Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Rahtarit

Kuuntele tästä Matti Eskon Rekkamies-klassikon rap-versio

21.10.2022 | Autotoday

Kuva: Rahtarit

Alkuperäinen “Rekkamies” tehtiin alun perin mainoskappaleeksi kultaisella 80-luvulla. Rahtarit ry:n aloitteesta Turkulainen VähäE versioi siitä modernin hitin yhteistyössä Matti Eskon kanssa.

Kaikkien tuntema “Rekkamies” oli alun perin vuoden 1986 Elovena-mainokseen tarkoitettu musiikkipätkä, ei edes kokonainen biisi. Se kuitenkin upposi kansan syviin riveihin niin syvästi, että siitä päätettiin tehdä kokonainen musiikkiteos. Kun biisin ympärille tehtiin vielä kokonainen levy, myi se lopulta platinaa.

Alkuperäisen “Rekkamies”-kappaleen on säveltänyt Esa Nieminen ja sanoittanut, nyt jo edesmennyt Juha Tapaninen, joka oli myös mainosalan yrittäjä.

Osa muistaa hänen yhtiönsä luomukset edelleen mainosalan klassikoina. Sellaiset nostalgiapläjäykset kuin “Kari Grandi” (70-luvulla) ja Valion “Maitoa maalta” (80-luvulla), ovat Tapanisen yhtiön käsialaa. Juha Tapanisen poismenon jälkeen muisto elää edelleen hänen työnsä kautta ja tietysti myös ikivihreäksi muodostuneessa “Rekkamies”-klassikossa.

Turkulainen räppäri ja rekkamies innostui Rahtarit ry:n ideasta luoda kappaleesta uusi kuljetusalan arvostusta kohentava versio

Turkulainen Eero Vähätalo, VähäE, ajaa päivätyökseen rekkaa. Vapaa-ajallaan hän kirjoittelee riimejä sekä luo uraa rap-artistina. Vakaa aikomus on vielä elää musiikilla.

Tammikuussa 2022 VähäE julkaisi “Tien päällä” -singlen, joka kiinnitti erityisesti kuljetusalan ihmisten huomion. Vaikka biisi ei aluksi päässyt virallisille soittolistoille, sai VähäE pian huomata rekkayhteisön voiman.

Alan ihmiset kuuntelivat biisiä niin, että se nousi Spotifyn automaattisesti päivittyvän “50 viraalisinta” -listan sijalle 4. Nyt tätä kirjoittaessa kappale on kerännyt jo yli 120 000 soittokertaa. Biisi on myös melkoinen TikTok-hitti ja se on liitetty osaksi useita spottaus- ja rekkavideoita.

Ammattikuljettajista, kuljetusalan arvostuksesta ja alan ajankohtaisista asioista kiinnostunut kuljetusalan yhdistys Rahtarit ry huomasi VähäE:n lahjakkuuden ja päätti kohottaa kuljetusalan arvostusta sekä vaikuttaa asioihin uudella nuorekkaalla tavalla.

Se järjesti tapaamisen VähäE:n ja yhdistyksen kanssa jo pitkään hienoa yhteistyötä tehneen Matti Eskon kanssa. Tavoitteena oli luoda kuljetusalan ajankohtaisiin asioihin kantaa ottava hittibiisi Matti Eskon Rekkamies-kappaleesta.

Palaverin päätteeksi kaikilla oli selkeä visio siitä, minkälaista biisiä ollaan tekemässä. Sen sijaan, että olisi lähdetty keksimään pyörää uudestaan, päätettiin kunnioittaa alkuperäistä Rekkamies-kappaletta.

– Olin jo Tien päällä -biisiä tehdessä miettinyt, että hitsi kun olisi siistiä, jos voisi tehdä ton Rekkamiehen kertsin ympärille räppibiisin. Tämä oli siis enemmän kuin tervetullut idea Rahtareilta. Melkein kuin jotain kohtalon johdatusta, vaikka en sellaiseen uskokaan, VähäE avaa ajatuksiaan.

Alkuperäisen biisin käyttämiseen tarvittiin kuitenkin vielä lupa alkuperäisiltä tekijöiltä ja oikeudenomistajilta. Jo tehtyä teosta ei nimittäin saa muokata ilman, että sille on alkuperäisten tekijöiden ja oikeudenomistajien siunaus. Lupa oikeudenomistajilta saatiin nopeasti, mutta samplausoikeus oli hitaampi prosessi.

Matti Eskon lauluosuudet oli alun perin tarkoitus äänittää kokonaan uusiksi, mutta kun demovaiheessa kertosäkeistön laulua samplattiin alkuperäisestä vuoden 1986 versiosta, se kuulosti todella hyvältä.

– Alkuperäisessä tulkinnassa tuntuu olevan jokin oma taikansa, eikä me haluttu luopua siitä. Matti Esko oli myös sitä mieltä, hyvää on turha tehdä uusiksi, avaa VähäE:n manageri Sako.

Ryhdyttiin siis selvittämään lupia samplen käyttöön, joka heltisi reilun kuukauden odottelun jälkeen.

VähäE:n “Rekkamies” (feat. Matti Esko) ilmestyi kaikkiin suoratoistopalveluihin syyskuun viimeisen torstain ja perjantain välisenä yönä. Musiikkivideo julkaistiin 30.9.2022.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

Katso ja kuuntele musiikkivideo tästä

 

Videon lähde: SAKON STUDIO -YouTube kanava