocross-pyörää ajoi Rovaniemen keskustassa. Poliisin yrittäessä pysäyttää pyöriä, lähtivät ne karkuun. Motocross-pyöräilijät pakenivat kovalla vauhdilla poliisia keskustassa ja keskustan lähistöllä ajaen päin punaisia liikennevaloja ja pitkin pyöräteitä. Muun muassa Kajaanintien varressa pyörätietä pitkin mitattiin pyörien nopeudeksi noin 100 km/h.

– Molemmat kuljettajat tavoitettiin ja tuotiin kiinniotettuina poliisivankilaan. Kuljettajat ovat 15-16-vuotiaita, Auvinen sanoo.

Perjantai 10.6. ei näyttänyt poliisin silmissä yhtään paremmalta. Silloin oli teollisuusalueella nuorison kokoontuminen, jossa oli paikalla arviolta 100 nuorta; mopoja, mopoautoja, mönkijöitä jne. Musta enduromallinen moottoripyörä ohitti poliisipartion keula pystyssä ajaen. Myös hän pakeni poliisia. Asia on poliisilla edelleen selvityksen alla.

– Pyörästä on hyvät tuntomerkit, mutta vihjeitä kuljettajan henkilöllisyydestä kaivataan. Niitä voi lähettää sähköpostitse vihjeet.lappi@poliisi.fi, pyytää Auvinen.

Seuraamukset voivat olla kauaskantoisiakin

Poliisi on kohdentanut ja kohdentaa jatkossakin valvontaa muun muassa mopomiitteihin ja puuttuu epäkohtiin.

– Liikennesääntöjen noudattaminen, tarvittavista turvavälineistä ja varusteista huolehtiminen on jokaisen vastuulla ja verrattavissa kansalaistaitoihin, mitkä jokaisen tulisi hallita, muistuttaa Auvinen.

Seuraamukset liikennerikkomuksista ovat mahdollinen kiinniotto, pitkä ajokielto, rikostuomio ja toistuvissa teoissa kyseeseen voi tulla myös ajoneuvon takavarikointi ja tuomitseminen valtiolle.

– Nämä piittaamattomuudesta tulevat seuraamukset ovat vakavia, muta toki toissijaisia seuraamuksia sen rinnalla, että pahimmillaan kilpa-ajo tai poliisia pakeneminen kovalla vauhdilla voi johtaa törmäykseen, ulosajoon ja täten henkilövahinkoihin. Vanhemmat ja aikuiset! Jutelkaa nuorten kanssa näistä asioita avoimesti ja monesta eri näkökulmasta, päättää Auvinen.

  

Lähde: Autotoday | Clas von Bell